14. 12. 2019, 18:10 | Vir: STA

2,5 milijona evrov za prilagoditev slovenskih kmetij na podnebne spremembe

profimedia
2,5 milijona evrov za prilagoditev slovenskih kmetij na podnebne spremembe (foto: profimedia)

Ministrstvo za kmetijstvo je danes v uradnem listu objavilo nov javni razpis za podukrep okolje in podnebne spremembe, katerega cilj je razvoj rešitev, ki so namenjene zmanjšanju negativnih vplivov kmetijstva ali gozdarstva na okolje. Na voljo je 2,466 milijona evrov. Prijaviti se bo mogoče do 27. marca.

Ključno je, da bodo vsi projekti usmerjeni k jasnemu, praktičnemu rezultatu, ki bo sodelujočim kmetijam in ostalim akterjem prinesel konkretne (nove) rešitve na področju zmanjševanja negativnih vplivov kmetijstva na okolje, zlasti na področju biotske raznovrstnosti in kakovosti voda, so poudarili na ministrstvu.

V središču vsega mora biti kmetijsko gospodarstvo ter praktični izziv, s katerim se srečuje pri kmetovanju in za katerega se v okviru projekta razvije ter preizkusi rešitev, ki je nastala v sodelovanju s strokovnjaki različnih strok.

Podukrep okolje in podnebne spremembe je namenjen izvedbi pilotnih projektov in projektov evropskega partnerstva za inovacije s ciljem razvoja rešitev, ki so namenjene zmanjšanju negativnih vplivov kmetijstva ali gozdarstva na okolje, izvajanju skupnih pristopov na področju kmetijstva ali gozdarstva za varstvo biotske raznovrstnosti, izvajanju okoljsko učinkovite kmetijske pridelave na vodovarstvenih in drugih varovanih območjih ali zmanjšanju ali blažitvi oziroma prilagajanju na podnebne spremembe v kmetijstvu ali gozdarstvu, prenosu znanj v prakso in razširjanju rezultatov projekta.

Za ta namen je razpisanih 2,466 milijona evrov nepovratnih sredstev, od tega 966.875 evrov za pilotne projekte in 1,5 milijona evrov za projekte evropskega partnerstva za inovacije.

Upravičenci bodo lahko vloge vlagali od 6. januarja 2020 do 27. marca 2020.

Doslej je kmetijsko ministrstvo objavilo že dva javna razpisa s področja okolja in podnebnih sprememb. Pri tem so bili s skupaj 2,5 milijona evrov podprti trije pilotni projekti in 10 projektov evropskega partnerstva za inovacije, ki se že izvajajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.