24. 11. 2007, 18:39 | Vir: Playboy

48 ur v Dubaju: Čudež v puščavi

Na robu puščave Rub Al Khali je zraslo eno najzanimivejših mest na svetu – Dubaj. Mesto, kjer se srečujeta vzhod in zahod, tradicionalno in sodobno, je polno nasprotij, kot bi ho­telo na vsakem koraku znova začuditi in navdušiti. Smučišče sredi puščave, umetni otoki v obliki palme, najvišji stolp na svetu ... Zazdelo se vam bo, da Aladinova čarobna svetilka zares deluje!

Sobota

9.30 – Karavane gredo mimo ...

Dubaj je mesto, katerega preteklost in sedanjost sta tesno povezana s trgovino. Naselbina se je začela razvijati na kraju, kjer so se od nekdaj srečevale trgovske karavane. Čeprav se morajo za današnje blagostanje zahvaliti nafti, je mesto ohranilo tradicijo. Še danes je tu veliko soukov (tržnic), eden najstarejših je prav tekstilni v starem delu mesta Bur Dubaj. Kako dobri ste v barantanju? Priložnost, da preverite!

11.30 – Drugačno življenje

Čas je za kratko lekcijo iz zgodovine. Na dvorišču stare arabske trdnjave, najstarejšega spomenika v mestu, ki je tudi mestni muzej, je tradicionalno bivališče iz palic in palmovih listov, v katerih so prebivalci Dubaja živeli še pred vsega 70 leti! Odvisno od vodiča, ki vam bo razlagal lokalno zgodovino, je bila trdnjava Al Faheidi zgrajena leta 1787 ali 1799. Med obiskom muzeja boste spoznali, da so tu še pred kratkim živeli povsem drugače.

12.30 – Lenobni dnevi v Bastakiah Nights

Medtem ko mujezin z minatera bližnje džamije poziva vernike k molitvi, vaš že­lodček kliče h kosilu v eni od restavracij v četrti Bastakiah, ki je rekonstrukcija značilne arabske arhitekture. Pri­po­ro­ča­mo Bastakiah Nights, kjer lahko v pravem okolju uživate v njihovih domačih specialitetah. Naj vas ne zmede ime restavracije,

v njej se lahko tudi v popoldanskih urah prepričate o arabski gostoljubnosti.

14.00 – Šoping

Mesto s približno 40 nakupovalnimi centri kar samo poziva k zapravljanju. Eden najbolj ekskluzivnih je vsekakor Bur­Ju­man. Burberry, Calvin Klein, Kenzo, Paul&Shark je samo nekaj imen vaših starih znancev. Le ženske figure, ovite v črnino od glave do pete, ki jim lahko vidite le kanček oči, vas spomnijo, da ste v arabskem svetu. Pa pazite, da se vaš pogled ne zadrži predolgo na kateri od njih ...

16.00 – Sprostitev ob gahwi

V Turčiji pijejo turško kavo, v Bosni bosansko, v arabskem svetu pa – arabsko! Postrežejo jo brez sladkorja in s sladkimi datelji, da vam slučajno ne bi zagrenila življenja. Zavalite se na enega od divanov v Basta Art Café in ne hitite. Če vas mikajo osvežilne pijače, izberite iz široke ponudbe sveže stisnjenih sokov.

17.30 – Zlata četrt

Stari del Dubaja deli zaliv Dubai Creek. Danes čezenj vodijo trije mostovi, še bolj zanimivo pa je Dubai Creek prečkati z lesenim čolničkom abra. Trdno se držite, kajti kapitan ne posveča prav velike pozornosti nežnemu pristanku. Na drugi strani, v četrti Deira, sta dva najbolj zanimiva souka začimb in zlata. Časi, ko so bile cene zlata zelo nizke, so minili, a dobri barantači lahko še vedno uplenite čudovito trofejo za svoje najdražje.

20.00 – Večerja za 360 stopinj

Čeprav se vam od cen nakita še vedno vrti v glavi, se zavrtite še v restavraciji Hyatt Regency Deira v hotelu Al Dawar. Kako? Samo sedite in se sprostite, saj se panoramska restavracija, iz katere se razprostira pogled na ves Dubaj, vrti. V 45 minutah se obrne za 360 stopinj. Poleg vrtenja ponuja tudi mednarodni meni.

22:00 – Prepovedano sadje

In zdaj – akcija! Nočno življenje poteka večinoma v hotelih, kjer imajo dovoljenje za točenje alkoholnih pijač. Zinc v hotelu Crowne Plaza, Oxygen O2 v Al Bustan Rotana za ljubitelje ritmov R&B ali nedavno odprt Trilogy v Souk Madinat Jumeirah, nočni klub v treh nadstropjih, ki sprejme tisoč zabave željnih, so samo trije naslovi, na katerih lahko nekaznovano uživate v pisanih koktajlih in ob pogledu na vroča ženska telesa. Vse drugo je odvisno od vas ...

Nedelja

9:00 – Vrnitev v prihodnost

Skočite v enega od taksijev, ki so v Dubaju zelo poceni, in se napotite proti zahodnemu delu mesta, v Dubaj prihodnosti. Vaš Schumacher (taksisti so edini vozniki, ki vozijo hitro) vas bo v trenutku pripeljal v svet asfaltne džungle. Na Sheikh Al Zayer Road, pod alejo nebotičnikov, se boste počutili čisto čisto majhne. Najvišji je eden od stolpov Emirates Towers s 355 metri ... za zdaj. Načrtujejo namreč že gradnjo stolpa Burj Dubai, ki bo dvakrat višji, s čimer naj bi postal najvišja stavba na svetu!

9.30 – Zajtrk iz 1001 noči

Madinat Jumeirah je eno največjih in najlepših letovišč v Dubaju. Poleg dveh hotelov lahko gostje prebivajo tudi v manjših luksuznih vilah, med katerimi se vijejo umetni kanali, po katerih plujejo abre. Prizor, ki spominja na kraje iz 1001 noči, dopolnjuje pa ga celo tradicionalni arabski souk. Idealen kraj za prvo jutranjo kavo ali zajtrk v eni od številnih kavarnic na ‘rivi’.

11.00 – Arabski stolp

Dolge peščene plaže vabijo h kopanju in poležavanju na vročem pesku. Plaža Jumeirah pa je tudi sijajna točka, s katere lahko občudujete še eno dubajsko znamenitost: hotel Burj al Arab je najbolj znan in najbolj luksuzen hotel na svetu. Sobe sploh ne morete najeti, ker ima hotel samo apartmaje, od katerih najmanjši meri 170 kvadratnih metrov. Prepoznavna oblika hotela je že postala simbol Dubaja, ki ga lahko vidite tudi na registrskih tablicah dubajskih avtomobilov.

12.30 – Sveži zalogaj

Sonce in pogled na prestižni hotel sta vas malce omamila, zato hrepenite po prijetni temperaturi klimatiziranega prostora. Vaš Schumi je že zdavnaj oddrvel, vendar na cesti že čaka Alonso, da z vami odbrzi proti Mall of Emirates, največjemu nakupovalnemu centru na svetu z več kot 450 trgovinami. Bliža pa se tudi že čas prigrizka. Želeno – storjeno! Poželite si kulinaričnih užitkov iz kateregakoli predela sveta, v Mall of Emirates vaše želje postanejo resničnost. A pravi čudež sledi!

14.00 – Sneg na +30

Po kosilu nadaljujete sprehod po nakupovalnem središču, srečni, da niste zunaj na +30 stopinjah, ko nenadoma vzkliknete: »Fatamorgana!« Pred vami leži – smučišče! In ne skrbite, če ste v Dubaj prišli brez smučarske opreme, Ski Dubai vas bo opremil od smuči do kape. Še trenutek in pokazali jim boste, kdo je pravi smučarski as!

15.30 – Puščavski reli

Spoznali ste že, da je v tem mestu mogoče vse. Še dobro niste stopili iz smučarskih čevljev, že je čas za odhod proti puščavi. Čeprav vas zelo mika, da bi sedli za volan terenca in se preizkusili v vožnji po sipinah, volan raje prepustite izkušenim voznikom in uživajte v puščavskem reliju, potem pa se predajte čarobnosti sončnega zahoda. Upamo, da v teh trenutkih ob vas ne bo sedel samo šofer.

17.30 – Beduin za eno noč

Udobno ste zvaljeni na blazinah pod zvezdami, okoli vas se širi vonj šiše, vodne pipe, obdajajo vas zvoki orientalne glasbe, pred vami pa pleše trebušna plesalka zapeljivih oblin. Potrebujete še kaj? Verjetno krtačko za zobe, saj vam pesek že močno škrta med zobmi, pa tudi pogled plesalkinega očeta ni nič kaj miro­ljuben. Čas je za vrnitev v civilizacijo ...

20.00 – Nočno križarjenje

Dhov je tradicionalen lesen čoln, ki ga še danes zgradijo brez skic in sodobnih pripomočkov. Vožnja z njim nas vrne v čase, ko je šejk Rašid, ki ga pogosto imenujejo za očeta Dubaja, uvidel potencial tega mesta in omogočil razvoj prvega trgovskega pristanišča, ki se še danes imenuje po njem. Zvečer na desetine dhovov drsi po gladini Dubai Creeka, iz njih pa se odpira prav poseben pogled na dubajske znamenitosti.

9.00 – osvajalci nebeških višin

Pred odhodom ste se odločili neustrašno zavzeti najvišjo točko v mestu! Z dvigalom se povzpnite na višjega od obeh stolpov Emirates Towers. Kot nagrado za pogum si zaslužite kozarček v vinskem baru The Agency, ki je v mlajšem, nižjem bratu. Ob trkanju kozarcev še enkrat s pogledom zaobjemite obrise mesta, ki bo že ob na­slednjem obisku novo in drugačno.

TEKST: Lucija Dužević

FOTO: Jumeirah, Aleš Bravničar, Boštjan Okorn, The Palm Dubai

ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord