13. 5. 2020, 06:35 | Vir: STA

113-letna Maria Branyas prebolela koronavirus

Profimedia
113-letna Maria Branyas prebolela koronavirus (foto: Profimedia)

Domnevno najstarejša Španka, 113-letna Maria Branyas, je kljub visoki starosti prebolela koronavirusno bolezen 19, ki je v njeni državi zahtevala skoraj 27.000 življenj. "Stara je 113 let. Prebolela je bolezen in se počuti zelo dobro," so sporočili iz doma za ostarele v katalonskem mestu Olot, kjer živi že okoli 20 let.

Maria Branyas je prebolela blažjo obliko bolezni brez značilnih simptomov. Imela je le vnetje sečil in malce povišano telesno temperaturo. Ko so v domu za ostarele, kjer se je več oskrbovancev okužilo z novim koronavirusom, pri njej opravili test, se je izkazalo, da je okužena tudi ona.

"Zdaj se dobro počuti. Prejšnji teden je bil test za novi koronavirus pri njej negativen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica doma za ostarele.

Po poročanju regionalne televizije TV3 je bila 113-letnica več tednov lahko samo v svoji sobi, k njej pa je prihajala le ena zaposlena, oblečena v zaščitna oblačila. Njena hči Rosa Moret je ves ta čas ni smela obiskati, je pa z materjo ostala v stiku. Za televizijo je pojasnila, da se mati dobro počuti in se rada pogovarja.

Superstoletnica, kot jo označujejo mediji, se je rodila 4. marca 1907 v ZDA, kjer je njen oče delal kot novinar v San Franciscu. Je mati treh otrok, babica in prababica. Med drugim je preživela špansko gripo in špansko državljansko vojno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.