1. 2. 2019, 17:54 | Vir: STA

23-letnemu Hrvatu leto dni zapora, ker je po telefonu grozil Plenkoviću

profimedia

Sodišče na Reki je danes 23-letnika z Malega Lošinja nepravnomočno obsodilo na pogojno kazen 12 mesecev zapora in štiri leta preizkusne dobe, ker je v začetku aprila lani po telefonu grozil hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću in vladnim uradnikom. Obtožen je bil resne grožnje s smrtjo uradnim osebam pri izvajanju javnih pooblastil.

Sodnica Vera Holjević Marincel je pojasnila, da mu je določila pogojno zaporno kazen, ker gre za mlajšo osebo, ki doslej ni bila kaznovana, poroča reški časnik Novi list na svoji spletni strani.

Mladenič je aprila lani s svojega mobilnega telefona poklical na hrvaško vlado in zahteval pogovor s premierjem Plenkovićem. Na vprašanje Plenkovićeve osebne tajnice, ali se s predsednikom vlade želi pogovarjati zasebno ali uradno, je zagrozil, da bo "umoril premierja in vse na vladi", ker imajo denar za nakup vojaških letal, ne pa tudi za bolne otroke.

Povedal je, da bo "našel Plenkovića in ga ubil" ter da se zaveda, kaj govori. Tudi tajnici in vsem na vladi je zagrozil z umorom. Med drugim je povedal, da bo tudi on kupil letalo in potem sestrelil poslopje vlade ter zrušil premierja, vlado in tajnico, je navedbe iz obtožnice še povzel Novi list.

23-letnik je predsedniku vlade grozil po odločitvi hrvaške vlade, da bo za pol milijarde dolarjev kupila rabljena izraelska vojaška letala. Ta poteza je vznemirila del hrvaške javnosti, ki je ocenila, da vlada po nepotrebnem zapravlja državni denar, medtem ko otrokom z redkimi boleznimi, kot je spinalna mišična atrofija, ne morejo zagotoviti dragih in nujno potrebnih zdravil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.