11. 7. 2020, 21:35 | Vir: STA

17 slovenskih občin je popoldne zajelo neurje z močnim vetrom in padavinami

profimedia

Območja 17 občin po Sloveniji je okoli 14. ure zajelo neurje z močnim vetrom in obilnimi padavinami. Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje od tam poročajo o podrtih drevesih, razkritih ostrešjih objektov, poplavljenih prostorih ter tudi zemeljskih plazovih.

Skupno so do 18. ure zabeležili 22 dogodkov. Po napovedih vremenoslovcev lahko zvečer zlasti v južni Sloveniji še nastane kakšno krajevno neurje.

V neurju, ki je zajelo občino Ravne na Koroškem, se je v Stražišču za stanovanjskem objektom utrgal manjši zemeljski plaz. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in izvedli vse potrebne ukrepe. Dokončno sanacijo pa bodo uredili stanovalci v naslednjih dneh.

Delavci komunalnega podjetja Ravne na Koroškem so z delovnim strojem na več lokacijah odstranjevali naplavine v potoku ob cesti na Zelen Breg, kjer je naplavilo večjo količino materiala, zaradi česar se je zmanjšala propustnost treh mostov in več propustov.

Na Tolstem Vrhu je zaradi izpada daljnovoda brez električne energije ostalo večje število odjemalcev. Napako pa so dežurni delavci elektro podjetja že odpravili.

V popoldanski urah je bilo neurje z močnimi nalivi tudi v občini Prevalje. Gasilci so izčrpali vodo iz poplavljenega večstanovanjskega in počitniškega objekta, s pomočjo gradbenih strojev in delavcev komunalnega podjetja so odstranili plaz, ki je zasul cesto na Šentanel. Na Lešah so s ceste odstranili nanos kamenja in z delovnimi stroji preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala dve stanovanjski hiši.

Tudi v občini Dravograd je meteorna voda ogrožala več stanovanjskih objektov na Libeliški Gori. Tamkajšnji gasilci so s pomočjo delovnega stroja preusmerili tok meteorne vode nazaj v strugo in izdelali varovalni nasip. Očistili so tudi cesto in zagotovili prevoznost do naselja.

V Podpeci v občini Črna na Koroškem je meteorna voda prav tako ogrožala dve stanovanjski hiši, ki so ju gasilci zaščitili s protipoplavnimi vrečami in lesenimi konstrukcijami.

Nevšečnosti je neurje povzročalo tudi v naselju Dolnja Prekopa v občini Kostanjevica na Krki. Nekaj po 18. uri pa je prišlo do izpada daljnovoda Mokrice v brežiški občini. Brez električne energije so ostali odjemalci naselij Jesenice na Dolenjskem in Male Doline. Dežurni pri elektro podjetju napako odpravljajo, je še navedeno na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.