24. 11. 2007, 21:22 | Vir: Playboy

48 ur v Bruslju: Čari prestolnice

Kljub vsesplošnemu prepričanju Bruselj nikakor ni zgolj dolgočas­no mesto, v katerem živijo množice zapetih EU-birokratov. Njihove vrste so nedavno dodobra prevetrili mladi iz novih držav članic, k slikoviti mednarodni podobi mesta pa prispevajo tudi priseljenci iz številnih afriških držav. Belgijsko prestolnico je vredno obiskati tudi zaradi izjemne kulinarične ponudbe, kulturnih spomenikov in seveda piva.

Petek

20:00 – Moules frites

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in nobenega dvoma ni, da vas bo Bruselj najhitreje očaral z dobro večerjo. Za spoznavanje tradicionalne belgijske kuhinje je najprimernejša restavracija In ‘t Spinnekopke, kjer si privoščite nacionalno jed številka ena - moules frites. Klapavice, kuhane v različnih omakah, vam postrežejo v velikem loncu, zraven pa sodi obvezna porcija zlato ocvrtega pomfrita. In če morda niste vedeli - french fries oziroma po ameriško liberty fries je belgijska pogruntavščina!

22:30 – Po pivu se večer pozna

Dobro večerjo je seveda treba poplakniti z vrčkom piva. V Bruslju ne boste ostali zgolj pri enem, saj se Belgija ponaša s tako bogato in raznoliko pivovarsko tradicijo kot le malokatera država. Sladka sadna piva, zahrbtno močni trapisti in osvežilno belo pivo … Izbira je neskončna, noč pa dolga. Če boste zavili v bar Delirium ali Moeder Lambic, bo pokušanje trajalo in trajalo …

01:00 in 06:00 – Krepčilni spanec

Stavba, v kateri je danes eden najekskluzivnejših mestnih hotelov, Le Dixseptiéme, je iz 14. stoletja in stoji ob prvi tlakovani bruseljski ulici, le lučaj od Grand Placea. Poleg zgodovine se boste v hotelu, kjer je imel v 17. stoletju rezidenco španski veleposlanik, seznanili tudi z belgijsko umetnostjo, saj so individualno in razkošno opremljene sobe poimenovane po slavnih belgijskih slikarjih. www.ledixseptieme.be

Sobota

9:00 – Hiše iz sanj

Glavni mestni trg ali Grand Place, ki je nedvomno ena najlepših mestnih znamenitosti, je najbolje obiskati zjutraj, ko na njem še ni nepreglednih množic turistov. Trg je poln arhitekturnih biserov – od mogočne gotske mestne hiše (ob spoznanju, da njena kraka nista simetrična, naj bi arhitekt storil samomor) do prelepih cehovskih stavb, ki so spomin na čase, ko so bili trgovci najmočnejši sloj v mestu. Med sprehodom po okoliških uličicah in obveznim skokom do nacionalnega simbola, Manneken Pisa, se okrepčajte s sladkim belgijskim vaflom.

10:30 – Deveta umetnost

Ljubitelji stripa boste na svoj račun prišli v Belgijskem centru komičnega stripa, ki je v nekdanji art nouveau veleblagovnici slavnega belgijskega arhitekta Victorja Horte. Belgijski striparji v svetu uživajo velik ugled, v muzeju pa je izčrpno predstavljena zgodovina belgijske stripovske umetnosti od začetkov do danes. Spomin na otroška leta vam bodo med drugim obudili legendarni junaki Rin Tin Tin, Lucky Luke in Smrkci.

12:30 – Kosilo na sablonu

Na kosilo se odpravite na trg Grand Sablon, ki je eden najprijetnejših mestnih trgov in priljubljeno zbirališče bruseljske elite. Med številnimi restavracijami velja posebej omeniti Lolo in Au vieux Saint Martin, v lepem vremenu pa obvezno sedite zunaj in se kratkočasite z opazovanjem mimoidočih gospodičen.

Ob sobotah je na trgu sejem starin, zato se po kosilu sprehodite med številnimi stojnicami, pred odhodom pa zavijte še v čokoladnico Pierre Marcolini, kjer lahko kupite zavojček nesramno dragih pralin za svojo najdražjo.

15:00 – Šampanjec med pivi

Družino lambijskih piv, značilno za Bruselj in njegovo okolico, nekateri zaradi večletnega zorenja primerjajo s šampanj­cem. S tradicionalno tehniko varjenja, ki je ostala nespremenjena skozi stoletja, se boste najbolje seznanili v majhni družinski pivovarni Cantillon. Kozarček njihovega gueuza ali krieka je na koncu seveda neizogiben. Na zdravje! www.cantillon.be

17:00 – Nakupovalni raj

Na ugledni Avenue Louise in v okoliških ulicah so zbrane vse večje prestižne svetovne modne znamke. Tudi če niste nakupovalni frik, se je vredno po Luizi vsaj sprehoditi in nekoliko naužiti poznopopoldanskega mestnega utripa. Roka bo verjetno kar sama od sebe segla v žep po denarnico ...

19:00 – Pri rdečem paradižniku

Na Luizi leži tudi ena najbolj modnih restavracij, Rouge Tomate, ki slovi po sodobni sredozemski kuhinji. V restavraciji stavijo na kombinacijo dobre in zdrave hrane, jedilnik pa spreminjajo glede na letne čase. V toplih večerih lahko v kulinaričnih dobrotah uživate tudi na romantičnem vrtu.

22:00 – V ritmu jazza

Bruseljska jazzovska scena slovi tudi daleč onkraj belgijskih meja; ne nazadnje je enega vodilnih jazzovskih inštrumentov, saksofon, izumil prav Belgijec Adolphe Sax. V mestu je kar nekaj jazz klubov, najbolj pestro koncertno ponudbo v zadnjih letih pa ima klub Music Village. Koncerti se ponavadi začnejo ob 21. uri.

00:00 – Za nočne ptice

Če se še niste dobro ogreli, vam bo zagotovo postalo vroče v Havani, kjer divja latino zabava s široko izbiro koktajlov traja do zgodnjih jutranjih ur. Še ena možnost za neumorne nočne ptice je klub Jeux d’Hiver sredi največjega mestnega parka Bois de la Cambre, ljubitelji elektronske glasbe pa morajo obvezno obiskati Fuse, ki slovi po najboljših partyjih v mestu.

Nedelja

9:00 – Po Napoleonovih poteh

Nedeljsko dopoldne izkoristite za izlet v Waterloo in ogled prizorišča slavne bitke med Napoleonom in zavezniškimi silami pod vodstvom vojvode Wellingtona, ki je spremenila tok evropske zgodovine. Najboljši razgled na polja, kjer je 1815. Napoleon doživel usodni poraz, je s 40-metrske piramide Butte de Lion, del spominskega kompleksa pa sta še stavba z ogromno krožno sliko, na ­kateri je upo­dob­ljeno bojišče, in muzej voščenih vojakov.

13:00 – Pogled z neba

Zaščitni znak Bruslja številka dve je Atomium, impozantna povečava železovega atoma, zgrajena za svetovno razstavo leta 1958. Dobrih 100 metrov visok objekt, s katerega se razprostira odličen razgled na celotno mesto, so pravkar temeljito prenovili, med kosilom v restavraciji v najvišji sferi pa lahko opazujete največji belgijski stadion kralja Baodouina, ki stoji v ­neposredni bližini.

16:00 – Avtomobili, eu, pomfrit

Vrnitev v mesto izkoristite še za obisk muzeja starih avtomobilov Autoworld, ki stoji v parku Cinquantenaire in se z več kot 400 vozili ponaša z eno največjih zbirk te vrste v Evropi. Po ogledu se sprehodite skozi park, ki je priljubljeno zbirališče rekreativnih tekačev, ter se mimo glavnih evropskih institucij odpravite na Place Jourdan, kjer v kiosku sredi trga prodajajo najboljši krompirček v mestu.

20:00 – Zadnje pivo

Od mesta se seveda spodobi posloviti s še zadnjim vrčkom piva. Place St. Gery, ki je bil še pred desetletjem del popolnoma ­propadlega mestnega predela, je zdaj poln priljubljenih barov in restavracij. Usedite se na trg, naročite hladno pivo in se ­prepustite lepoti zgodnjega večera.

Dobro je vedeti

  • Družabno središče bruseljskih Slovencev je nedavno odprta ­restavracija Slovenska hiša na Place Jourdan, kjer so poleg slovenske hrane in pijače na voljo tudi dnevno sveži slovenski časopisi.
  • Če se v Bruslju znajdete med ­tednom, morate zvečer obvezno ­obiskati lokale na Place Luxembourg pri evropskem ­parlamentu. Ti so polni veselo ­razpoloženih mladih EU-uradnikov (in uradnic!). Zabava zagotovljena.
  • Informacija za vse ljubitelje ­potapljanja – v bruseljskem predelu Uccle je Nemo 33, s 33 metri ­najgloblji bazen na svetu. Pred ­potopom morate seveda predložiti ustrezna dokazila o usposobljenosti.

TEKST: Urša Dolinšek

FOTO: Foto Spring, OPT, O. Van de Kerchove/BITC, Jeep Novak, M. Van Hulst, Potigny/OPT, Le You

ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.