22. 1. 2008, 16:58 | Vir: Playboy

48 ur na Dunaju: Napredna prestolnica tradicionalne dežele

Romantičen sprehod med spomini enega najmočnejših imperijev v zgodovini tega območja, med valčki, pojočimi dečki in udobnimi kavarnami, ali pa spoznavanje najnovejših smernic – Dunaj je prestolnica, ki poplesuje med takti tradicionalnega in trendovskega. In to v povsem svojem ritmu.

Petek

15:00 – 1. distrikt

»Na Dunaju se nič ne spremeni,« trdijo kritiki bivše cesarske prestolnice. »Nekoč smo ga primerjali z Rimom ali s Parizom, danes pa je izolirana prestolnica majhne države. Tukaj vidiš veliko starih ljudi, oblečenih v ‘loden’ plašče, ki sprehajajo majhne kužke.« Po prihodu v prvi distrikt – srce Dunaja in resnično pravi mavzolej s cerkvami in muzeji na vsakem koraku, se človeku za trenutek zazdi, da imajo prav. Sprehod po Kärntner Strasse, Kohlmarktstrasse in ulici Graben je sicer pravo razkošje za oči, a previsoka koncentracija turistov in zgoraj omenjenih kar sili, da se po ogledu največje gotske cerkve v Avstriji, katedrale svetega Štefana, izgubiš v srednjeveških uličicah, ki jo obkrožajo. Schönlaterngasse, Bäckerstrasse in Heiligenkreuzhof vračajo vero v prijetni, topli Dunaj.

17:00 – Čas za sladke užitke

Le nekaj korakov za katedralo se v Caffe Diglas prepustite sladkim mojstrovinam njihove lastne pekarne in v ‘veliki dnevni sobi’ opazujte Dunajčane med prebiranjem časopisov, partijo kart ali izmenjavi najnovejših tračev. (www.diglas.at)

18:00 – Ringstrasse

Srednjeveško jedro je do 19. stoletja varovalo obzidje, ki pa ga je cesar Franc Jožef ukazal podreti in zgraditi Ringstrasse – ulico, ob kateri so se bohotijo najbolj reprezentativne zgradbe. Pot od Državne opere, mimo Umetnostnega in Prirodoslovnega muzeja in cesarske rezidence Hofburga, parlamenta, mestne hiše in univerze je turistična romarska pot.

20:00 – Večerja

Slavni dunajski šnicli so na Dunaj sicer prišli iz Milana, a zamuditi ogromno porcijo pohanije bi bil greh. Zum Figlmüller je restavracija, kjer strežejo največje in najbolj hrustljave dunajske zrezke. Zalijte jih z mladim vinom iz okoliških vasi. (www.figlmueller.at)

23:00 – V lajf

Preveliko količino maščobe poskusite raztopiti z ustrezno količino alkohola, zato se za začetek namestite v udoben fotelj bara Onyx in srkajoč mešanice najrazličnejših barv in okusov občudujte izreden pogled na katedralo. Če vas bo družba lepih in bogatih začela dolgočasiti, se odpravite v predel okoli katedrale z imenom Bermudski trikotnik. Živa glasba v baru Roter Engel, pivo v pivnici Krah Krah, tekila v mehiških in vodka v ruskih lokalih … Seveda, od tod ime »Bermudski trikotnik« – ogromno ljudi se namreč izgubi do naslednjega jutra.

Sobota

10:00 – Tržnica

Sprehod po tržnici Naschmarkt, med stojnicami z avstrijskimi pridelki, zlasti pa z balkanskimi in azijskimi specialitetami je idealna priložnost za zajtrk in potrjuje svoje ime – naschen namreč v nemščini pomeni prigrizniti.

12:00 – Čas za umetnost

Lanskega marca je liechstensteinska palača znova odprla vrata. Zbirka umetnin, ki so v lasti liechstensteinskih monarhov, je bila ob koncu druge svetovne vojne prepeljana v Vaduz, po temeljiti prenovi pa je zbirka končno spet na ogled ljubiteljem umetnosti. (www.liechtensteinmuseum.at)

14:00 – Kosilo

Če vam Rubensove debelušne gospodične ne bodo vzele teka, si privoščite lahko kosilo v Brasserie Rubens v muzeju.

16:00 – Kaj pa glasba?

Zemljevid Dunaja je kot glasbena partitura, v katero so zveneča imena vpisala note svojih nesmrtnih del. Haus der Musik (Hiša glasbe) je interaktiven zvočni muzej, kjer so obiskovalci vabljeni, da sami zaigrajo na instrumente in občutijo zvok. (www.hdm.at)

21:00 – Večerja in zabava

Gürtel – dunajska obvoznica je bila še pred nekaj leti znana le kot predel rdečih luči, po zaslugi projekta Evropske unije pa postaja shajališče zabave in kulture željnih. Po fusion večerji v restavraciji Babu, ki je prav tako kot večina klubov pod oboki linije U6 podzemske železnice, se odpravite na odisejado. B72, Chelsea, the Ritz, Loop in Q je le nekaj imen, kjer je glasba didžejev Kruder&Dorfmeister ali Pulsinger&Tunakan slavo dunajske elektronske glasbe ponesla prek avstrijskih meja.

5:00 – Zajtrk

Znamenito zbirališče najbolj vztrajnih žurerjev je Cafe Drechsler v neposredni bližini Naschmarkta, kjer ste začeli sobotni dan. Spet na začetku …

Nedelja

12:00 – Leno jutro

Dolga noč pusti posledice, ki se kažejo v opozorilih iz recepcije, da je že čas, da zapustite hotel. Ob dvanajstih se končno odpravite kulturi naproti. A še ta bo danes v lahkotnejši izvedbi. V Umetnostnem muzeju (www.khm.at/kunstbrunch) ob nedeljah pripravljajo brunch, obrok med zajtrkom in kosilom, ki traja kar do tretje ure popoldan. Med mirnim prebavljanjem izbranega iz ogromnega hladno-toplega bifeja in ogledom mojstrovin, si še enkrat priznam, da ‘stari dobi Dunaj’ še zdaleč ni zarjavel.

Smrt mora biti dunajska

 • Skoraj kliše je ta skrivna ljubezen Dunajčanov do temnih in strašljivih strani življenja. Zentralfriedhof (11. distrikt, Simmeringer Hauptstrasse 232–234)
 • Z 2,5 milijona grobov je največje ‘parkirišče trupel’ v Evropi. Čudoviti nagrobniki imenitnežev od Schuberta do Falca sprehajalce spodbujajo k premišljevanju o prihodnosti.
 • Muzej kriminala (2. distrikt, Grosse Sperlgasse 24)
 • Najokrutnejši umori, najzlobnejši morilci, najlepša trupla so predstavljeni v skorajda ljubkih detajlih – z originalno giljotino vred.
 • Dvoglavi embriji, kiklopski embriji in vse vrste neverjetnih bolezni, razstavljene v prvi psihiatrični »kliniki« na Dunaju, znani kot Narrenturm – stolp norcev.

 • Za mazohistične hipohondre in tiste z močnimi želodci. Keisergruft (cesarska kripta) pod kapucinsko cerkvijo

 • Celo Habsburžani umirajo in želijo biti lepo pokopani. Za to skrbijo kapucini in v kripti njihove cerkve lahko občudujete na desetine pocinkanih zadnjih prebivališč mogočnih vladarjev.

Kavarne:

Če se ne želite izdati, bodite kot pravi Dunajčani – izredno precizni pri naročilu kave. Kleiner ali grosser Mokka, expresso, brauner ali melange je le nekaj imen izmed desetin različnih načinov, kako vam lahko postrežejo črno tekočino.

 • Hawelka

 • Landtman

 • Prückel

 • Sacher

 • Demel

Hoteli:

 • Imperial
www.luxurycollection.com/imperial

 • Das Tyrol
www.das-tyrol.at

 • Das Triest
www.dastriest.at

 • Bristol
www.luxurycollection/bristol

TEKST: Jasmina Dvoršek

FOTO: Foto Spring, Aleš Bravničar, Ivana Krešić, Jasmina Dvoršek, arhiv hotela Imperial, arhiv MQ, arhiv Liechtensteinmuseum

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.