18. 11. 2007, 17:10 | Vir: Playboy

48 ur: München

?

Poletje lahko v bavarski prestolnici preživite v družbi nogometnih navijačev, klobasic in piva, si požvižgavate večne Mozartove melodije, saj mesto slavi njegov 250. rojstni dan, in se prepričate, da je München veliko več kot le pivnice in šoping.

Sobota

10:00 – Prvi glažek za dobro jutro

Začnite dan kot pravi gurman, torej tam, kjer lahko sestavine vidite v svežem, surovem stanju. Na tržnici Viktualienmarkt si lahko privoščite obilen zajtrk, ne pozabite pa ga, čeprav še v jutranjih urah, poplakniti s kozarčkom sekta ali sladkega proška, ki ga strežejo na stojnici Nymphenburger Sekt.

12:00 – Umetnost na posodo

Ob mestnem muzeju in judovskem centru, ki ga gradijo v bližini, je ena najbolj zanimivih galerij v mestu, Die Arthotek (Rosental 16). Hiša, v kateri je, se imenuje Durchaus, kar pomeni, da se lahko skozi njo sprehodite in si ogledate umetnine. In če nimate dovolj evrov za nakup, lahko slikarije preprosto najamete. Štirimesečni najem vas bo stal le nekaj več kot 20 evrov, a umetnino lahko odnesejo domov zgolj prebivalci Münchna!

13:00 – Glažek italijanskega za dober tek

Bavarski kulinarični užitki? Pozabite na svinjske krače in klobase in se raje predajte užitkom italijanskih specialitet v restav-raciji Ca’ Brunello na Maffeistrasse 3a. V predelu, v katerem med tednom mrgoli bančnikov, je sobota edini dan, kjer lahko upate na prosto mizo brez rezervacije. Ah, še en pomemben podatek: sredozemska kuhinja je zasoljena (beri: pregrešno draga).

15:00 – Siesta pred naslednjim glažkom

Če so vas ogledi izčrpali, si vzemite nekaj ur počitka pred večernim naskokom na mesto. München se je razvil v sodobno, energije polno mesto, ki pa se kljub temu ne sramuje tradicije. Bayerischer Hof (www.bayerischerhof.de) je najstarejši hotel v mestu, gostil je vse dvorne goste in v eni od 395 luksuzno opremljenih sob se boste tudi sami počutili kraljevsko.

17:00 – Zapravljanje

Za fasadami mestnih palač iz 18. in 19. stoletja sta švicarska arhitekta Jacques Herzog in Pierre de Meuron, ki sta se podpisala tudi pod čudoviti novi stadion Allianz Arena, zgradila sodoben nakupovalni center Fünf Höfe. Nakupovalne pasaže, ki povezujejo pet dvorišč, so postale priljubljeno zbirališče modno ozaveščenih. Münchenski viseči vrtovi, viseče krogle in stihi na tleh pa potrjujejo večkrat ponovljeno dejstvo, da Münchenčani ne marajo le za šoping, ampak raje zapravljajo ob pogledu na umetniške stvaritve.

Tisti pa, ki želite spoznati razkošje bavarskega dvora, obiščite prodajalne njihovih dvornih dobaviteljev z bogato tradicijo. Največ jih je v bližini nekdanje kraljeve rezidence, občudujete pa lahko izdelke (in cene) urarjev (www.andreas-huber.de), čevljarjev, mamljive delikatese (www.dallmayr.de), kupite katerega od dresov reprezentanc, ki igrajo na nogometnem svetovnem prvenstvu (www.sport-muenzinger.de) ali pa se preprosto pridružite zanimivemu vodstvu po še obstoječih prodajalnah bivših dvornih dobaviteljev. In še razveseljiv podatek: vodstva potekajo v nemškem, angleškem in hrvaškem jeziku (www.muenchen-guides.de).

19:00 – Čas za šport

Med svetovnim prvenstvom se bodo navijači, ki jim ne bo uspelo priti na stadion, zbirali v Olimpijskem parku, kjer bo FIFA ob jezeru postavila 60 kvadratnih metrov velik ekran, na katerem bodo lahko spremljali vseh 56 tekem prvenstva. Nogomet in pivo sta seveda nerazdružljivo povezana, a Bavarci se hudujejo, saj je eden od glavnih sponzorjev prvenstva, Bud, prepovedal prodajo kateregakoli drugega piva v bližini stadiona. No, v okolici Olimpijskega stadiona boste s pisano množico navijačev lahko mirno nazdravljali z münchenskim pivom in morda podoživljali veseljačenje z Oktoberfesta.

21:00 – Mešanica dobrega

Pohod po nočnem Münchnu začnite z večerjo v restavraciji L&I (Ledererstrasse). Mnogo kritikov je skušalo opredeliti kuhinjo te odlične restav-racije, a domiselna fuzija okusov v eni najbolj priljubljenih restavracij v mestu ne dovoljuje predalčkanja.

23:00 – Ko se znoči …

Čeprav ima München 1,3 milijona prebivalcev, je večina znamenitosti in priljubljenih zbirališč skoncentriranih v starem mestnem jedru. Ulica Ledererstrasse je primeren začetek in koktajl v Cortiina baru, ki je del butičnega hotela, bo v dobro voljo spravil tudi razočarane navijače poraženih moštev. Malo manj snobovski je bar Centrale na isti ulici. Zunanjost spominja na tipične italijanske bare in v toplih poletnih dneh je gneča na pločniku pred barom večja kot v notranjosti. Le nekaj minut je oddaljena najelegantnejša ulica Maximilianstrasse, na kateri čez dan zapravljajo težko prigarane denarce žene nogometašev in ostala klientela s prepolnimi denarnicami, ponoči pa se zabavajo v München baru (www.barmuenchen.de), Café Roma (www.romamunich.de) ali klubu 8 seasons.

Tisti, ki se želijo pokazati ali pa le občudovati slavne in lepe, naj nadaljujejo po ulici Prinzregentenstrasse, kjer jih bodo natančni redarji morda spustili v klub P1, ki ga mnogi obožujejo, drugi spet sovražijo (tisti, ki so ostali zunaj), vsi pa so enaki ob točilnem pultu, ko za malo pivo plačajo šest evrov. Na zdravje! No, če vas bolj privlači opazovanje hord okajenih navijačev, zavijte na ulico Am Platzl, kjer se bodo med turistično najbolj obiskano pivnico Hofbrauhaus in Hard Rock Cafejem hladili najbolj razgreti.

In ko vas bo v zgodnjih jutranjih urah zgrabila lakota, se vrnite v bližino tržnice, kjer so lani septembra odprli Münchener Schrannenhalle (www.schrannenhalle.de). Bivša žitna tržnica je preurejena v domiselno halo s pivnico, restavracijami z etno kuhinjami iz Indije, Tajske, Italije, angleškimi čaji in prodajalnicami drobnarij. Seveda vam postrežejo tudi z obarjenimi klobasicami. In najpomembneje: Scrannenhalle je odprta 24 ur!

Nedelja

9:00 – zgodnje spogledovanje …

Če večerni lov ni prinesel želenih rezultatov, si privoščite zajtrk in jutranjo kavico v café Tambosi, ki še danes živi svoje tradicionalno življenje, sveži duh pa so vanj vnesli mladi, ki se tu še prav posebno radi ogledujejo in spoznavajo. Preverite torej, ali vaše osvajalske sposobnosti še delujejo …

11:30 – … in ogledovanje

… in če vam sreča zares ni naklonjena, vam ne preostane nič drugega, kot da se odpravite na ogled terena. Angleški park, ki se razprostira ob nekdanji cesarski rezidenci, sega v 18. stoletje. Ko je kralj Karl Theodor odprl prvi javni park, so se prebivalci pritoževali, saj se jim je sprehajanje zdelo grešno zapravljanje časa. No, danes je drugače in v toplih poletnih dneh je prav zabavno opazovati skoraj čisto (včasih celo popolnoma) razgaljene Münchenčane, ki se predajajo sončnim žarkom. In če vas bo ob pogledu na cvetoče zelenje zažejalo, se ohladite v senci kitajskega stolpa in »biergartna« – pivnice na prostem, ki ga obdaja. In še zanimiv podatek za ljubitelje piva: v mestu je kar 180 »pivskih teras«.

13:00 – Kosilo na Brennerju

Za operno hišo je na najbolj snobovski ulici Maximilian Strasse dolgo zevala prazna luknja, spomin na zavezniško bombardiranje mesta ob koncu druge svetovne vojne. Leta 2003 pa je mesto v zameno za drugi oder operne hiše investitorju obljubilo, da lahko zgradi trgovski kompleks. Danes se za zgodovinsko fasado skrivajo luksuzni butiki, med njimi pa je svoje mesto našla restavracija Brenner. Med jedjo lahko opazujete kuharske mojstre pri delu, saj celoten postopek priprave poteka pred očmi obiskovalcev.

15:30 – Umetnost milijonarjev

Galerija Goetz je primer zasebne zbirke ene nemških milijonark, ki pa se je nakupljene umetnine odločila pokazati tudi navadnim smrtnikom. Ekskluzivno galerijo, ki poveličuje dosežke sodobne umetnosti v slikarstvu, kiparstvu, filmu in videu, najdete v še eni stvaritvi tandema švicarskih arhitektov Herzoga in de Meurona, odprta pa je le ob vnaprejšnji najavi (Galerie Goetz, Oberfoehringer Strasse 103, info@sammlung-goetz.de).

17:00 – Pop in art na enem mestu

Münchenski nogometni stadion Allianz Arena, ki bo gostil tekme svetovnega prvenstva, je zaradi nenavadne oblike in čudovite osvetlitve ponoči že postal mestna znamenitost, čeprav so ga odprli šele konec maja 2005. Tudi pod najnovejšo mestno atrakcijo sta se podpisala že omenjena švicarska arhitekta, in četudi vas nogomet ne privlači, se skušajte prebiti do kart za katero od tekem, saj organizatorji zagotavljajo, da bo atmosfera … peklenska!

20:00 – Brizgalna brizga!

Žejo je treba pogasiti! Ne skrbite, ne bomo vas poslali v še eno pivnico, za slovo od mesta se raje pridružite lepoticam in sveže depiliranim metroseksualcem, ki se razkazujejo v baru Schumann na Odeonsplatzu (www.schumanns.de). Lastnik, bivši model spodnjega perila Charles Schumann, se je proslavil kot barman in nekatere od njegovih izumov je vredno poizkusiti.

TEKST: Jasmina Dvoršek

FOTO: Julian Angelov, Allianz Arena, Christl Reiter, Friedrich Zenz, Torsten Krüger, Ulrike Rorneis / FVAmuc ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord