29. 9. 2021, 11:25

20-letno dekle, pri kateri sumijo zaplet po cepljenju z Janssenom, je umrlo

profimedia

Vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler je pred vhodom v stavbo UKC dal izjavo za medije v zvezi s primerom mlajše bolnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom. Kot je pojasnil, je imela bolnica hkrati možganske krvavitve in strdke, intenzivno zdravljenje pa ni bilo uspešno.

Med drugim je povedal:

“Naredili smo vse, kar moderna medicina lahko ob takih stanjih. Konzultirali smo vse strokovnjake, ki se v UKC ukvarjajo s tem področjem: strokovnjake za žilne bolezni, hematologe, nefrologe, nevrologe. Agresivno smo pristopili k zdravljenju, toda žal ji nismo mogli pomagati.”

Da je stanje mlajše bolnice kljub zdravljenju zelo resno, so iz UKC Ljubljana sporočili že torek. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, pa so primer kot možen stranski učinek prijavili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, kar še ni bilo opravljeno, pa se zbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom, je v današnji izjavi poudaril tudi Rigler.

Po podatkih nevrološke klinike UKC Ljubljana gre za drugi resen zaplet v Sloveniji, povezan z aplikacijo cepiva proti covidu-19. Oba sta bila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.