1. 4. 2019, 13:56 | Vir: STA

23 kranjskih splošnih zdravnikov dalo odpoved

Nebojša Tasić/STA

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik je sporočil, da so danes prejeli 23 odpovedi splošnih zdravnikov. S tem so se uresničile napovedi zdravnikov, da bodo s 1. aprilom odpovedali pogodbe o zaposlitvi, če pristojni ne bodo poskrbeli za ureditev razmer, v katerih bodo lahko svoje delo opravljali kakovostno in varno.

Odpovedni rok je po zakonu 60 dni. Če zaplet do takrat ne bo rešen, bodo morali s koncem maja izdati sklepe o odpovedi, je pojasnil Veternik.

"Računamo, da se bo situacija v tem mesecu skušala rešiti. V petek je bil na obisku minister, kjer smo izmenjali mnenja. Sugestije z naše strani so bile, naj skuša minister aprila razrešiti vsaj del pogojev, ki so jih zdravniki postavili," je dodal.

Zdravniki od ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pričakujejo sprejetje standardov in normativov na podlagi strokovnih usmeritev.

Najbolj jih jezi zadnji splošni dogovor, po katerem bi morali v Kranju, kjer so že sicer preobremenjeni, sprejeti več bolnikov kot drugod, in sicer za 2700 glavarinskih količnikov. Zahtevajo, da v veljavi ostane normativ 1895 glavarinskih količnikov, na daljši rok pa naj se ta zniža na 1500, kakršna je tudi strokovno določena norma.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.