24. 5. 2007, 13:05 | Vir: Playboy

48 ur: V Buenos Airesu

?
48 ur: V Buenos Airesu (foto: ?)

Strastno srce Južne Amerike

Če boste ob prihodu še mislili na Evropo, vam je oproščeno. Porten~os, prebivalci Buenos Airesa, namreč niso pozabili, od kod so prišli, saj se jih še vedno večina opredeljuje za napol Evropejce. A strast ob tangu in navijaška obsedenost odkrivata njihovo latinsko srce.

Petek

18:00 – Udaren začetek

Seveda umetniško udaren. Eden od muzejev, ki jih ne smete zamuditi, je od leta 2001 odprti Muzej latinoameriške umetnosti, katerega osrednji del zavzema zbirka multimilijonarja Eduarda Costantinija, v kateri so umetniška dela Fride Kahlo, Diega Rivere, Antonia Bernija in drugih južnoameriških umetnikov 20. stoletja. (www.malba.org.ar)

20:00 – Dom daleč od doma

Morda se ime hotela Home Hotel sliši preveč družinsko, a gre za koncept angleško-argentinskega para, ki je hotel odprl kot shajališče za svoje prijatelje z vsega sveta. Koncepta nista spremenila do danes, saj v njem lahko organizirate svojo zabavo ali pa po obvezno neprespanih nočeh utrujenost preganjate z ajurvedskimi in šiacu masažami.

22:00 – Pozno, a okusno

Ko ste v Buenos Airesu … jejte pozno!!! Glavni kuhar v restavraciji Bar Uriarte Guiellermo Testón združuje tradicionalno argentinsko kuhinjo z novo ‘fusion’ obsesijo, ki navdušuje buenosaireško elito.

00:00 – Rajanje do zore

Palermo je kreativno srce mesta, ki mu daje družabni utrip. Največ trendovskih barov in restavracij zadovoljuje dinamične množice obsedencev z modo, oblikovalcev, umetnikov in medijskih obrazov, ki živijo in delajo v tej soseski. Palermo Viejo imenujejo tudi Soho Buenos Airesa. Noč začnite v klubu Niceto in uživajte v glasbi, še preden gneča postane neznosna, potem pa se odpravite v Costanero na poti proti letališču in dočakajte sončni vzhod na terasi v prijetni družbi zibajočih se teles (www.pachabuenosaires.com).

Sobota

9:00 – Namesto zajtrka

Da, da, zajtrk je seveda najpomembnejši del dneva, a ker večina Buenosaireščanov večerja okoli polnoči in se vrača domov šele v zgodnjih jutranjih urah, ga porten~os z velikim veseljem prespijo, tisti pa, ki za konec tedna vstajajo ob tako nemoralnih urah, kot je zgoraj zapisana, raje kot v jajčka in klobasice zagrizejo v rogljič in popijejo kavo v eni od kavarnic. Seveda je pomembno, v kateri, kajti namesto iskanega miru lahko tudi ob vikendih naletite na jezne poslovneže, ki pri sosednjih mizah lajajo v mobilne telefone. V poslovnem delu La City je bil v šestdesetih BarBaro shajališče znanih pesnikov in slikarjev; mnogi od njih se tu še vedno srečujejo ob sobotah.

10:00 – Sprehod po preteklosti

Center vseh pomembnih dogodkov in javnih manifestacij je Plaza de Mayo. Današnje ime Majski trg nosi od leta 1810, točneje od začetka revolucije za neodvisnost Argentine. Poleg katedrale Metropolitana na njem stoji tudi Casa Rosada, rožnata zgradba, katere zgodovina pa ni bila prav nič takšna. Kot vsaka pomembna stavba ima tudi Casa Rosada balkon, s katerega je ljudstvo nagovarjal najslavnejši zakonski par južne poloble, Juan in Evita Peron. Že 30 let pa vsak četrtek popoldan v tihi povorki okoli trga Madres de desaparecidos (matere izginulih) z belimi rutami na glavi mimoidoče opominjajo na obdobje vojaške diktarure, med katero je v državi izginilo več kot 10 tisoč ljudi.

11:00 – Amerika!!!

Popoldan v Buenos Airesu ni popoln brez obiska enega od mnogih nakupovalnih predelov. Argentina je znana po kavbojski tradiciji oziroma po gavčih in govedoreji, zato je usnjarska industrija med najbolje razvitimi. Na Calle Florida vam poleg tekstilij znanih blagovnih znamk krojači ponujajo tudi po meri narejene usnjene jakne izredne kakovosti, in to v le nekaj urah. Najnovejša meka za potrošnike pa je galerias Pacifica z 180 trgovinami pod čudovito poslikanimi oboki, ki so delo domačih umetnikov.

13:00 – Najširša na svetu

Čeprav imate roke polne vrečic in si že zelo želite počitka, ne smete zamuditi sprehoda po najširši aveniji na svetu, 16-pasovni Avenidi 9 de Julio. 68 metrov visok obelisk na trgu Plaza de la Republica lahko služi kot orientacijska točka, ob vsaki zmagi argentinske nogometne reprezentance pa se spremeni v bučen center zabave in zmagoslavja. Le nekaj korakov oddaljen je Theatro Colon, v katerem je plesal Nurejev, dirigiral Toscanini in pel Caruso.

14:00 – Odmor za kosilo

V predelu, ki se imenuje Retiro, si oddahnite in privoščite še eno porcijo italijanske kuhinje. Nad vrati restavracije Filo visi napis L’Amore, in če se bojite, da vas bo raziskovanje mesta tako utrudilo, da zvečer ne boste več imeli moči za zgoraj omenjena čustva, si privoščite eno od ‘power’ kosil.

15:30 – Morbidno razkošje

Sosed Retiru je najprestižnejša soseska Recoleta, kjer elegantna stanovanja, galerije in prestižni butiki obkrožajo največjo znamenitost – pokopališče. Ena najlepših nekropol na svetu v marmornatih grobnicah varuje tudi boljšo polovico prej omenjenega predsedniš­kega para, in prav grob Evite Peron je najbolj obiskan del pokopališča. O mrtvih vse dobro, a najlepše je živ priti in oditi s pokopališča, zato si po ogledu mesta mrtvih privoščite kavo v bližnji kavarni La Biela (Avenida Quintana 600). Naročite cortado, ki ga postrežejo z majhnim biskvitom in kozarcem vode, ter opazujte življenje visokega srednjega razreda argentinske prestolnice.

17:00 – Mesto žensk

Najnovejši predel mesta je bil včasih pristanišče z dotrajanimi skladišči in žitnimi mlini, pred leti pa so se mestne oblasti odločile za temeljito prenovo in revitalizacijo Puerto Madera. Avgusta leta 1998 je Puerto Madero postalo 47. četrt mesta, danes ena najbolj atraktivnih predvsem zaradi trendovskih hotelov, restavracij, barov in klubov. Preden se prepustite zabavi, se spomnite na mnoge Slovence, ki so novi dom našli prav v tej deželi na južni polobli, in obiščite Museo de la Inmigración. Še ena informacija, ki bo zabolela mačistične duše: skoraj vse ulice v Puerto Maderu nosijo imena pomembnih žensk, najznamenitejši most Puente de la Mujer, delo znanega graditelja mostov Santiaga Calatrave, pa ima dovolj zgovorno ime.

22:00 – Mesni užitki

Parrilla je ime tipične restavracije, kjer se lahko do sitega in čez najeste sočnih argentinskih zrezkov, in prav Puerto Madero slovi po obilici parrill. V Caban~a Las Lilas (Av Alicia Moreau de Justo 516) vam postrežejo meso, ki ga pridelajo na svojem ranču – torej planite po 800 gramov težkem in deset centimetrov debelem telečjem zrezku!

1:00 – Meseni užitki

Noč se je šele dobro začela in s polnim trebuhom ne smete v posteljo, zato nadaljujte v Asia de Cuba (Dealessi 750), klubu, ki sicer postreže s sušiji, a veliko bolj se vam bodo sline pocedile ob pogledu na oznojena telesa plesalk, ki že tako visoko temperaturo na plesišču pripeljejo do vrelišča. Če pa vas bolj privlači živa glasba, se vrnite v Palermo Viejo, v Club de Vino (JA Cabrera 4737), kjer se boste ob izvrstni vinski listi in slastnih sirnih ploščah predali ritmom džeza in tanga.

Nedelja

9:00 – Začetek v dobri družbi

Center mesta za konec tedna sicer spominja na mesto duhov, toda vseeno se vrnite na ulico 25. maja v znamenito kavarno Tortoni, odprto daljnega leta 1858. V njeni zanimivi zgodovini so se vanjo zatekla zelo slavna imena,

od Lorce do morda bodoče predsednice ZDA, gospe Clintonove. Pripravite se na nov dan ob skodelici kave in churrosi.

10:00 – Tango, tango, tango!

Čas je za lekcijo tanga! Strastni ples je bil rojen v mestnih bordelih, plesati pa so ga začeli revni evropski priseljenci, ki so hrepeneli po ljubljenih na drugi strani oceana. Tango je ples mesa, želja, prepletenih teles. V nedeljo dopoldan predel San Telmo postane največje plesišče tanga, saj milongueros (plesalci tanga) na ulicah svoje znanje razkazujejo mimoidočim, pripravljeni pa so jih naučiti tudi osnovnih korakov. Če vas zasrbijo stopala, pa nimate ženske družbe, pograbite moškega in plešite kot moški na začetku razvoja danes enega najbolj erotičnih plesov. Tisti, ki vas sukanje ne privlači, si oglejte bolšji trg na trgu Dorrego. Morda boste med kičem našli zanimive starine, prinešene s stare celine.

12:00 – La Republica de la Boca

Tik ob San Telmu leži najbolj pisana četrt La Boca. Prvi priseljenci v bivšem pristanišču so bili Italijani, ki so z ladij, privezanih v pristanišču, kradli barvo in z njo barvali svoje hišice ter tako povsem slučajno ustvarili eno glavnih znamenitosti Buenos Airesa. Najbolj znana ulica El Caminito je kraj, kjer se lahko založite s spominki za najdražje.

13:00 – Še en ‘šnicl’

Še ena vrsta restavracije, ki je nikakor ne spustite, je bódegon. Starinsko oprem­ljeni, s kupi nogometnih trofej in preprostim, mesa polnim jedilnim listom in nizkimi cenami privlačijo predvsem domačine. Kosilo v bodegonu Desnivel (Defensa 855, San Telmo) je pravi uvod v nogometno popoldne.

15:30 – Še ena strast

Nogomet je največja argentinska obsedenost. Buenos Aires je svetovni prvak

v številu moštev v prvi ligi. Najbolj znano moštvo je Boca Juniors, katerega član je bil tudi legendarni Maradonna. Nedelja je torej čas za ogled tekme na stadionu La Bombonera. Najti ga ni težko, le slediti morate množicam, ki

se valijo proti njemu.

18:00 – Slovo ob vinu

Ob slovesu si vzemite čas za kozarec malbeca, rdečega argentinskega vina, v Fin del Mundo (križišče Defensa/Chile, San Telmo). Morda je Buenos Aires zares na koncu sveta, a njegova evropska duša vas bo prepričala, da niste daleč od doma.

Jasmina Dvoršek in Lucija Dužević

Foto: Fotospring,

Corbis/IPAK Images,

iStockphoto,

Jasmina Dvoršek

ZEMLJEVID Damijan Jerič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.