16. 8. 2023, 11:48 | Promocijska objava

35. Mednarodni festival NOČI V STARI LJUBLJANI (24.–26. avgust 2023)

Mankica Kranjec

Največji poulični festival v prestolnici, Noči v stari Ljubljani, ki ga organizirata Ustanova Imago Sloveniae in Staroljubljanski zavod za kulturo, bo med 24. in 26. avgustom že 35. leto zapored staro mestno jedro napolnil s kulturnim utripom. Obeta se izobilje koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta. Letošnje Noči v stari Ljubljani bomo oplemenitili še s pofestivalskimi dogodki, ki bodo potekali 1. in 2. septembra.

Kot je že tradicionalno, bodo vsi dogodki za obiskovalke in obiskovalce brezplačni, saj je eno od glavnih poslanstev Ustanove Imago Sloveniae in Staroljubljanskega zavoda za kulturo kakovostne kulturne vsebine približati čim širšemu krogu someščanov in obiskovalcev Ljubljane. Koncerti bodo potekali na Novem in Gornjem trgu, pod Trnovskim mostom in v Mestnem muzeju. Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici bodo potekali plesni dogodki, pofestivalski koncerti pa bodo sledili v Živalskem vrtu Ljubljana.

Z eno od programskih linij festivala bo povezan tudi Mednarodni večdisciplinarni simpozij Zvok in glasba v doživljanju dojenčkov, malčkov in ranljivih skupin, ki ga v času Noči v stari Ljubljani pod okriljem mednarodnega projekta B-AIR pripravljamo v sodelovanju z Radiom Slovenija, ZRC SAZU in Akademijo za glasbo v Ljubljani. Festival in simpozij bo na 1. in 2. september sklenil še pofestivalski dogodek, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Slovensko filharmonijo, naslovljen Živalski karneval v Živalskem vrtu. Osmišljen in iskriv koncert v izvedbi komornega ansambla Slovenske filharmonije bo mladim poslušalcem in njihovim spremljevalcem na najbolj originalnem prostoru, v Živalskem vrtu Ljubljana, predstavil, kako je značilnosti živali v svojem najslavnejšem komornem delu Živalski karneval v glasbeni jezik prenesel francoski skladatelj Camille Saint-Saëns. Koncert bo izveden trikrat, in sicer v petek, 1. septembra, popoldne ter v soboto, 2. septembra, dopoldne in popoldne, tako da se ga bodo lahko udeležili tudi šolarji.

Noči v stari Ljubljani bodo tudi tokrat postregle z udarnim, mednarodno obarvanim programom. Na 7 prizoriščih, skrbno umeščenih v čarobni poletni ambient starega mestnega jedra, se bo zvrstilo 15 dogodkov, na katerih bo nastopilo več kot 60 umetnikov iz 8 držav.

arhiv Imago Sloveniae

Otvoritev festivala bo v četrtek, 24. avgusta 2023, ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu s skupino Šukar pod vodstvom legendarnega hudomušnega in temperamentnega poeta Zorana Predina, avtorja večno zelenih ponarodelih uspešnic, kot so Zarjavele trobente, Praslovan, Ne mi dihat za ovratnik, Bolj star bolj nor, Mentol bonbon, Gate na glavo in neštetih drugih.

Na istem prizorišču nas bo naslednji dan makedonska dark-folk zasedba Perija popeljala v zvočnost mitološke temačnosti balkanskih gozdov. Njihova glasba združuje številne glasbene vplive, od tradicionalne glasbe okolja, iz katerega prihajajo, bližnjevzhodne glasbe in nekaterih severno-afriških slogov, do bluesa, post-punka, atonalne glasbe in jazza. Tematsko obravnavajo pomembne družbene tematike našega časa.

Za tiste, ki se raje poglabljajo v jazzovske harmonije, bo na Gornjem trgu poskrbel Ratko Divjak kvartet. V Vukovarju rojeni bobnar, po katerem zasedba nosi ime, spada med najbolj uveljavljene bobnarje iz področja bivše Jugoslavije. Udarno postavo sestavljajo še uveljavljeni klaviaturist in komponist Milan Stanisavljevič, vsestransko aktiven saksofonist Rudi Javornik in žanrsko razgledani basist Jan Gregorka. Zasedba, od katere lahko upravičeno pričakujemo izjemen koncert.

V poznem večernem terminu bo na Novem trgu zagodla romska zasedba Amaro Duho z Madžarske. Ustanovna članica skupine Matild Dobi se je proslavila že leta 1984 kot soustanoviteljica svetovno znanega glasbenega fenomena Ando Drom. Leta 2021 je začutila, da je nastopil čas, da ustanovi družinsko glasbeno zasedbo, in tako skoraj štiri desetletja svojih bogatih izkušenj združila s talenti in energijo svojih otrok v novo žarišče vlaške glasbene kulture. Nastala je zasedba Amaro Duho (prev. »naše duše«), ki jo odlikuje globoko občutena pristnost večno zelenih melodij romske glasbe na preprosto svojstven način.

Prekaljeni godci in zabavljači avstrijsko slovenske zasedbe Los Hostes so ljubiteljem slovenskega etna že dobro znani. Harmonikaš skupine Matija Solce je globoko predan etno glasbi, saj ni le izvrsten glasbenik, temveč tudi pobudnik in gonilna sila trpežnega in kultnega mednarodnega festivala Plavajoči grad. Violinistka Claudia Schwabb je obraz in energičen glas skupine, ritmično pa glasbo poganja bobnar Aleš Zorec. Los Hostes zvrst, ki jo igrajo, izvrstno opišejo kot Jodlpunk, irski funk, balkan groove in alpski rage – pajdaško popotovanje od otožnih liričnih balad do raztur-žur viž med etno glasbo in avtorskimi pesmimi. 

arhiv Imago Sloveniae

Te dni nas iz novic oblega podoba države Niger v plamenih vstaje. Vendar pa je nestanovitnost na žalost tam že historična danost. Ustanovni član skupine TISDASS, pevec in kitarist Moussa Kildjate Albadé, je odraščal v tem okolju konfliktov, vojne, žalovanja in s tem povezanih družinskih tragedij, a je skozi očetovo zbirko plošč Tinariwena, Boba Marleya in Dire Straitsov spoznal, da miru ne bo prineslo orožje, temveč glasba. Kot njegovi vzorniki, pionirji tuareškega bluesa, je segel po kitari in zdaj skozi avtorske pesmi promovira mir ter neodvisnost svojega ljudstva. Tisdass v tuareškem jeziku Tamasheq pomeni ‛količki’, in sicer tisti, ki podpirajo berberske šotore. To ime pa ne odraža le močne navezave skupine na tuareško kulturo, ki jo Tisdass ohranja in promovira, pač pa tudi vlogo glasbe kot tistega elementa, ki nevidno podpira sicer nestanovitni dom potujočega ljudstva. Slišali jih bomo lahko na Novem trgu.

Prostrano vodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom, ki bo igrala na Gornjem trgu, je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov in orodij, zgodovin zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja v triu naštejejo preko deset glasbil in vsaj toliko slogov muzike. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rockerskih meditacij. Kar naposled slišimo je prizemljen, vendar še vedno mističen, kontemplativen minimalizem. 

V sklepnem terminu rednega programa Noči v stari Ljubljani bodo na Novem trgu v svoje rhythm & blues ritme zazibali znani energični blues-rock psihedeličarji Prismojeni profesorji bluesa, ki s svojo energijo premaknejo tudi najbolj zahtevne poslušalce. Svojo avtorsko glasbo bodo mešali z vplivi iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja in ne bodo odnehali, dokler se ne bo zabaval prav vsak član občinstva.

Medtem bodo na prizorišču na Gornjem trgu z drugačnimi žanri, a enako intenzivnostjo glasbene energije publiko animirali Fanfara Station, ki kombinirajo severnoafriške in plesne elektro ritme. Težko je verjeti, da vse to izpod prstov izvabljajo samo trije glasbeniki, ki s pomočjo vešče uporabe »looperjev« in nasnemavanja celega arsenala glasbil v živo diktirajo divji plesni tempo. Trio iz Neaplja in Firenc črpa iz spominov na pihalno godbo očeta Marzouka Mejrija, skladatelja, pihalca, znanega tolkalista in pevca dotične skupine. Kanadski trobentač in pozavnist Charles Ferris sloji zvočne plasti, začinjene z bleščečimi iskricami improvizacije, medtem ko mojster programer Marco Dalmasso vodi vrvež na plesišču. Mednarodno-italijanska zasedba se poklanja spominu na dosežke sredozemskih migrantskih prednikov in glasbeno dediščino afriške diaspore ter antičnih povezav jugovzhodne Evrope s srednjim vzhodom, Magrebom in Amerikama.

Poleg glasbenih dogodkov bodo Noči v stari Ljubljani ponudile pester spremljevalni program, v okviru katerega velja poleg že omenjenega Mednarodnega simpozija Zvok in glasba v doživljanju dojenčkov, malčkov in ranljivih skupin, izpostaviti plesne večere salse, bachate in tanga pod Plečnikovimi plesnimi arkadami. Poskrbljeno bo tudi za kulinarično ponudbo, kjer bodo obiskovalci lahko vse dni festivala v Hedonističnem vrtu urbanega mini parka ob vodnjaku na Novem trgu poleg ušes razvajali še svoje brbončice.

Festival bo potekal tudi v primeru dežja, saj bodo za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju obiskovalkam in obiskovalcem na voljo brezplačni dežni plašči.

Celoten program letošnjih Noči v stari Ljubljani si lahko ogledate na spletni strani festivala https://imagosloveniae.net

Prijazno vabljeni!