30. 3. 2023, 12:13 | Promocijska objava

10 vprašanj, ki jih morate zastaviti, pred najemom glasbenika za svoj dogodek

promocijska fotografija

Ne glede na to ali iščete glasbeno skupino za poročno slavje, duo ali trio zasedbo za obletnico kot je Abraham ali praznovanje 50-ga rojstnega dne ali pa avtorsko zasedbo za javni dogodek kot je veselica ali otvoritev, vam bo iskanje glasbenikov vzelo kar nekaj časa.

Cene glasbenikov se gibljejo med 200 - 5000 € na nastop, zato je vredno dobro premisliti, kakšno glasbo želite imeti na svojem dogodku.

Za lažji izbor glasbene skupine, ansambla ali DJ-ja smo vam spodaj pripravili 10 vprašanj, ki jih morate zastaviti glasbenikom pred najemom. Za hitrejši pregled ponudbe glasbenikov pa svetujemo platformo Omisli.si/glasbenika, kjer lahko brezplačno pošljete povpraševanje in prejeli boste seznam preverjenih glasbenikov skupaj z ponudbami in ocenami preteklih strank, ki so jih že najeli. Pa gremo…

Olajšajte si najem glasbenikov s temi vprašanji

1. Za kakšen dogodek gre?

Igranje na poroki se precej razlikuje kot igranje na otvoritvi trgovine. Ali pa denimo praznovanje Abrahama je precej drugačno kot praznovanje obletnice poroke.

Ne pozabite že v povpraševanju vprašati koliko izkušenj imajo za dogodek, ki ga načrtujete.

2. Za katero vrsto glasbe za dogodke ste specializirani?

Glasbeniki so običajno specializirani za določene vrste glasbe na dogodkih, kot so jazz, narodno-zabavna glasba, pop, zabavna glasba, evergreen, folk, itd... Pomembno je, da pred povpraševanjem po ponudbi jasno poveste, katero zvrst glasbe iščete. Džezovski bendi  zagotovijo drugačno vzdušje kot narodno-zabavni ansambli ali EDM DJ-ji.

Poleg tega nekateri glasbeniki ponujajo "tematske nastope", kot je 80. leta ali večer swinga, kar lahko gostom ponudilo nekaj posebnega in edinstvenega. Nekateri bendi spreminjajo svoj repertoar glede na želje stranke. Na primer, za poslovni dogodek potrebujete nekaj bolj optimističnega, za poročni obred pa nekaj bolj umirjenega. Zato je pomembno, da pri najemu glasbenikov za dogodek jasno poveste, kakšno glasbo iščete.

3. Ali imate na voljo posnetke preteklih nastopov?

Večina glasbenikov ima vzorce svoje glasbe na svoji spletni strani ali straneh v družabnih medijih. Mnogi svoje nastope tudi snemajo in jih pred najemom ponudijo potencialnim strankam, da jih poslušajo. Dobro je vprašati, ali vam lahko ponudijo take posnetke, da si boste lahko ustvarili predstavo o kakovosti in slogu njihove glasbe. Tako boste prepričani, da ste seznanjeni z njihovim zvokom in zadovoljni s tem, kar slišite, preden se odločite, da jih boste angažirali za svoj dogodek.

Poleg tega nekateri glasbeniki objavijo ocene preteklih strank, ki zagotavljajo koristne povratne informacije glede kakovosti njihovega nastopa in storitev za stranke. Na platformah, kot je že omenjena Omisli.si, boste poleg preteklih posnetkov našli tudi podrobne ocene drugih ljudi, ki so v preteklosti najeli istega izvajalca, zato lahko pred odločitvijo izveste več o njegovih storitvah in talentih.

4. Koliko inštrumentov je v skupini in katere vrste?

To je odvisno od vrste skupine, ki jo najamete. Džezovsko skupino lahko na primer sestavljajo saksofonist, trobentač, basist, pianist in bobnar. Narodnozabavni ansambel ima lahko tri ali več akustičnih instrumentov. DJ lahko igra na kombinacijo prenosnih računalnikov in nekaj dodatne opreme, ki vse skupaj zasedejo le eno manjšo mizo.

To je pomembno zaradi logistike nastopa, če je na lokaciji torej dovolj prostora za glasbeni nastop. Tudi, če je denimo dogodek na prostem… Nekateri inštrumenti so zelo občutljivi na vlago saj se hitro razglasijo ali celo poškodujejo.

5. Koliko časa običajno igra skupina na dogodku?

Trajanje nastopa skupine na dogodku je odvisno od vrste dogodka in velikosti prizorišča. Na splošno lahko bendi igrajo do 3 ure, odvisno od razpoložljivega časa. Če načrtujete večje praznovanje, kot je poroka, je priporočljivo najeti bend za najmanj 4 ure. Tako bodo imeli vsi dovolj časa za uživanje v glasbi ves večer.

Drugi dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je, koliko setov bodo glasbeniki igrali. Nekateri glasbeniki lahko na primer odigrajo 4 ali 5 nizov, od katerih vsak traja 15 do 20 minut z vmesnimi odmori, ki gostom omogočajo druženje in ples, medtem ko imajo drugi raje 2 ali 3 daljše nize, ki trajajo eno uro in so brez prekinitev.

Glasbenike velja vprašati tudi, ali ponujajo dodatne storitve, kot so DJ-anje ali akustični nastopi pred in po glavnem nastopu, saj lahko to vašemu dogodku doda dodatno vzdušje in zabavo.

6. Kako daleč boste potovali na dogodek in kakšni so s tem povezani stroški?

Večina glasbenikov je pripravljena potovati na dogodke, vendar je treba v ponudbo vključiti stroške potovanja. Pomembno je ugotoviti, kako daleč so pripravljeni potovati, saj lahko to vpliva na njihovo razpoložljivost in stroške. Stroški prevoza so odvisni od prevožene razdalje, zato je pomembno, da vnaprej navedete, kje bo vaš dogodek potekal in kako daleč je od njihovega domačega kraja.

Poleg tega bodo nekateri glasbeniki morda potrebovali prenočišče, če bodo potovali z velike razdalje. Tudi to morate upoštevati, ko se z njimi pogovarjate o stroških. Če na primer za svoj dogodek najamete skupino iz drugega mesta ali države, morate poleg honorarja za nastop upoštevati tudi stroške hotela in prevoza.

Prav tako je pomembno, da se pozanimate, kakšne druge storitve ponujajo, na primer najem opreme za ozvočenje ali DJ-anje pred ali po nastopu. Večina glasbenikov ima dostop do storitev najema zvočne opreme, za katere se lahko pogajajo v imenu svojih strank, kar je lažje in cenejše za vse vpletene.

7. Ali je ozvočenje in osvetlitev vključena v vaš paket nastopa?

Večina glasbenikov zagotovi svoj zvočni sistem in opremo za ojačevanje ter light show, ki je običajno vključena v njihov paket za nastop. Vendar je pred dogodkom vredno preveriti, ali je to vključeno. Če ne, lahko nastane dodaten strošek za najem potrebne opreme.

Na to, kakšen zvočni sistem in opremo za ojačitev potrebujete, vpliva tudi velikost prizorišča. V majhnem prostoru, kot je restavracija, lahko na primer zadostujeta dva zvočnika in en mikrofon, medtem ko bo v večjem prostoru za prireditev morda potrebnih več različnih kosov opreme, kot so ojačevalniki, mešalniki, globokotonci, monitorji in drugo. Pomembno je, da se pred podpisom pogodbe o teh podrobnostih pogovorite z glasbenikom, da boste natančno vedeli, kaj je vključeno v njegov paket.

8. Ali ponujate popuste ali posebne pakete za večkratne rezervacije ali napotitve?

Številni glasbeniki ponujajo popuste in posebne pakete za več rezervacij ali napotitev. Lahko na primer ponudijo popust za rezervacijo več kot enega nastopa ali pa popust za napotitev ljudem, ki so jih že najeli in jih priporočijo novim strankam. 

Poleg tega nekateri glasbeniki ponujajo paketne ponudbe, ki zajemajo dodatne storitve, kot so najem opreme za ozvočenje in razsvetljavo ter stroški postavitve in razgradnje. To lahko pomaga zmanjšati skupne stroške najema glasbenika za vaš dogodek, saj se ti dodatni stroški lahko hitro povečajo.

Pomembno je tudi preveriti, ali glasbenik ponuja kakšne posebne storitve, kot je učenje pesmi posebej za vaš dogodek.

9. Vas moti snemanje dogodka?

Svoj dogodek boste skoraj gotovo želeli posneti. Npr. snemanje poroke je povsem običajno. Glasbenike vprašajte ali vam dovoljio snemanje. Večina s tem nima težav. S svojim snemalcem pa se lahko dogovorite, da kakšen del glasbenega nastopa še posebej pozorno ujame. Za dostop do takšnega posnetka vam bodo številni glasbeniki celo ponudili popust pri končni ceni.

10. Pričakujete pogostitev?

V navadni je, da glasbenike pogostite enako, kot druge goste. No ali pa vsaj, da jim ponudite hrano in pijačo. Vredno pa se je o tem vnaprej dogovoriti, da ne bo neprijetnih vprašanj na dogodku.

Pa veselo načrtovanje dogodka!