7. 11. 2007, 14:34 | Vir: Playboy

48 ur v Dubrovniku: Uspavani lepotec

?
48 ur v Dubrovniku: Uspavani lepotec (foto: ?)

Naredite konec podivjanemu ritmu vsakdana in se podajte na morje. V Dubrovnik. Kamnita palača, v kateri ima vsaka ulica svojo zgodbo, vas bo pričakala tako, kot že stoletja pozdravlja mornarje in popotnike: v vsem svojem razkošju.

Sobota

9:00 – Kava na Stradunu

Temu v starem mestu ne morete pobegniti! Če si je ne privoščite, niste zares obiskali Dubrovnika. Ta ritual je v vročih poletnih mesecih najbolje opraviti zgodaj zjutraj, da se izognete peklenski vročini in hordam turistov, ki se valijo v staro mestno jedro.

Poiščite najboljši kraj, s katerega lahko z enim samim pogledom zaobjamete stoletja stare zgradbe, neme priče bogate preteklosti tega veličastnega mesta: dubrovniško katedralo, zgrajeno po katastrofalnem potresu leta 1667, rektorsko palačo, palačo Sponza, s katere balkona »rektor« še danes nagovori publiko ob odprtju Dubrovniških poletnih iger. Ko v vaš popolni kader vstopi še visoka in vitka Dubrovčanka ponosne drže in prožnih gibov, pazite, kaj počnete: z vrha cerkve svetega Blaža, zaščitnika mesta, svetnik še danes budno spremlja mesto pod seboj.

10:30 – Iskanje zaklada

Ritual je opravljen in čas je, da si poiščete miren kotiček na kateri od bližnjih plaž. Napotite se proti Cavtatu, tipičnemu primorskemu mestecu, le pol ure vožnje iz Dubrovnika. Na poti se vam bo odpiral pogled na šarmantne vasice Župe dubrovačke: Kupari, Srebreno, Mlini, kjer vas čakajo manj obljudene plaže. Če vam poležavanje na plaži ne diši, lahko v bližini Cavtata obiščete pravi muzej na morskem dnu. Seveda v potapljaški opremi in pod strokovnim vodstvom potapljaškega kluba Epidaurum si lahko ogledate največje arheološko najdišče v Jadranu, na kraju, kjer je potonila antična ladja. Na globini 30 metrov so ohranjene njena lupina in prek tisoč amfor, ki jih je prevažala.

13:00 – Črno kosilo

Ni važno, kaj ste počeli, pomembno je, da je želodček vedno glasnejši. Zato mu privoščite nekaj specialitet dalmatinske kuhinje. Taverna Domižana v Cavtatu je pravi izbor. Nikar ne spustite prave poslastice te restavracije – črne rižote. Če boste s šefom kuhinje vzpostavili prijateljski odnos, vam bo morda zaupal recept, ki vam bo v hladnih zimskih mesecih pomagal priklicati spomin na vroče dubrovniške dni.

14:30 – Heroj plaže

Po tako dobri hrani bi verjetno najraje poiskali hladno senco na bližnji plaži in v skladu s tukajšnjimi običaji počastili sv. Siesto – in tega vam nihče ne brani! Če pa prevlada želja po zgodnjepopoldanski dozi adrenalina, si privoščite nenavadno avanturo: s kanujem do Lokruma. Oborožite se s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem in zaveslajte proti otočku. Ko vam postane prevroče, je morje dobesedno pri roki, dovolj je že, da se prevrnete. In ko vam bodo moči jenjale, se spomnite na ves lepši spol, ki vas občuduje s plaže in vzdihuje ob pogledu na vaše napete mišice!

17:00 – Prava stvar

Dovolj avantur za danes. Obleganje mesta je končano in lahko se vrnete v staro mestno jedro. Med sprehodom po glavni ulici, Stradunu, vam zadiši kapljica (ali več) dalmatinskega vina. In zaslužili ste si ga, saj ste vendar kanuistični šampion Lokruma! V južni Dalmaciji pridelujejo nekatera od najbolj znanih in cenjenih vin. Na otoku belih vin, Korčuli, raste pošip, za njim pa ne zaostajata niti grk iz Lumbarde in rukatac iz Blata. Tako rekoč čez cesto je Pelješac z dingačem in postupom.

V prodajalni Dubrovačka kuča ponujajo širok izbor ne le vin, ampak tudi drugih tipičnih delikates in specialitet. Čeprav je lepih deklet v izobilju, ne pozabite na svojo najdražjo in jo očarajte s tipičnim dubrovniškim spominkom, botunom. Nekoč je krasil oblačila »gospara« (prebivalcev Dubrovnika), danes pa ga ženske pogosto nosijo kot modni dodatek. In ker z darili za ženske ne smete varčevati, se namesto v eno od zlatarn, v katerih lahko najdete repliko botuna, napotite v starinarnico po original.

18:30 – Afrodiziak v palači

Edini hotel znotraj obzidja je preurejena stara palača Pucić. Cene sob so astronomske, a v pritličju je prijetna vinoteka, ki je pravšnje mesto, da si malce odpočijete in si privoščite degustacijo stonskih ostrig. Sveže so zgodaj zjutraj pripeljali iz stonskega zaliva, edinega kraja v Evropi, kjer uspešno gojijo Ostreo edulis, evropsko ploščato ostrigo. A pazite, da ne boste pretiravali, kajti kombinacija vina in ostrig je lahko pogubna (za katero od deklin, ki jih boste ulovili zvečer).

19:30 – Večerja z razgledom

Na večerjo ni treba daleč. Le nekaj korakov proč, v starem dubrovniškem pristanišču, morske specialitete ponuja že legendarna Lokanda. Izbor jedi je majhen, a vse so vrhunsko pripravljene in postrežene zelo neformalno, v črnih posodah, v kakršnih so nekoč kuhale Dalmatinke. Poleti ni odveč poprejšnja rezervacija, saj je Lokanda ena od najbolj priljubljenih dubrovniških restavracij.

21:00 – Po poti trubadurjev

»Jedan dan, samo jedan dan, pa da bude sav život radostan ...« Se spomnite pesmi Dubrovačkih trubadura? Marko Brešković, eden od članov te zelo priljub­ljene skupine, je odprl »kafić« Trubadur, ki je postal eno najbolj priljubljenih shajališč v mestu. Ozračje je posebno vroče za konec tedna, ko lahko uživate v živi glasbi, neredko pa se kateri od slavnih gostov glasbenikom pridruži na odru. Kajti tu lahko, zlasti v poletnih večerih, srečate hrvaške zvezde. Kdo ve, morda se vam za sosednjo mizo nasmehne sreča v obliki Severine.

23:00 – Noč ima svojo moč

Ogrevanje (le kdo se še spomni današnjega veslanja?!) je končano in čas je, da pokažete, kaj znate. Ime Gradska kavana ne zveni prav privlačno, in če ne bi prebrali tega teksta, bi se težko odločili za obisk lokala s takšnim imenom. A po nedavni prenovi je prav Gradska kavana nova »in« lokacija za večerno zabavo. Poleg sodobnega dekorja so njen glavni adut pogosti koncerti. Če vas bolj privlači alternativa, je pravšnje mesto za vas klub Labirint, ljubitelji latino ritmov pa se napotite v Fuego na Pilah, tik ob mestnem obzidju. Pokažite, kdo je glavni Slovenec v mestu!

Nedelja

10:00 – Plaža z naslovnic

Mišice se po sobotnih aktivnostih in »aktivnostih« malce upirajo, zato začnite dan po dalmatinsko. Z brisačo pod pazduho jo mahnite na Banje, najbolj znano dubrovniško plažo. Na nedavni lestvici desetih najlepših plaž na svetu, ki so jo objavili v ameriški izdaji revije Marie Claire, je zasedla laskavo tretje mesto! Nepozaben pogled na mestno obzidje in temno visokoraslo Ane, ki se je ravno ulegla na zasoljeno drag (50 kun) ležalnik ...

13:00 – Zaplujte na kosilo

Če ste še vedno leni, lahko za kosilo izberete restavracijo na plaži Banje. Če pa ste pripravljeni na vrhunski gurmanski užitek, se odpeljite v eno od najboljših ribjih restavracij na hrvaški obali, Gverović Orsan v kraju Zaton Mali v bližini Dubrovnika. Izognite se gneči na mestnih ulicah in si privoščite plovbo z eno od zasebnih ladjic, ki vas bo po morski poti pripeljala do cilja.

15:30 – Na obisku pri knezu

Čas je za malce zgodovine in umetnosti. Najboljši kraj za oboje je obisk Rektorske palače (Knežji dvor), katere sobane pripovedujejo zgodbe o nekoč slavni jadranski pomorski republiki. Leta 1358 se je mesto z Zadrsko pogodbo osvobodilo beneške oblasti in začelo novo poglavje kot uspešna samostojna trgovska velesila. Benetke so bile veliki tekmec, vendar nikoli več niso zavladale nad Dubrovniško republiko. Šele Napoleonu je leta 1808 uspelo zavladati nad njenim ozemljem. Dubrovničani so od nekdaj cenili svobodo in neodvisnost, na kar spominja tudi napis na trdnjavi Lovrjenac: »Svoboda se ne proda za vse bogastvo tega sveta.«

16:30 – Skozi labirint do odprtine

Ko ste se vozili na kosilo proti Zatonu in se čudili lepoti ohranjenih zidov, ste od­­krili, da na zunanji strani obstaja bar! In zdaj ste se odločili za obisk. Nič lažjega, si mislite, poiskati luknjo v zidu. A v labirintu dubrovniških ulic se zadeve začno zapletati in sprehod do bara postane pravi lov za izgubljenim zakladom. In ko že mislite, da ste popolnoma izgubljeni, se pred vami pojavi napis Cold drinks in ... luknja (Buža).

10:00 – Sprehod po obzidju

Okoli njega se sprehajate že več dni, zdaj pa je nastopil trenutek, da ga osvojite! Hoja po obzidju je še ena od obveznih dubrovniških zanimivosti, pozne popoldanske ure, ko sonce manj žge, pa so pravšnje za ta napor. Sence so daljše, zahajajoče sonce obzorje obarva rdeče ...

10:00 – Zastor se spušča

Obisk Dubrovnika zaključite v slogu: najprej z večerjo v restavraciji Viktorija v enem najstarejših in najekskluzivnejših dubrovniških hotelov Argentina, potem pa si oglejte katero od predstav Dubrovniških poletnih iger. Sedeminpetdeset let star festival vedno poteka v zelo zanimivih delih mesta, kjer se predstavljajo umetniki. V vrhunskih glasbenih predstavah lahko uživate v atriju rektorske palače ali v kateri od cerkva, predstave pa še dodatno oplemeniti edinstvena scenografija trdnjave Lovrjenac ali otočka Lokrum. Počasi se spušča zastor na vašo dubrovniško predstavo, a gotovo le do naslednjega snidenja.

Nekaj uporabnih naslovov

Hoteli:

www.dubrovnikpalace.hr

www.hotel-excelsior.hr

www.gva.hr

Restavracije:

www.gverovic-orsan.hr

www.dubrovnik-online.com/konoba_mlini/

www.dubrovnik-online.com/konoba_konavle/

Informacije o poletnem festivalu:

www.dubrovnik-festival.hr

Splošne informacije:

www.dubrovnik-online.com

www.visitdubrovnik.hr

TEKST: Lucija Dužević

FOTO: Hrvaška turistična skupnost, Alamy/IPAK Images, Playboy Hrvaška

ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.