23. 5. 2018, 08:58 | Vir: STA

14 čilskih duhovnikov, vpletenih v zlorabo otrok, razrešenih dolžnosti

profimedia

Cerkvene oblasti v Čilu so v torek razrešile dolžnosti 14 duhovnikov, vpletenih v škandal zlorabe otrok v tej južnoameriški državi, poročajo tuje tiskovne agencije. "Ti duhovniki so bili vpleteni v dejanja, ki so del kriminala v civilnem in cerkvenem življenju," so zapisali na škofovskem sedežu v mestu Rancagua, ki ga vodi Alejandro Goic.

Televizija T13 je pred tem poročala, da je skupina duhovnikov z vzdevkom Družina celo desetletje preko svetovnega spleta iskala kontakte z mladimi in se z njimi tam pogovarjala in dogovarjala o spolnosti, žrtve pa so bile tudi mladoletne. Škof Goic se je tudi javno opravičil, da ni ukrepal že prej, pa čeprav je podatke o dejanju posredoval organom pregona in Vatikanu.

Čile sicer že več mesecev pretresa škandal v zvezi s spolnimi zlorabami v cerkvi. Ta je več let prikrivala zlorabe nekdanjega duhovnika in učitelja mladih duhovnikov Fernanda Karadime. Tudi papež Frančišek je še januarja zavrnil vse obtožbe na račun Karadime in stopil v bran škofu Juanu Barrosu, ki se je soočal z obtožbami, kasneje pa le uvedel preiskavo.

V petek je zaradi škandala svoj odstop ponudilo 34 čilskih škofov. Pred tem je papež obljubil spremembe v čilski katoliški cerkvi, s katerimi naj bi znova vzpostavili pravičnost po pedofilskem škandalu. Že aprila je na srečanju z žrtvami zlorab sporočil, da bo v Vatikan poklical čilske škofe na pogovor o preiskavi domnevnega prikrivanja zlorab.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.