18. 4. 2008, 19:43 | Vir: Playboy

20V: Salome

Ženska brez jošk je kot moški brez penisa

Salome, 35-letni travestit, ki ga je pot pred leti z rodnega Raba prinesla v Ljubljano, si je pred kratkim dala povečati oziroma zamenjati silikonski dojki, ki zdaj s ponosno štirico štrlita v svet. Operacijo je opravil sloviti zagrebški lepotni kirurg Siniša Glumičič, Salome pa je zanjo plačala (ceno navajamo kot koristno informacijo bralkam Playboya) 2500 evrov.

To ni edina novost, zaradi katere se Salome pojavlja v tokratnih 20V. Pripravlja namreč cede z avtorsko plesno glasbo, ki jo bo predstavila na obsežni slovensko-hrvaški turneji, pred kratkim, 6. januarja, pa se je na Bledu poročila z žensko. Povod za to je dolgočasno banalen – ljubezen in družina, ki jo namerava imeti z njo kdaj pozneje. »Če bi se poročila z moškim, to ne bi šlo,« pravi.

Če boste še enkrat pazljivo prebrali uvodni stavek, ki smo ga zapisali, boste ugotovili, da v njem ob omenjanju Salome zamenjamo spol. To se v pogovoru dogaja tudi Salome sami, tako da lahko tisti, ki bi jo na vsak način radi pospravili v običajne žensko-moške predalčke, sami potegnejo želene sklepe. S tem se tokrat nismo utrujali. Pogovor začenjamo z joški, ki so, tudi Salome ponosno priznava, prvo, kar pritegne moške poglede.

Ste se že navadili na pogled nanju? V ogledalu in od zgoraj?

Čudoviti sta. (smeh)

Nekoč ste v enem od intervjujev rekli, da nikoli ne bi spremenili spola. Ali niso umetne dojke že delna sprememba spola?

To ni sprememba spola. Sprememba spola je takrat, ko definitivno spremeniš spol. Tega ne bom spreminjala, ker mi tega ni treba. Moškim je to všeč, in to zelo veliko moškim, ki imajo sicer radi ženske. Nekega dne lahko imam tudi otroka. Pa škoda bi bila, ker sem zadovoljna tudi od spodaj. (smeh)

»Samo kadar se oblečem v žensko, se počutim zares jaz, dovolj močen, da zapeljujem,« se glasi neka vaša že precej stara izjava. Se zaradi dojk počutite bolj ženski?

Seveda, absolutno. Joške so pri straight moških zelo pomembna zadeva. Ženska brez jošk je isto kot moški brez … ne vem … To je zelo pomemben del telesa pri ženski, lepši del telesa, najbolj erotičen. Ženska brez dekolteja ni tako seksi, kot je lahko tista, ki ga premore.

Omenili ste, da ste si dali narediti štirico. To je precej veliko, ne?

Da.

Bi potem lahko potegnili vzporednico med penisom in dojkami, in sicer v tem smislu, ali se ženske z majhnimi dojkami počutijo frustrirane, tako kot se moški z majhnimi penisi?

Seveda, gre za isto stvar. Če ima moški majhen penis, ne verjamem, da je srečen, ker vem, to preprosto vem. Jaz imam zelo lep penis in lahko rečem, da bi se počutila frustrirana, če bi imela manjšega. Enako je z žensko, ki ima manjše joške. Taka ženska bo to skrivala, v nasprotju z žensko z velikimi joški, ki ji ponosno stojijo. Moški radi vidijo večje joške.

Da je to pri moških zelo pomembno, sem videla že pri prejšnjih joških, ko so moški kar viseli na mojem dekolteju. Zdaj so pa še globlje. (smeh)

Bi svetovali ženskam z majhnimi dojkami, naj si jih dajo povečati?

Tako bom povedala. Ženske, ki niso za to vrsto operacije, sodijo med ženske, ki se nasploh bojijo operacij ali nimajo denarja. Tiste, ki jih pa ni strah operacij in si jo lahko privoščijo, bodo to sigurno naredile. Svetujem jim, da to naredijo, to pa zato, ker je nasploh za človekovo dobro zelo pomembno, kako samozavesten je. In z joški postaneš res ful, ful samozavesten. Neverjetno je, kako samozavestno se človek počuti po operaciji dojk in kako so in moški in ženske nori name, ko me zagledajo. Vsi hočejo pošlatati moje joške, vsi jih hočejo videti. Hvala bogu, da obstajajo plastični kirurgi in da lahko to naredijo.

Običajnim ljudem se zdi misel na joške in penis na istem telesu šokantna. Vam to ni delalo težav?

Ne, meni se zdi to zelo luštno in zanimivo, ker dobiš naenkrat in moškega in žensko.

»V vsaki ženski se skriva majhna lezbijka,« pravi glavna junakinja Almodovarjevega filma Vse o moji materi …

In v moškem. Vsi mi smo biseksualci. Samo da se to pri nekaterih izrazi prej, pri drugih pozneje, pri nekaterih pa tudi nikoli.

Ste zaradi tega, ker ste si dali povečati dojke, za ženske privlačnejši, kakor ste bili doslej?

Ženskam sem se zdela vedno zelo privlačna. Ženske ne gledajo toliko na zunanjost kot na notranjost in jaz sem za ženske zanimiva tudi kot človek, kot osebnost. Mislim, da je tu pomembnejša duša in to, kakšen je človek v notranjosti, zunanjost si pa lahko oblikuješ takšno, kakršno si želiš.

Imate raje ženske ali moške?

Pa, rada imam in ene in druge, ampak bolj privlačno se mi zdi moško telo.

Ženske so z Venere, moški z Marsa, pravi neka popularna modrost. Vi poznate obe plati medalje, zato nam zaupajte kot ženska, kaj mora moški narediti, da vam lahko zleze v hlačke?

Moški ponavadi ne znajo zlesti v hlačke, ker so napadalni, vulgarni, ko grejo zvečer ven, se ga napijejo in tega ženske ne marajo. Treba je znati osvojiti žensko, in to ne tako, kakor si mnogi predstavljajo: »Rad bi to, rad bi ono …«, vulgarno, skratka. Treba se je pogovarjati, iti v debato in na en lep, fin način priti do tega. Z vulgarnostjo pri meni ne prideš daleč, za take moške se mi zdi škoda vsake minute. Obstajajo pa seveda tudi zanimivi moški, taki, s katerimi se da igrati, in če je ženska pametna, lahko obrača moškega okrog malega prsta – en, dva, tri … Če je pametna in če se zna igrati. Jaz se znam igrati z moškimi. To je zelo pomembno in to moške tudi rajca.

Znani ste po posnemanju zvezd s slovenske glasbene estrade. Ena prvih, ki ste jih posnemali, je bila Helena Blagne. Ste se pri izdelavi dojk zgledovali po njej?

Ne, joške sem si dala narediti takšne, kakršne sem pač mislila, da bi morale biti. Izbirala sem med dvema vrstama silikona in dvema oblikama. V primerjavi s prejšnjim parom te novejše bolj štrlijo naprej, poleg tega je razmik med njima zdaj mnogo manjši, kot je bil prej. Prej sem imela ful razmika. Tole, kar imam zdaj, mi je mnogo bolj všeč.

Nekoč ste izjavili, da je slovenska glasbena scena sicer precej bedna, da ni veliko ljudi, ki bi jih sploh bilo vredno posnemati. Je zdaj kaj bolje?

Takole lahko rečem. Ko sem prišla v Slovenijo, je bilo nasploh po Ljubljani videti zelo malo lepih žensk, ne samo na estradi. Vse so bile bolj zaprte do vratu, nobenih seksi, erotičnih oblek ni bilo videti. Sčasoma se je to spremenilo in danes lahko vidiš po Ljubljani resnično lepe ženske, zelo seksi oblečene, dekoltirane … Ženske so se sprostile. Prej sem bila edina, ki sem nosila takšno spodnje perilo, da se je kaj videlo, zdaj pa vidim, da so ga začele uporabljati tudi druge ženske.

Na letošnji Emi je zmagala Karmen Stavec, ki smo si jo zapomnili, ves trojček pravzaprav, po polnih košaricah. Se vam zdi ona vredna posnemanja?

Verjetno jo bom z veseljem posnemala, ker si to zasluži.

Je res, da med vami in Sestrami ni neke velike ljubezni?

Nikoli se nisem skregala s Sestrami, sem se pa nehala družiti z njimi, ker je miss Marlena uporabljala moje osebne fore po televiziji. Rekla sem ji, naj bo originalna, tako kot sem jaz. Nobene zamere ni bilo, ampak zakaj bi ona uporabljala nekaj, kar sem si jaz izmislila? Naj bo originalna. Res je pa, da mi ni bilo všeč, ko so za hrvaške časopise grdo govorile o meni. To mi je povedala mama.

Se vam ne zdi, da je travestizem danes precej popularen?

Travestizem je popularen že od zdavnaj. Sestre so pri nas veliko naredile za to sceno in lepo je, da je prišel še nekdo poleg mene, in lahko rečem, da se kar trudijo.

Ljudje plačujejo, da vas vidijo na odru. Ste se kdaj vprašali, zakaj se zdijo ljudem travestiti zanimivi?

Travestiti imajo ponavadi lepše noge, lepše ritke, nimajo celulita, poleg tega je vedno vznemirljivo videti kaj novega, kaj drugačnega. Danes se v Sloveniji nič, prav nič ne dogaja, in če srečaš eno tako osebo, drugačno, jo hočeš spoznati in vidiš, da obstajajo ljudje, ki živijo, tako kot jim veleva srce, ne pa tako, kot jim ukazujejo sosedje ali starši. To je v bistvu zanimivo za ljudi, ki prihajajo gledat travestite. Pridejo in vidijo, da lahko človek živi tako, kot sam misli, da je prav. Malokdo danes živi tako, kot si resnično želi. Ljudje končajo šole, ki so jim jih izbrali starši, delajo v poklicu, ki jih ne veseli … Taki ljudje ne morejo biti srečni. Čeprav moram povedati, da sam nisem travestit, ampak transseksualec. Sestre so travestiti.

Prihajate iz Hrvaške. Ali lahko primerjate odnos ljudi do travestitov, transeksualcev na Hrvaškem in tukaj?

Zahvaljujoč meni in Sestram, je Slovenija na tem področju zelo napredovala. Na Hrvaškem ni nobenega travestita, nikogar, ki bi se upal javno izpostaviti. Jaz sem edina, ki si to upam in ki nastopam na televiziji in se pojavljam v časopisih. Prva sem bila tudi v Sloveniji, ki sem razbila marsikateri tabu, kar se tiče drugačne seksualnosti. Nobena pred menoj ni govorila o tem, vsaj deset let sem bila edina.

V sosednji Italiji, v ZDA obstajajo šole, ki učijo umetnosti preoblačenja moškega v žensko. Ste razmišljali, da bi se tudi sami začeli ukvarjati s tem?

V Franciji, v Parizu, je šola, ki te uči, kako se šminkati, kako se vesti kot ženska, kako hoditi kot ženska … Pri nas tega ni, vsega sem se naučila sama. Najbolj poznam svoj obraz, tako da nisem potrebovala šole. Življenje samo je velika šola, v življenju srečaš veliko ljudi, ki te lahko marsičesa naučijo, in če uporabiš to, kar ti ponujajo, potem si v življenju veliko naredil zase. Mislim, da boljše šole ne more biti. Bi pa zlahka svoje znanje ponudila tudi komu, ki ga to zanima. Bila bi dobra svetovalka za ženske, marsikaj bi jim lahko svetovala. Kako zapeljati moškega, recimo. Samo, ne vem, ali bi to tukajšnje ženske prakticirale.

Slovenski moški se najraje napravijo v žensko v času pusta …

Ne samo slovenski, po vsem svetu je tako. Mislim, da tukaj njihova biseksualnost malo udari ven. Veliko moških, ki sem jih za pusta srečala oblečene v ženske, je priznalo, da so v tem zelo uživali. Šlatale so jih ženske in moški. Saj to je normalno, napravljeni smo tako iz ženskih kot iz moških hormonov. Normalno je, da to tiči nekje notri v nas. Bi pa opozorila, naj si v prihodnje, če to počnejo, obrijejo prsi. Če hočejo biti lepa maškara, seveda … (smeh) Naj se zgledujejo po meni.

TEKST: Tadej Golob

FOTO: Lidija Mataja

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.