14. 7. 2017, 10:55 | Vir: STA

412 ameriških zdravnikov in zdravstvenega osebja obtoženih goljufanja sistema

profimedia

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je v četrtek naznanil obtožnice proti 412 zdravnikom, medicinskim sestram in bratom, farmacevtom in drugim zdravstvenim delavcem, ki bi naj oropali sistem za 1,3 milijarde dolarjev s predpisovanjem nepotrebnih receptov in z drugimi nezakonitimi dejavnostmi.

Največ lažnega predpisovanja receptov je bilo s sredstvi proti bolečinam, ki povzročajo odvisnost.

Jeff Sessions je dejal, da so sodelujoči zdravniki in drugi pozabili na svojo prisego in delovali za lasten dobiček, vendar pa celoten ameriški zdravstveni sistem še vedno sloni na dobičku ne glede na zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame leta 2010.

Ameriko je zajela epidemija zlorab sredstev proti bolečinam in zaradi odvisnosti in zlorabe je od tako imenovanih opioidov umrlo 52.000 ljudi, torej še več kot od orožja, zaradi katerega je umrlo 13.200 Američanov, ali domačih teroristov, ki so jih pobili skupaj okrog 50. ZDA so hkrati tudi največji svetovni trg za prepovedana mamila, kot so kokain, heroin in druga, ki jih izvažajo kriminalci iz južne soseščine.

Akcija zveznih organov pregona je zajela med drugim šest zdravnikov iz Michigana, ki so pisali lažne recepte za sredstva proti bolečinam za prodajo naprej na črnem trgu, na Floridi pa so zaprli kliniko za odvisnike, ki je menda vabila nove stranke z darilnimi kuponi in vstopnicami za klube s slačipuncami. Prevaranti so vlekli denar iz zveznih programov za zdravstvo revnih medicaid, starejših medicare in drugih, na primer za vojaške veterane.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.