21. 1. 2008, 23:33 | Vir: Playboy

48 ur: Rio de Janeiro

»Privlačijo me svobodne, čutne oblike. Krivulje, ki jih najdem v hribovju svoje dežele, vijuganju rek in valovanju oceana, in obline telesa ljubljene ženske.« Besede, s katerimi je brazilski arhitekt Oscar Niemeyer opisal svoj slog, označujejo tudi čutnost in seksualnost Cidade maravilhosa, čudovitega mesta.

Petek

Zapeljiva melodija klasike Antonia Carlosa Jobima Garota da Ipanema, lepotica z Ipaneme, idealno odseva Rio de Janeiro: Rio je seksi, spontan in nepopravljivo romantičen. Peščene plaže, terase, polne prelepih zagorelih teles, in nočno življenje, ki se nikoli ne konča. Po prihodu v mesto je obvezno romanje vsakega obiskovalca na 710 metrov visok Corcovado s simbolom mesta, več kot 30 metrov visokim kipom Kristusa Odrešenika, ki z razprtimi rokami objema mesto pod seboj.

Za vzpon z zobato železnico si vzemite vsaj dve uri, potem pa se odpravite stran od turističnih shajališč in poskusite navezati stik s prebivalci Ria – Cariocami. Preverite dogajanje v »happy hour« lokalih v zgodovinskem in finančnem Centru. Če boste v Centru še pred koncem delovnega dne, si oglejte moderno katedralo sv. Sebastijana in čudovit baročni samostan Sa~o Bento. Če so vam bolj všeč ambiciozne poslovne ženske, jih poiščite v Cinelandii, kjer se v Café Amarelhinu ali v sosednjem Verdinhu sproščajo po napornem dnevu, ne pozabite pa, da se večina teh lokalov zapre malo po polnoči.

A noč je še mlada in po zabavo ni treba daleč. Po vožnji z bondinhom, upehanim rumenim vlakcem, ki vozi po visoko dvignjenem akveduktu Lapa, si privoščite večerjo v četrti Santa Teresa, v kateri so se naselili predvsem umetniki, restavracije pa slovijo kot ene najboljših in ne nujno tudi najdražjih v mestu. Lapa, bivša delavska četrt v centru, posebej ob koncih tedna vibrira v ritmih sambe. Rio Scenarium (www.rioscenarium.com.br) je legendarno zbirališče ljubiteljev sambe in plesa s severovzhoda Brazilije, imenovanega forró. V bivši starinarnici se boste v najboljši družbi naučili prvih plesnih korakov.

Sobota

Dan začnite z naravnim, sveže stisnjenim sokom iz tropskega sadja. Suco lahko kupite na skoraj vsakem vogalu in tisti z željo po odkrivanju novih okusov se boste znašli pred zahtevno nalogo. Pozabite na jabolka, hruške, slive, raje poizkusite aćaí, acerolo, mango in graviolo.

Ko ste v Riu, delajte kot Carioce, zato pičite naravnost na plažo. Copacabana je najbolj razvpita plaža, vendar pa je njen sloves v zadnjih letih upadel in danes velja predvsem za središče prostitucije in klubov vprašljivega slovesa. Kot najbolj demokratičen predel Ria slovi plaža Ipanema. Stanovanja ob plaži dosegajo astronomske cene, toda premožni pari, ki živijo v tej elegantni soseski, na sami plaži svoje ležalnike postavijo tik ob mladini, ki se na Ipanemo spusti iz favel, barakarskih naselij, ki se razraščajo po vzpetinah.

Nato se zabavajo ob gejih iz Evrope in ZDA. Le kanal, ki povezuje morje s čudovitim jezerom Laogoo, ločuje Ipanemo od prav tako bogataškega predela in plaže Leblon. Najprestižnejši del Leblona se imenuje Gávea in prav tu še enkrat preseneti sobivanje dveh diametralno nasprotnih socialnih slojev. Na hribu nad Gáveo se namreč začenja največja favela v Južni Ameriki, imenovana Rocinha. Menijo, da v njej živi 50 tisoč ljudi (obisk favel uradni organi močno odsvetujejo, če pa vam radovednost ne da miru, se tja napotite skupaj z vodnikom).

Vsak od vrhov neverjetnih oblik, ki se dvigujejo nad mestom, je poimenovan po svoji obliki (Corcovado – Grbavec, Dois Irma~os – Dva brata …).

Pedra Bonita (Lepa skala), ki se dviguje nad plažo S~ao Conrado, ponuja drugačno vrsto adrenalinskih užitkov. Z vrha lahko v tandemu z zmajem za 10 do 15 minut poletite nad plažami in parkom Tijuca (www.goup.com.br). Po pristanku na plaži S~ao Conrado si nazdravite s caipirinho, nacionalnim koktejlom iz cachace, žganja iz sladkornega trsa, limet in sladkorja.

Dan na plažah končate na Barra da Tijuci, najčistejši in najdaljši plaži, kamor se za konec tedna »preseli« večina Carioc. Barra je že na pogled drugačna od drugih delov Ria. Visoke stanovanjske zgradbe, ogromni nakupovalni centri in široke avenije bolj spominjajo na Florido kot na južnoameriško mesto. Po večerji v restavraciji Vice Rey (www.vice-rey.com.br) odkrijte zabavo v tem bogataškem predelu. Večina nočnega življenja poteka v nakupovalnih centrih. Oboževalci rokenrola lahko večerjajo med spomini v Rock in Rio Cafeju ali v edinem Hard Rock Cafeju s plesiščem. Priljubljena sta tudi Studio 54 in Nuth.

Nedelja

Obisk Ria brez dveh svetišč Carioc – Sambódroma in Maracane – je nepopoln. Najprej preverite, ali katera od mestnih nogometnih ekip igra na enem največjih stadionov na svetu, Maracani. Če nimate te sreče, se lahko pridružite vodenemu ogledu po stadionu in stopite v odtise nog, ki so jih pred vhodom pustili najslavnejši igralci. In če je Sao Paulo mesto, v katerem se dela, potem se v Riu pleše.

Karneval v Riu je najslavnejši na svetu, čeprav je predvsem paša za oči turistov, ki poteka na Sambódromu, ogromnem prizorišču, koder se dva dni vrstijo sprevodi štirinajstih šol sambe. Med letom daje Sambódromo bolj žalostno podobo, ogleda pa je vreden predvsem obod arhitekta Niemeyerja, ki ponazarja zadnjico prelepe mulatke v tangicah.

In za konec še vzpon na Pa~o de Acúcar (Sladkorni stožec), ki ponuja čudovit pogled proti Corcovadu in plažam Copacabana, Botafogo in Flamengo. Turistične brošure zagotavljajo, da je na Sladkornem stožcu najlepši sončni zahod, ki malce ohladi vroče ozračje, zaradi katerega se mesto postavlja z vzdevkom 40 stopinj, hkrati pa se temperatura že dviguje v restavracijah, klubih, šolah sambe, striptiz barih in seks hotelih po plažah in favelah.

»Plažni« bonton:

Uživanje na eni od plaž je dejavnost, ki jo Carioce gojijo z gorečo predanostjo. Ko se odpravite na vroč pesek in med valove Atlantika, se držite nekaterih pravil:

  • Majica je potrebna le, če vas na plažo pripelje avtobus ali taksi, sicer pa je moški zakon »topless«.
  • Ker je za druženje treba prehoditi kar nekaj peska, s seboj vzemite le najnujnejše – loparje za »frescobol«, žogo za nogomet ali odbojko na mivki, jadralno desko in kakšno kremo za sončenje.
  • Na plaži so moški vedno v oprijetih »speedo« kopalkah, udobne havajske kratke ali bermuda hlače nosijo le na poti na plažo ali z nje. Najbolj priljubljene znamke so Blueman, Osklen in Totem Beach.
  • V žepu imejte le nekaj drobiža, ne nosite nakita, kreditnih kartic ali denarnice.
  • Ne buljite v ženske zadnjice, ki jih »zakriva« le zobna nitka tangic, in nikar ne pričakujte pogleda na razgaljena oprsja. Žensko sončenje zgoraj brez je namreč (še vedno) prepovedano.

Šole sambe:

Vsako leto se na Sambódromu pomeri 14 šol sambe. Za kupček realov si lahko kupite fantazijski kostum in zaplešete v povorki svoje najljubše šole.

Hoteli:

Nekaj naslovov, kamor lahko odložite svoje kovčke. Če ste količkaj živahni, je v Riu izraz »prenočevati« nepotreben.

  • Copacabana Palace – Staromoden? Da, a kraljevsko staromoden! Hotel, kjer prenočujejo kralji, kraljice in predsedniki. www.copacabanapalace.com.br
  • Caesar Park Hotel – Najopaznejši hotel na Ipanemi, v neposredni bližini najboljših butikov in restavracij. www.caesarpark-rio.com

  • Marina All Suites – Butični hotel ima le 38 ogromnih apartmajev s pogledom na Leblon. Priljubljeno zatočišče manekenk Gisele Bündchen in Naomi Campbell. www.marinaallsuites.com.br
  • Cama e Cafe – Mrežo stotih zasebnih hiš v predelu Santa Teresa vodijo trije dvajset-in-nekaj zagnaneži. Najprej izpolnite vprašalnik in glede na odgovore vam dodelijo gostitelja – največkrat so to umetniki, glasbeniki ali pisatelji. www.camaecafe.com.br
  • Sheraton Rio de Janeiro – Čeprav stoji na prestižnem Leblonu in se bohoti s 6000 kvadratnimi metri površin in zasebno plažo, se stanovalcem, ki si ne izberejo pogleda na morje, odpira pogled na ogromno favelo Vidigal, ki se dviguje neposredno za hotelom. www.sheraton-rio.com

TEKST: Jasmina Dvoršek

FOTO: Aleš Fevžer, Rex Features, Jasmina Dvoršek, Geotecnet

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.