Tomaž Drozg | 6. 10. 2020, 08:47

2TDK, Stojan Petrič, piknik in vaš denar

Tamino Petelinšek/STA

Na članek Kdo je Stojan Petrič se je korektno odzval 2TDK z željo po objavi »popravka in prikaza nasprotnih dejstev«, sklicujoč se na pravico do objave v skladu z Zakonom o medijih.

Seveda smo ga objavili, v nasprotju s številnimi drugimi za nas zakoni namreč veljajo. V besedilu, zanimivo, ni zaznati nobenega resnega popravka. Samo pojasnilo, da rokomavhi, ki so bili pravnomočno (!) obsojeni, ne morejo sodelovati pri javnih naročilih in da 2TDK to spoštuje. In da Dušan Zorko sam ne mora odločati o ničemer.

V bistvu nam je odleglo. Nobenih zanikanj, obtoževanj, groženj s hudimi odvetniki, vendar tudi ne nobenega odgovora na zastavljena vprašanja ali oporekanja našim dvomom glede primernosti Kolektorja za gradnjo drugega tira ali direktorovanje Dušana Zorka 2TDK zaradi konflikta interesov. Eno samo olajšanje.

Niti besede o povezanosti Dušana Zorka in Stojana Petriča pri prodaji Dela. V redu, tudi molk je lahko odgovor. Iz pisanja je razbrati le, da predsednik uprave 2TDK o ničemer ne more odločati sam. Vpliva pa verjetno lahko, sicer ne vem, zakaj ga plačujejo. S Petričem sta si torej precej podobna – »onadva s temi stvarmi nimata ničesar«. Saj jima verjetno tudi ne bo treba, ker če nam je dobro znano, manjka na kazenski ovadbi proti obema zaradi domnevno nečednega ravnanja pri prodaji/nakupu Dela leta 2015 samo še poštna znamka. In če se slučajno izkaže, da je prišlo pri koncentraciji distribucije medijev za nedovoljeno koncentracijo ali celo njeno zlorabo, bo Stojan Petrič staknil še eno kazensko, ker tudi zloraba koncentracije je kaznivo dejanje.

Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko.

Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko.

Anže Malovrh/STA

2TDK, pravijo, dosledno upošteva zakonodajo, navaja člene, ki niso nič drugega kot ratificirana uredba EU glede javnih naročil, ki jih je Slovenija enostavno morala sprejeti. Sicer bi pela šiba in evropskih sredstev bi pridobili še manj, kot smo jih, in verjetno bi padli na samo dno držav članic EU. Toda hudič se skriva v podrobnostih. To namreč ni edina direktiva EU na to temo, poleg tega pa EU ob sprejemu te direktive niti na pamet ni padlo, da bi se kakšen kazenski postopek v urejeni evropski državi lahko vlekel več kot deset let in potem hipotetično celo zastaral. Tako rekoč epske zdrse našega sodnega sistema dobro poznamo.

Povem po domače: država lahko pri nas, tako si ona predstavlja, mirno dodeli milijardni posel podjetju nekoga, ki je hipotetično že dva dni po zmagi na razpisu lahko pravnomočno obsojen na osem let zapora, in vse je v skladu z zakonom ZJN-3. Tudi če je komisiji in nadzornikom primer dobro znan. Fantje, kaj je z vašo moralo? Oprostite, davkoplačevalci, domneva nedolžnosti do pravnomočnosti sodbe velja. Potrebuješ samo še dovolj servilen sodni sistem, ki zavlačuje toliko časa, da lahko rokomavhi najprej potegnejo milijardo davkoplačevalskega denarja in potem za vsak slučaj še malo zbolijo – fantom pri teh letih to ni posebno težko, saj rada zaškripa prostata ali se pojavi kakšna hernija, in svoboda je zagotovljena, milijardni posel pa ostane. Smo se od Zidarja veliko naučili, a ne? Mož iz Idrije bo imel pestro starost, se mi zdi.

Zdaj vsaj vemo, v katerem grmu tiči zajec. Prevzem ETRE, zaradi katere preiskujejo (ali morda že obtožujejo?) Stojana Petriča in kompanjone, se je zgodil leta 2010. Za zdaj vemo le to, da so si koprski preiskovalni sodniki intenzivno prizadevali zaustaviti preiskavo, a kaže, da niso brali iste kazenske ovadbe kot mi (?), šele višje sodišče je na dosledno vztrajanje tožilstva s sklepom uvedlo preiskavo. Ta je menda zaključena. Je obtožnica vložena? Ne vemo. Koprsko sodišče molči. Še enkrat, sprašujemo koprsko sodišče ali ministrstvo za pravosodje: Je obtožnica proti Stojanu Petriču vložena? DA – NE. Prosimo, obkrožite pravilni odgovor, za božjo voljo, saj naloga ni tako težka, ali?!

Ko je bila prejšnji teden vložena obtožnica proti predsedniku vlade, smo to izvedeli, še preden se je posušilo črnilo na dokumentu. Zvečer glavna tema vseh večjih medijev, skoraj bi zaustavili kakšno turško žajfnico, da bi to lahko sporočili prvi. Prav je tako, ljudje imajo pravico vedeti, kaj počnejo njihovi vladarji. Ampak ljudje imajo pravico vedeti tudi, kdo bi rad pokasiral njihove milijarde. Zakaj njihovi stari mami ne ostane niti za kavo, ko plača položnice. Ta dva primera sta le žalosten dokaz, kako smo pred slovenskim sodstvom nekateri bolj enaki kot drugi. Povedano preprosto, opravka imamo vsaj s spodletelim, če ne celo 'ugrabljenim' sodnim sistemom.

Ali bodo nadzorniki 2TDK raje najprej podelili posel in se šele potem spraševali? Bo postopek s pritožbami vred zaključen še pred pravnomočnostjo morebitne obsodbe Stojana Petriča zaradi ETRE? Ali bo igra s časom bolj napeta kot finale lige prvakov? Kaj če bi v primeru obsodbe v primeru ETRA, kar sodišče lahko stori, presodilo tudi finančno vzpostavitev prvotnega stanja? Ali AVK pošteno oglobil morebitne kršitelje iz gnezda FMR ? Bi Kolektor kot skupina finančno to še zmogel? In če ne? Se bi projekt gradnje drugega tira zaradi težav izvajalca lahko celo sfižil? Zamujal? Lahko država zaradi tega izgubi evropska sredstva? Ne trdim, samo sprašujem.

Koliko tveganj na enem kupu!? Samo zato, da bi ustregli Stojanu Petriču? Ste pri sebi? 

Bodo Turki in Kitajci potem zahtevali milijonske odškodnine, ker so bili izigrani Kdo jih bo plačal? Si predstavljate nacionalno sramoto, če Kitajci in Turki svetovni javnosti razbobnajo, da jih je slovenska država izigrala pri razpisu za milijardo na račun nekega lokalnega vplivneža, ki je bil na koncu obsojen prav zaradi dejanj, ki jih uredba omenja kot izključujoče za sodelovanje na javnih razpisih? Kdo bo odgovarjal za škodo? Nadzorniki 2TDK, ki odgovarjajo z vsem svojim premoženjem? Ali spet vi, davkoplačevalci? Obkrožite pravilni odgovor.

Spet je hudič v podrobnostih. V prevzemu ETRE ni sodeloval samo Stojan Petrič, ampak več njih, več pravnih in več fizičnih oseb, nekaj domnevno celo fiktivnih. Po vseh kriterijih gre v takem primeru, če se sum izkaže za upravičenega, za kriminalno združbo, organizirani kriminal. Mafijo po domače. Tedaj tudi v EU veljajo povsem druga pravila in se ne da več izmuzniti z izgovarjanjem le na Zakon o javnih naročilih ZJN-3 in na 77., 79. in 80. člen tega zakona. Tedaj nastopijo druga merila. 2TDK, ločite razliko?

Seveda, tudi za Stojana Petriča velja domneva nedolžnosti. Danes ob tej uri velja za nedolžnega. V bistvu ga želimo nekako tudi zaščititi, saj so predolgi sodni postopki tudi zanj mučna reč. Tudi Stojan Petrič ima pravico čim prej izvedeti, ali je kriv ali ne. Pri njegovih več kot sedemdesetih bi bilo humano vsaj to, da ve, ali bo starost preživel na Dobu ali na Havajih. Za nameček zna od države prek Evropskega sodišča za človekove pravice zahtevati še odškodnino, če se bo postopek vlekel nerazumno dolgo.

Davkoplačevalci in 2TDK in Dušan Zorko pa prav tako: Ali Kolektorju sploh lahko podelijo javno naročilo ali ne? Po našem mnenju tako ali tako ne, ne (samo) zaradi Stojana Petriča, ampak zato, ker Kolektor enostavno nima referenc iz gradnje predorov. Torej bodo predore v vsakem primeru gradili Turki ali Kitajci, vprašanje je samo, ali jih bo najel Kolektor ali 2TDK neposredno ali bomo raje  (ne)komu vmes omogočili masten zaslužek za posredniški posel. Ali ne bi bilo bolje, da bi z davkoplačevalski denar vložili v kaj bolj koristnega, kot je reševanje Stojana Petriča?

Odgovori vodijo skozi prelepo soško dolino v Goriška brda. Tam je bil pred kratkim menda izjemno zanimiv zaseben, skoraj družinski piknik. Povezan z drugim tirom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.