9. 3. 2022, 11:08 | Vir: STA

40.000 zaposlenih bo obrnilo hrbet svojemu delovnem mestu

Goran Antley

Več kot 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s splošno stavko opozarja na neustrezno vrednotenje dela. Šole in vrtci so zaprti, na fakultetah ni pedagoškega in raziskovalnega procesa. Za najmlajše, katerih starši nimajo druge možnosti, je organizirano varstvo.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije opozarjajo, da odgovorno delo zaposlenih ni ustrezno ovrednoteno.

Postavili so osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Kako poteka stavka?

Stavka v osnovnem in srednjem šolstvu poteka normalno, učitelji so na svojih delovnih mestih in opravljajo tista dela, ki jih lahko opravljajo brez učencev.

"To so seje po aktivih, usklajujejo kriterije in podobno," je za STA pojasnil ravnatelj šole Gregor Pečan, ki je tudi predsednik združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol.

"Obrnite hrbet svojem delavnem mestu"

Sviz je stavkajoče, ki bodo sicer stavkali na delovnem mestu, pozval, naj pet minut pred dvanajsto odidejo na dvorišča, pred šole, vrtce in zavode, ter obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva.

Kot poudarjajo v Svizu, niso sklicali enodnevne stavke, ampak je to "stavka do izpolnitve stavkovnih zahtev".

Glavni stavkovni odbor se bo predvidoma spet sestal v ponedeljek in odločal o nadaljevanju aktivnosti.

Stavkali bodo tudi člani Sindikata delavcev v vzgoji in izobraževanju OSO - KS 90 in Visokošolskega sindikata Slovenije, kjer zahtevajo oblikovanje kakovostnih pogojev za delo v visokem šolstvu.

Kustec proti stavki

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec stavko obžaluje. V torek je napovedala, da bodo sindikati še v tem tednu dobili povabilo na pogovore o vsebinah, ki neposredno ne zadevajo sistemskih vsebin plačnega sistema.

Vlada se je sicer zavezala, da pred volitvami ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ.

V zvezi z mnenjem vlade, da je stavka neupravičena in ne bo plačana, je Pečan poudaril, da stavka mora biti plačana po zakonu.

Kdo ne stavka?

Stavki se ne bodo pridružile vse državne ustanove, stavka pa tudi ne bo potekala v večini zasebnih izobraževalnih institucij.

Po poročanju Siola, ne stavkajo v zasebni Waldorfski šoli v Mariboru, zasebnem Zavodu sv. Stanislava in v Škofijski klasični gimnaziji.

Tudi v nekaterih šolskih centrih ne stavkajo in se izvaja delovni proces normalno. Gre za šolska centra Nova Gorica in Škofja Loka.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ