8. 11. 2007, 13:44 | Vir: Playboy

48 ur v Atenah: Uspešen lifting

Aleš Bravničar

Atene so mesto tisočerih obrazov in prav vsi so bili pred olimpijskimi igrami leta 2004 deležni temeljitega liftinga. Onesnaženo, prenatrpano prestolnico s kaotičnim prometom so tedaj spremenili v moderno in živahno metropolo.

Petek

19:00 – Mehko si posteljite

Najprej poskrbite za prenočišče. Ker si zaslužite le najboljše, se odpeljite v ekskluzivno četrt, imenovano Kolonaki, ki se razprostira pod hribom Lycabettus. Hotel St. George Lycabettus (www.sglycabettus.gr) je eden najprestižnejših v mestu. Zahtevajte sobo z razgledom, saj je iz hotela čudovit pogled na osvetljeno Akropolo. Če vas je pot izmučila, si oddahnite ob bazenu v sedmem nadstropju ali v centru za dobro počutje oziroma, še bolje, odpravite se na raziskovanje Aten!

21:00 – 48 je zakon

Restavracija 48 (www.48therestaurant.com) ni poimenovana po naši rubriki, ampak po hišni številki. Leta 2003 odprta restavracija stoji za hribom Lycabettus, v stavbi galerije moderne umetnosti Ileana Tounta in v bližini stadiona nogometnega kluba Panathinaikos. Glavni kuhar ima veliko domišljije, a ne pretirava z mešanjem okusov, ker raje ohranja robusten okus grške hrane. Občudovanja (in preizkušanja) vredna je tudi vinska karta z več kot 600 vini.

23:00 – Zvezde pod zvezdami

Poletni in zgodnji jesenski meseci v Atenah so suhi in vroči, zato so kinodvorane na prostem priljubljena zabava. Vsi, ki se že dolgo niste stiskali na prostem ali pa grizljali pokovke na svežem zraku, obiščite kino Athinaia Ericsson, ki je prav tako le nekaj korakov oddaljen od hotela. Predstave se ponavadi začnejo ob 21. in 23. uri. Informacije o drugih kinematografih na prostem najdete nawww.travelling.gr/helloathens/Cinemas.html.

01:00 – Na zdravje, Atene!

Čas je, da se odpravite na raziskovanje Aten, saj je Kolonaki le majhen del celote, ki čaka, da vam odkrije svoje obraze. Eden od najbolj priljubljenih predelov za ponočnjake je Psiri z neštetimi bari, kjer si s kozarčkom ledeno mrzlega ouza ali z medenim likerjem v baru Rebekkas (Miaouli St) zaželite dobrodošlico. Če ne veste, kam z energijo, se odpravite v klub Soul (65 Evripidou) ali pa v Privilege klub (Ag. Eleousis 3 & Kakourgiodikeiou Psiri), ki privablja atensko družbeno smetano.

In ko bo bioritem zahteval zasluženi počitek, ne premišljujte, s katerim prevoznim sredstvom do hotela, ampak sedite v taksi, saj so atenski najcenejši v Evropi. Preverite le, ali ima voznik vključen taksimeter, in lahko noč oziroma dobro jutro!

Sobota

9:00 – Grška poživitev

Zajtrk s pogledom na sončne Atene vam bo povrnil moči, a »dan potem« je dobro začeti v miru in stran od trum turistov, ki naskakujejo antične ostanke. Sprehodite se do trga Kolonaki, kjer si v eni od kavarnic privoščite pijačo, ki poživlja grško kri. Frappé je napitek iz instant kave, mešane z mlekom, vodo in ogromno sladkorja in ledu. Učinek je dvakraten – kofeinski »shot« in ledena osvežitev. Kar pravšnja rešitev za začetek dolgega dneva.

10:30 – Uvod v grški svet

Spoznavanje Grčije in njene presunljive kulturne dediščine začnite v eni najboljših »učilnic« v državi, v muzeju Benaki (www.benaki.gr). Zasebna zbirka Antonisa Benakisa je spet odprta od leta 2000 in najbolj zanimiv del zbirke, ki predstavlja grški svet od antike do moderne grške države, vsebuje kar 30 tisoč umetnin.

13:00 – En souvlaki

Grki kosila ne jedo pred drugo uro, zato pa od ranega jutra grizljajo sončnična semena, in ko jih popade resna lakota, tudi kak grški »fast food«. Porcijo souvlakija ali kebaba boste našli na vsakem uličnem vogalu, seveda pa jih je največ v turistično najbolj oblegani Plaki, razvpitem predelu pod Akropolo, ki kljub temu, da so ji mase turistov odvzele večino šarma, še vedno privablja lovce za poceni spominki, vohljače za starinami na dnevnem bolšjem trgu in seveda vse, ki prisegajo na hitro pripravljene specialitete. Institucija, ki je ne smete spregledati, so »ouzeri«, majhne restavracije, kjer strežejo ouzo, a poleg janeževega ognjenega napitka lahko v njih tudi prigriznete.

V majhni ouzeriji na ulici Othonos 10, desno od glavnega atenskega trga Syntagme, lahko uživate ob sardelicah, svežih školjkah in enem najboljših desertov, kar jih lahko najdete v Atenah: toplih suhih figah, čez katere prelijejo sladko smetano.

14:30 – Cesarjeva nova oblačila

Sprehod čez glavno nakupovalno ulico Ermou, ki se vije od trga Syntagma do trga Monastiraki, vam bo morda dal idejo, kaj kupiti najdražji, predvsem če je obsedena s čevlji in oblačili. Ermou obkrožajo znane blagovne znamke srednjega in višjega srednjega cenovnega razreda, za svoje srajčke prestižnih znamk pa se boste morali vrniti na ulice predela Kolonaki.

17:00 – Barve in optične prevare

Atenski metro so prenovili in dogradili pred olimpijskimi igrami in danes je to izredno učinkovit, sodoben in urejen način javnega prevoza. Od trga Monastiraki se zapeljite eno postajo do postaje Thission in se nato sprehodite do muzeja Herakleidon (www.herakleidon-art.gr). Zasebni muzej tik pod Akropolo prireja razstave uveljavljenih sodobnih umetnikov.

18:30 – Balzam za oči

Utrujeni od umetnosti ostanite na ulici Herakleidon in si odpočijte oči ob pogledu na Akropolo, ki jo ožarjajo prvi snopi luči. Najlepši pogled vam ponuja vrt bara Thission, seveda pa vas bo osrečil tudi pogled na zagorele Grkinje (in turistke). A pazite, Atenci so znani bojevniki za svoj teritorij in lastnino! Če ste v Atenah v dvoje, presenetite najdražjo z romantičnim sprehodom po ulicah Apostolou Pavlou in Dion Arheopagitou, ki se vijeta pod Akropolo.

22:00 – Večerja po grškem času

Le nekaj ulic od hotela vodi na vrh hriba Lycabettus zobata železnica (povratna vozovnica stane 4,5 evra in obratuje do 3. ure). Na višini 300 metrov, poleg cerkvice svetega Jurija (Aghios Georgios), ponuja restavracija Orizontes Lycavittou stvaritve kuharskega mojstra Ioannisa Geldisa. Začetne jedi, od pečenega divjega prašiča do jastogovega karpača, vas bodo osušile za približno 20 evrov, glavne pa za od 20 do 36 evrov. Za takšno grško kulinarično razkošje ne pozabite rezervirati mize na južni zastekljeni terasi s pogledom na Akropolo.

Nedelja

9:00 – Turistični davek

Atene so zibelka antike, a tudi zibelka množičnega turizma. Akropole ste se že dodobra nagledali z vseh možnih višin in kotov, zato se hordam prepotenih turistov in antičnim mitom raje izognite. Enako impresivno količino zgodovine boste lahko v miru prebavljali v arheološkem muzeju. Cena vstopnice je sedem evrov, če pa boste v Atenah konec septembra, ne pozabite, da je zadnji vikend posvečen evropski dediščini, kar pomeni, da si lahko umetnine ogledujete zastonj.

11:00 – Menjava straže

Masam turistov v Atenah se ni mogoče izogniti; če ne prej, se boste z njimi gnetli na trgu Syntagma pred parlamentom, kjer grob neznanega junaka stražijo najlepši in najpostavnejši Grki. Navadno oblečeni v uniforme, ki so jih v 19. stoletju nosili v goratih območjih Grčije, se ob nedeljah in praznikih odenejo v slovesno belo barvo in v kiltu podobnih opravah z volnenimi »zokenci« in s cofki na čevlji paradirajo pred fotoaparati.

12:00 – Na plažo!!!

Mestnih znamenitosti ni nikakor konec, a Atene so kljub kulturni privlačnosti sredozemsko mesto, zato bi bil greh pozabiti na plaže v bližini mesta. Nekateri se kopajo na plažah bližnjega Pireja, a za resnični užitek modrega morja se je treba odpeljati na plaže med predelom Kavouri-Vouliagmeni in rtom Sounion. 45 minut vožnje iz centra Aten obiščite luksuzno hotelsko naselje Lagonissi Resort (www.lagonissiresort.gr) s sanjskimi 16 plažami in čudovitim centrom za dobro počutje.

18:00 – Romantični konec

Izlet iz Aten proti Sounionu naj se konča ob še enem čudovitem antičnem spomeniku, Pozejdonovem templju, ki kraljuje nad Egejskim morjem in govori o moči, ki so jo pripisovali bogu morja. Obisk templja je najlepši ob sončnem zahodu, ko se stebri obarvajo zlato, topla svetloba pa naredi obraz vaše Atene ali Nike, Demetre ali Afrodite še lepši. In če se želite še posebej izkazati, jo povabite na večerjo ob svečah v Mikrolimanosu, najbolj očarljivem delu Pireja, ki slovi po odličnih ribjih specialitetah, in ji nežno zašepetajte, da se boste kmalu vrnili.

TEKST: Jasmina Dvoršek

FOTO: Aleš Bravničar, Alamy/IPAK Images

ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord