20. 2. 2020, 07:00 | Vir: STA

353 slovenskih prebivalcev s priimkom Pust, Kurent in Krof

profimedia
353 slovenskih prebivalcev s priimkom Pust, Kurent in Krof (foto: profimedia)

V Sloveniji je kar nekaj priimkov, ki spominjajo na pustni čas. Po podatkih Statističnega urada RS je v začetku lanskega leta v Sloveniji živelo 353 prebivalcev s priimkom Pust, 314 s priimkom Kurent in 37 s priimkom Krof.

Največ Pustov in Kurentov je živelo v osrednjeslovenski statistični regiji. Pustov je bilo 138, Kurentov pa 179. V podravski regiji, kjer so kurenti doma, pa se je Kurent pisalo le 10 prebivalcev, kažejo podatki statističnega urada.

Statistika tudi kaže, da smo v Slovenijo od januarja do novembra 2019 uvozili za skoraj osem milijonov evrov prazničnih, karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo (vključno s čarovniškimi triki in podobnim), takih izdelkov pa je smo v istem času izvozili za skoraj tri milijone evrov, kar je največ v zadnjih desetih letih.

Pri trgovanju s tovrstnimi artikli je bila glavna trgovska partnerica Italija. Iz te države smo namreč uvozili za 2,3 milijone evrov karnevalskih in podobnih izdelkov, izvozili pa smo jih v Italijo za dva milijona evrov, kar predstavlja 70 odstotkov celotnega izvoza tovrstnih izdelkov.

Vrednost uvoza karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo je po podatkih statističnega urada v vseh letih od 2000 naprej močno presegala vrednost izvoza.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.