8. 4. 2020, 09:53 | Vir: STA

30 let od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji

profimedia

Mineva 30 let, odkar so v Sloveniji potekale prve večstrankarske volitve. Na njih je zmagala koalicija novih strank Demos, ki je nato tudi sestavila vlado. Hkrati z volitvami v takratno slovensko skupščino je potekal tudi prvi krog volitev predsednika predsedstva, na katerih je v 2. krogu slavil Milan Kučan.

Na volitvah so volivci volili delegate v takratno 240-člansko tridomno skupščino. 8. aprila 1990 so izbirali 80 delegatov družbenopolitičnega zbora in 80 delegatov zbora občin, 12. aprila pa nato še 80 delegatov zbora združenega dela.

V družbenopolitičnem zboru, kot najpomembnejšemu delu skupščine, in zboru občin, so prepričljivo večino dobile stranke Demosa, s tem pa je ta koalicija dobila tudi pravico sestaviti vlado. Ta je bila imenovana 16. aprila 1990, njen predsednik pa je postal predsednik SKD Lojze Peterle.

Hkrati z volitvami v skupščino so potekale tudi volitve predsednika predsedstva in članov predsedstva. Za predsednika predsedstva so se potegovali Milan Kučan, Jože Pučnik, Marko Demšar in Ivan Kramberger. V drugem krogu, ki je potekal 22. aprila, sta se pomerila Kučan in Pučnik, zmagal pa je Kučan. Dobil je 58,59 odstotka glasov, Pučnik pa 41,41 odstotka. Za člane predsedstva so bili izmed 12 kandidatov izvoljeni Matjaž Kmecl, Ciril Zlobec, Dušan Plut in Ivan Oman.

Predsednik DZ Igor Zorčič je na začetku torkove izredne seje DZ pozval, naj nam bo obletnica prvih večstrankarskih volitev v navdih in upanje za prihodnost. Označil jih je za eno ključnih dejanj osamosvojitvenega procesa in kot nekaj, s čimer so volivci pokazali, da si želijo sprememb. V avli DZ so ob obletnici postavili fotografsko razstavo Prelomnica trenutka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.