Darjo Hrib | 18. 3. 2020, 12:25

10 spodbudnih novic o boju proti koronavirusu z vseh koncev sveta

Profimedia

Ker smo te dni redno bombardirani predvsem s slabimi novicami glede širjenja okužbe, lahko hitro spregledamo tudi kakšno dobro novico, ki daje upanje, da se po svetu vendarle dogajajo tudi stvari, ki kažejo, da bomo to situacijo morda obvladali hitreje, kot napovedujejo črni scenariji.

1. Kitajska zaprla zadnjo specializirano koronavirus bolnišnico, ker ni več razlogov, da bi ostala odprta

Publikaciji Bangkok Post in New York Post sta objavili novico, da se je zaprla zadnja začasna bolnišnica na Kitajskem, saj je celostno število okuženih padlo tako nizko, da lahko ostale primere obravnavajo standardne bolnišnice. Wuhan medtem še vedno ostaja v popolni karanteni.

2. Zdravniki v Indiji že uspešno zdravijo koronavirus

Kot poroča The Economic Times, zdravniki v Indiji uporabljajo kombinacijo zdravil za zdravljenje HIV in malarije. Če bodo vsi testi dokončno potrjeni, bodo predlagali, da naj se ta način zdravljenja uvede na globalni ravni. Indijski minister za zdravje je povedal:

»Simptomi okuženih so bili podobni gripi, zato smo v začetku zdravili z zdravili za malarijo in prašičjo gripo. Medtem so bili naši zdravniki ves čas v navezi s Svetom za medicinske raziskave in nadzorno službo za zdravila v Indiji, ki so jim posredovali, da ima koronavirus do neke mere podobno strukturo kot HIV, zato so naknadno začeli uvajati kombinacijo z zdravili za zdravljenje HIV. Izkazalo se je, da kombinacija teh zdravil deluje, ko so ozdraveli prvi trije pacienti. Dodatna dobra stran pri tem je, da so to bili trije starejši pacienti in uspeh pri teh pacientih je zelo velika stvar.«

3. 103-letna Kitajka je po okužbi s COVID-19 popolna ozdravela, zdravila se je šest dni v bolnišnici v Wuhanu

Daily Mail in The Independent, vključno z drugimi mednarodnimi publikacijami, sta poročala, kako je ozdravela 103-letna Zhang Guangfen. Gospa je bila pred okužbo relativno zdrava, predhodno je imela blažji kronični bronhitis.

4. Podjetje Apple ponovno odprlo vseh 42 trgovin na Kitajskem

Trgovine podjetja Apple so bile na Kitajskem zaprte več kot mesec dni, zdaj pa je tehnološki velikan prepričan, da je stanje dovolj normalizirano, da se njihove trgovine lahko odprejo. BBC poroča, da trgovine sicer še vedno delajo po omejenem delovnem času.

5. Klinika v Clevelandu razvila testni sistem, ki potrdi okužbo s COVID-19 v le nekaj urah

Omenjena klinika je odprla posebno spletno stran, preko katere lahko ljudje stopijo v stik z njihovimi zdravniki in se pogovorijo o potencialni okužbi s koronavirusom. Klinika je prav tako uvedla t.i. drive-thru sistem, kjer se ljudi testira preko nosnih brisov ne bi sploh stopili iz avtomobila. Če po spletnem pogovoru z zdravnikom ta ugotovi, da simptomi zahtevajo testiranje, se osebi predlaga obisk drive-thru testiranja. Fox 8 News poroča, da naj bi razmišljali o odprtju še druge drive-thru klinike.

6. V Južni Koreji število okuženih upada

Korejski Center za nadzor in preprečevanje bolezni je sporočil, da so v preteklem tednu zabeležili več ozdravljenih kot novo okuženih primerov. Po poročanju publikacije News Week se državljanom svetuje, da še naprej ohranjajo samoizolacijo. »Ocenjujemo, da smo pogasili velik ogenj, a moramo še ostati pazljivi,« je za Reuters povedal župan Seula. Mimogrede, tudi Južna Koreja je uvedla t.i. drive-thru testiranja. ScienceMag ob tem poroča, da je Južna Koreja tako hitro omejila nove okužbe tudi zato, ker so se naučili veliko pomembnih lekcij leta 2015 med MERS epidemijo.

7. Italijo je koronavirus zelo prizadel tudi zato, ker imajo najstarejšo populacijo v Evropi, zato ni referenčni primer kako se bo virus širil drugje

Sardinija je klasificirana za 'modro cono', kar pomeni, da imajo desetkrat več zabeleženih stoletnikov na prebivalca kot na primer Amerika. K sreči je otok precej izoliran in zato tam niso zabeležili veliko okužb s koronavirusom.

Daily Mail piše, da je v Italiji skoraj četrtina prebivalstva (22%) starejšega od 65 let, kar pomeni, da so bili že od začetka zelo ranljivi za hitro širitev virusa, zato niso referenčni primer kako se bo virus širil po drugih državah.

Po podatkih agencije CIA, je povprečna starost Italijanov 46,5 let, s čimer so na petem najvišjem mestu po povprečni starosti na svetu.

8. Znanstveniki v Izraelu v zadnjih fazah razvoja cepiva proti koronavirusu

The Economic Times poroča, da so izraelski znanstveniki v zadnjih fazah razvoja cepiva proti koronavirusu. Trenutno jim preglavice povzroča predvsem razumevanje biološkega mehanizma virusa. Na projektu razvoja cepiva samo na izraelskem inštitutu dela 50 izkušenih znanstvenikov.

Velik napredek poročajo tudi kanadski znanstveniki, ki so uspeli izolirati in vzgojiti kopije koronavirusa, s tem pa so identificirali specifične agente znotraj virusa, ki so bili ključni, da se je virus tako hitro širil. S temi odkritji bodo lahko razvili boljše diagnostične teste, zdravila in cepiva, predvsem pa bodo bolje razumeli delovanje virusa v človeškem telesu.

9. 7 okuženih, ki so se zdravili v bolnišnici Safdarjung v New Delhiju, je ozdravelo

The Hindu poroča, da je od 15 pacientov, ki so bili sprejeti v bolnišnico Safdarjung v Indiji, 7 popolnoma ozdravelo, a še niso bili izpuščeni domov.

10. Krvna plazma ozdravljenih pacientov se lahko uporabi za zdravljenje novo okuženih s COVID-19

NBC News poroča, da so raziskovalci na univerzi Johns Hopkins v Baltimoru odkrili, da bi rešitev za zdravljenje z okužbo lahko bila v krvni plazmi ljudi, ki so že ozdraveli, saj bi od njih lahko črpali protitelesa. To metodo sedaj preučujejo v številnih državah po svetu. Njihove raziskovalni proces so prejšnji teden objavili v publikaciji Journal of Clinical Investigation.

Naslovna fotografija: Znanstvenica v laboratoriju Openlab na ruski državni univerzi Kezan razvija cepivo proti virusu COVID-19. (Profimedia)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.