Anja Oman | 30. 12. 2019, 08:43

25 DOBRIH NOVIC iz leta 2019

Unsplash

Ko beremo dnevne novice, se lahko osredotočimo na škandalozne, odmevne novice, ki v naših srcih vzbujajo nemir, celo strah in žalost. Lahko pa se ozremo po manj odmevnih, a zato nič manj pomembnih dogodkih, ki sejejo ljubezen, srečo in mir. Leta 2019 je bilo lepega veliko. Po svetu in pri nas. 

1. V Peruju so se odločili, da bodo do leta 2021 popolnoma prenehali z izsekavanjem gozda za potrebe pridelave palminega olja. Velika zmaga za živali in drevesa!

2. Raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, biomedicinskega centra Celica ter Kemijskega inštituta so odkrili nov molekulski mehanizem delovanja zdravila ketamin. Odkritje predstavlja nove možnosti za razvoj hitro delujočih antidepresivnih zdravil.

3. V Sloveniji so ljudje v le treh dneh s prostovoljnimi prispevki zbrali 3,7 milijonov evrov za zdravilo za malega Krisa, ki je zbolel za redko dedno boleznijo. Kris je kmalu zatem odpotoval v ZDA, prejel zdravilo in že okreva. 

zpms press

4. V Rimu so se lotili problema plastičnih plastenk. Zdaj lahko vožnjo z Metrojem plačaš kar s plastenkami in tako poskrbiš za okolje. Na treh glavnih postajah stojijo posebni avtomati, v katere vstavljaš plastenke in si s tem polniš vozovnico. 

5. Pri gojenju riža po vsem svetu sedaj namesto pesticidov uporabljajo race. Race na Kitajskem, Tajskem, Japonskem, v Južni Koreji in v Iranu izpustijo na riževa polja, kjer pojedo vse škodljivce in plevel, riža oz. riževih sadik pa ne. Pojedo celo semena plevela, tako je naslednjo sezono plevela še manj.

6. V Kanadi so sprejeli zakon, ki prepoveduje življenje delfinov in kitov v ujetništvu. Nova zakonodaja prepoveduje držanje kitov in delfinov v ujetništvu za zabavo, hkrati pa tudi gojenje, rejo, trgovanje in lov na te živali.

 

Unsplash.com

7. Amazonsko pleme Waurani je na sodišču premagalo oljne mogotce in tako rešilo svoje domovanje in velik del deževnega gozda. Ekvadorska vlada je za črpanje nafte načrtovala vrtanje na območju 7 milijonov hektarjev deževnega gozda, kar sedaj zaradi zmage plemena na sodišču ne bo mogoče. 

8. Humanitarno društvo Enostavno pomagam je na igrišču na Savinjskem nabrežju v Celju za javnost odprlo prvo javno gugalnico za gibalno ovirane otroke. Gugalnica, na kateri se lahko guga otrok na invalidskem vozičku v navzočnosti odrasle osebe, je tako obogatila regijo in poskrbela za aktivno preživljanje prostega časa otrok z gibalnimi ovirami.

9. Internet je v dobi spletnih izzivov preplavil “trashtag challenge”. Izziv, pri katerem si se izkazal s pobiranjem smeti in objavil fotografijo "prej in potem”. Produktiven in še kako koristen izziv je pripomogel k ozaveščanju in dejanskim ukrepom pri boju proti smetem! 

10. Nemški cirkus je uvedel holograme namesto pravih živali in tako naredil prvi korak v cirkuški industriji, ki v velikem delu sloni tudi na izkoriščanju živali. 

11. V Sloveniji je vedno več mest, ki svoja središča zapirajo pred prometom. Letos je to uspelo Novemu mestu. Središče Novega mesta so zaprli za promet in obnovili Glavni trg, ki je sedaj namenjen druženju meščanov brez prometnega onesnaženja in hrupa. 

12. Avstrija, Tajvan, Ekvador in Severna Irska so legalizirale istospolne zakonske zveze.

unsplash.com

13. Najnovejša raziskava je dokazala, da lahko psi, ki imajo kar 10.000x močnejši voh od ljudi, zavohajo raka pri človeku. To je velika sprememba pri odkrivanju raka brez invazivnih in škodljivih pristopov. (vir

14. Najprestižnejšo matematično nagrado - Abelovo nagrado - je prvič v zgodovini prejela ženska. Karen Uhlenbeck je nagrado dobila za prispevek v geometriji. 

15. V Tajskem supermarketu so se odločili, da je plastični embalaži dokončno odklenkalo. Živila namesto v plastiko shranjujejo v bananine liste

16. V Avstraliji so izumili robota, ki na ogroženi Veliki koralni greben nosi mlade korale in tako pomaga vzdrževati veliko svetovno morsko bogastvo, ki je že nekaj časa pod Unescovo zaščito. 

unsplash.com

17. V Angliji se je, da bi rešili življenje petletnega fantka, ki se bori z redko vrsto levkemije, zbralo 4855 ljudi, ki so v vrsti čakali, da bi preverili ujemanje svojih matičnih celic z dečkovimi in mu tako pomagali rešiti življenje. 

18. Slovenija je s 1. 1. 2019 prepovedala brezplačne plastične nakupovalne vrečke. 

19. Znanstveniki so objavili prvo dejansko fotografijo črne luknje. Odkritje je prvi vidni dokaz za obstoj črnih lukenj in postavlja nove mejnike sodobne znanosti.  

STA

20. V ZDA so sprejeli zakon proti mučenju živali v namene kozmetične industrije. Sledita Kitajska in Avstralija. V Avstraliji so hkrati popolnoma prepovedali uporabo podatkov, pridobljenih s testiranjem na živalih.  

21. V Sloveniji se je začelo glasno gibanje proti petardam in raketam. Lidl in Eurospin sta kot prva večja trgovca tudi ukinila prodajo vse pirotehnike.

22. Svet se prebuja ob podnebnih akcijah. Od Grete, trash tag izziva, prepovedi plastike, vse do električnih avtomobilov. Mladi po vsem svetu se prebujajo in iščejo rešitve za lepši jutri. 

Markus Spiske, Unsplash.com

23. Raziskovalcem iz Mehike je uspelo iznajti biorazgradljivo plastiko iz sokov kaktusa. Plastika se razgradi v enem mesecu, če leži na zemlji in v le nekaj dneh, če jo vržemo v vodo. 

24. Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da sta Alžirija in Argentina uspešno popolnoma zatrli malarijo in sta lahko zgled vsem drugim ogroženim državam, kako lahko s pravilnimi ukrepi zaščitijo državljane pred to grozno boleznijo. 

25. Kit grbavec ni več na seznamu živali tik pred izumrtjem. Prav tako so po več kot sto letih spet odkrili velikansko galapaško želvo, za katero je veljalo, da je že izumrla. 

Unsplash.com

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord