20. 3. 2019, 15:11 | Vir: STA

1,49 milijarde evrov kazni Bruslja za Google, ker omejuje konkurenco!

profimedia

Evropska komisija je ameriškemu spletnemu velikanu Google naložila plačilo 1,49 milijarde evrov kazni, saj naj bi s svojim prevladujočim položajem omejeval konkurenco. "Komisija je kaznovala Google zaradi zlorabe položaja pri posredovanju spletnih oglasov," je dejala evropska komisarka Margrethe Vestager.

Evropska komisarka za konkurenco je novo kazen razkrila danes v Bruslju, poročajo tuje tiskovne agencije. "Google je utrdil svoj položaj kot vodilni ponudnik za posredovanje spletnih oglasov," je pojasnila Vestagerjeva. Ob tem je opozorila na protikonkurenčne pogodbene omejitve, ki jih je Google naložil na spletne strani tretjih oseb. Kršitev je po njenih besedah trajal več kot desetletje.

To pa ni prva kazen za Google. Ta je na evropskem sodišču že vložil pritožbo na 4,34 milijarde dolarjev kazni, ki mu jo je izrekla Evropska komisija zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil. Po oceni komisije je Google namreč tudi zlorabil prevladujoč tržni položaj operacijskega sistema za mobilne naprave Android.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.