18. 3. 2020, 18:50 | Vir: STA

300.000 zaščitnih mask od Alibabe in fundacije Jacka Maja

profimedia

Slovenija bo 300.000 zaščitnih mask prejela tudi preko donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije Jacka Maja. Kot so sporočili iz agencije Odmev, je pošiljka z maskami, namenjenimi tudi Sloveniji, danes že prispela na belgijsko letališče Liege, od koder nadaljuje pot v Slovenijo.

Po poročanju medijev je imel precej besede pri tem tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki je s prijateljem in ustanoviteljem podjetja Alibaba Jackom Majem poskrbel za veliko pošiljko tako želenih pripomočkov za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

"Drži. Po težki situaciji v boju proti zahrbtnemu virusu sem poklical svojega dobrega prijatelja Jacka Maja in ga prosil za pomoč. Takoj se je odzval in v Slovenijo prihaja donacija 300.000 zaščitnih mask in kasneje še druga oprema. Hvaležen sem prijatelju in upam, da zdaj vsi vidimo, da je solidarnost med vsemi ljudmi na svetu ključna za naše preživetje. Vlada je zagotovila logistiko v Belgiji in se odzvala resnično hitro, kar je zelo pohvalno," spletno Delo navaja Čeferina.

Pojasnila pristojnih ministrstev v zvezi s to pošiljko STA še pričakuje. Je pa slovensko zunanje ministrstvo objavo fundacije Jack Ma Foundation delilo na Twitterju. Kot so zapisali v fundaciji, je v pošiljki 1,5 milijona mask, ki jih bodo dostavili Sloveniji, Franciji in Belgiji.

Obrazne maske za pomoč Sloveniji pri spopadanju z novim koronavirusom sta donirali fundaciji Alibaba Foundation in Jack Ma Foundation. Belgijsko vozlišče družbe Alibaba je že doslej veliko prispevalo k učinkovitemu mednarodnemu prevozu blaga v zdravstveni krizi. Mreža Cainiao Network, logistični del družbe Alibaba, pa je v tem obdobju povečala število najetih tovornih letov na pet na teden, so zapisali v agenciji Odmev.

Kot so še navedli, je bila pomoč omogočena tudi zaradi tesnega sodelovanja z ministrstvom za obrambo. Ukrepanje ministrstva je bilo ključno za hiter odziv in dostavo doniranih medicinskih potrebščin.

Fundaciji sta sicer doslej poskrbeli za dobavo različnih vrst medicinskih potrebščin tudi na območja drugih držav, ki jih je virus najbolj prizadel, prav tako sta financirali raziskave in razvoj možnosti zdravljenja virusa Covid-19 na Kitajskem. Nadaljnje donacije naj bi bile najavljene v prihodnjih dneh in tednih.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec