10. 6. 2008, 12:28 | Vir: Playboy

20V: Nataša Kejžar

Uroš Deu

Študentka računalništva. Evropska podprvakinja, polfinalistka olimpijskih iger v Sydneyju in lastnica najmanj desetih državnih rekordov. Za slovo od plavalne kariere je skočila s padalom. In pristala daleč od bazena. V sedemnajstletni karieri je preplavala kakšnih dvajset tisoč kilometrov. En Tihi ocean.

Kje se bolje počutiš, v vodi ali na kopnem?

Na kopnem, zagotovo. Čeprav … Ko sem na svojem »uradnem zaključku plavalne kariere« prvič skočila v tandemu, sem ugotovila, da se dejansko najbolje počutim v zraku. Mogoče zato, ker sem rojena v zračnem znamenju.

Ja, morda se bo kdaj pojavila kakšna nova olimpijska disciplina, recimo plavanje v breztežnosti. Za kakšen stil bi se odločila, prsni, hrbtni ali prosti?

Kaj pa delfin?! Aja, to je najbrž že všteto v prosti stil, a ne? A misliš, da se poleg nove discipline ne bo pojavila tudi kakšna nova tehnika v kakšno drugo smer, recimo sto zamahov kolibri navpično?

Uf, na to nisem pomislil. Povej mi raje, kaj se dogaja v slovenskem plavanju, da ga postopoma zapuščajo najboljše plavalke?

Nič posebnega. Le to, da leta tečejo, da prihajajo nove generacije in da je plavanje dovolj garaški šport, enkrat se ga naveličaš. Gaussova porazdelitev se mi je malo bolj velikodušno nasmehnila v sezoni 2000 in 2001, kar pa v obdobju desetih let ne pomeni veliko … Ali pa se je začel uresničevati kakšen čuden urok, ki so ga izrekli že stari Grki, vendar o tem rahlo dvomim …

Hočeš reči, da je predaleč do naslednjih olimpijskih iger?

Po vrnitvi iz Sydneyja sem krepko pomislila: do naslednjih olimpijskih iger so natanko štiri leta in takrat bom že »precej stara« za doseganje najboljših rezultatov. Poleg tega sem ravno nekje pri koncu študija in ne bi bilo slabo, da dobim še nekaj prakse v poklicu, ki ga mislim kasneje opravljati, v poklicu, ki nima kakšne posebne zveze s plavanjem. Po sedemnajstih letih neprestanega treniranja mi je pač zmanjkalo motivacije ...

Koliko klorirane vode si popila v življenju?

Pred petnajstimi leti bistveno več kot zadnje čase. Odvisno od valov, števila plavalcev in kakovosti bazena.

Si kdaj razmišljala o tem, zakaj svetovni rekordi v plavanju padajo hitreje kot v atletiki?

Ne vem, ali to drži. Mislim, da lahko vsaj del zaslug za doseganje svetovnih rekordov v plavanju pripišem »novim« kopalkam, ki naj bi zaradi materiala malce izboljšale plavalčevo drsenje in plovnost v vodi. Iz lastnih izkušenj vem, da je občutek med nastopom v teh kopalkah res božanski.

Plavanje spada med tiste športe, ki se konstantno razvijajo, in nihče ne ve, kje sploh so meje, ki jih človek s svojo konstitucijo lahko doseže; ali pa preprosto z vsakim novim rodom prihajajo na svet ljudje, ki so vedno bolj prilagojeni na gibanje v vodi. Ian Thorpe je tipičen primer …

Katera so najpogostejša nedovoljena sredstva, po katerih danes posegajo vrhunski plavalci?

Nimam pojma. Mogoče trava. Večkrat sem ujela njen vonj pred straniščem na bazenu. Resda nisem »strokovnjakinja« za te zadeve, ampak pravijo, da pomaga šprinterjem na 50 metrov …

Z marihuano nimaš nobenih izkušenj?

Med plavalno sezono nikoli. Sploh pa sem do vsega tega že v srednji šoli čutila precejšen odpor, tako da nisem padla v skušnjavo. Niti pod razno ne bi uživala takšnih substanc zaradi potencialne izboljšave osebnih rekordov v plavanju.

Ja, vzorna športnica, ni kaj. Pravijo, da si pridna študentka računalništva. Kaj si specializirala?

Na to »pridno študentko« imam nekaj pripomb: najbrž bi bila že krepko sredi podiplomskega študija, če bi bila res pridna. Priznam, da mi izpiti nikoli niso delali problemov, in upam, da bo tako tudi z diplomo. Specialnost? Hm, vse skupaj je še precej megleno, na fakulteti študiram programerstvo.

Recimo, da te za eno leto zaprejo v majhno sobo z velikim bazenom in hudo zmogljivim računalnikom. Koga bi rajši izbrala za cimra, genialnega hekerja ali postavnega plavalca?

Ha, vse skupaj je odvisno od tega, koliko bi se heker ukvarjal z mano in koliko z računalnikom. Če ne bi bil preveč asocialen in ravno prav simpatičen, mi ne bi bilo težko izbrati. Tudi s plavalcem ne bi imela težav, če bi se v komunikaciji ujela na isti valovni dolžini. Sploh pa, kakšna je videti majhna soba z velikim bazenom?

Pravljično. Bi lažje živela brez fanta ali računalnika?

Hahaha … Kaj misliš? … Odvisno, kako dolgo? Kakšne tri mesece bi najbrž lažje preživela brez fanta … Res mi je žal, ampak v tem trenutku bolj potrebujem računalnik. Sicer pa ni dileme, mislim, da ljudje na tem svetu nismo ustvarjeni za samotarsko življenje.

Kako gledaš na ljudi, ki ne znajo plavati?

V preteklosti ljudje verjetno niso imeli veliko možnosti, da bi se naučili plavati, zato tudi nobena od mojih starih mam ni plavalka, a ju zaradi tega ne »obravnavam« čisto nič drugače … Kar se mlajših tiče, jih ravno zdaj na radovljiškem bazenu učim plavati.

Kdaj si nazadnje plavala gola?

Uf, težko vprašanje. Če dobro pomislim … Pred kakšnimi desetimi leti na morju. V bazenu nisem nikoli plavala gola, ker bi me diskvalificirali. Predpisano je, da moraš imeti določen del telesa pokrit. Sicer pa se mi bazeni ne zdijo prav »romantični« za take podvige.

Bi se udeležila svetovnega prvenstva v golem plavanju, recimo nekje na Sejšelih, če bi ti ponudili bajno štartnino?

Ne vem … tam je precej močno sonce in bi me najbrž zelo opeklo … Mogoče bi celo šla pogledat, če se že na samem kraju ne bi odločila za nastop. Hej, zakaj ravno na Sejšelih?

Ti že veš. Povej mi, kdo izmed najboljših plavalcev na svetu te najbolj ignorira in kdo ti najbolj najeda?

Imam precej prijateljev in znancev in težko bi rekla, da me kdo posebej ne mara. Ni plavalca, za katerega bi rekla: »Ja, tale me pa res ignorira.« Res je samo to, da me večina dobrih plavalcev ni nikoli dobro spoznala … V rubriki »težakov« nimam stalnega gosta, mogoče je bila kdaj kakšna čudna situacija na zaključni zabavi po tekmi, a sem jo dovolj elegantno rešila. Greš proč, pa je, a ne?

Obstaja kakšna nevarnost, da bi plavalno kariero končala tudi tvoja sestra Alenka? Zgledi vlečejo, a ne?

Za zdaj ni bojazni. Alenka je letos januarja začela študirati v ZDA, kjer so ji zaradi plavanja ponudili celo štipendijo. Trenira z ekipo sovrstnic, kar je v Sloveniji skoraj nemogoče, saj večina nad treningi obupa že v srednji šoli. Mislim, da je to za njeno kariero neprimerno bolj stimulativno, kakor da bi me vsako jutro gledala, kako mirno spančkam, medtem ko se odpravlja na trening. Rekla je, da mojo odločitev spoštuje, saj po mojem precej dobro ve, da bi bilo karkoli drugega zgolj izguba časa.

Oh, kako smo samokritični. Kdo je v zgodovini plavanja pustil največji pečat?

Mislim, da si naziv največjega plavalca vseh časov gotovo zasluži Mark Spitz. Še vedno je edini, ki je na olimpijskih igrah dosegel sedem zmag, se pred kratkim vrnil na plavalno sceno in kljub več kot štiridesetim letom dosegel rezultate, o katerih večina samo sanja …

Koliko kopalk imaš v omari?

Odkrito povedano, ne vem, niti jih nočem prešteti. Pred kratkim se je tega podviga lotila Alenka, a se je ustavila nekje pri štirideset. Nimam kakšne posebne želje, da bi štetje nadaljevala.

Ali je res, da si pred leti na vsakem tekmovanju pogosto jokala zaradi slabih rezultatov?

Ja, res. Pred kakšnimi desetimi leti sem imela večjo plavalno krizo, ki je trajala približno dve leti. Takrat se svojim najboljšim rezultatom nisem približala na manj kot 4 sekunde. Precej neugodno za krhko otroško dušico, a ne?

Sestra je v ZDA, fant na Sejšelih in ti poziraš za Playboy. Ti še kaj manjka v življenju?

Ne vem, ali je fant na Sejšelih tisto, kar si želim. A ne bi bilo lepše, če bi bil tukaj? In čim prej bi rada diplomirala … Ja, vedno se kaj najde.

TEKST: Martin Riki

FOTO: Uroš Deu

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol