19. 11. 2007, 11:02 | Vir: Playboy

48 ur v Madridu: Le za vzdržljive

?

Pravi Madridčani se imenujejo los gatos, mačke. Po legendi naj bi jih tako označil kralj zaradi veščega premikanja po mestnih strehah, kamor so se povzpeli, da bi ga bolje videli. Ne glede na to, ali ste ljubitelj mačk ali ne, boste tu spoznali, da so Madridčani prijazni in vedri, kot je njihovo vreme, ponoči pa pokažejo svojo pravo mačjo naravo.

Petek

20:00 – Ogrevanje

Mestno jedro Madrida je sicer relativno majhno, toda vsaka četrt (barrio) ima kljub temu svoj tipični značaj. Še spočiti in polni energije se najprej odpravite v snobovski predel. Španija ima nenavaden urnik prehranjevanja. Kosilo se običajno začne okoli 14. in večerja okoli 22. ure. Torej nikar ne hitite na večerjo, ampak večer začnite

s prigrizki, tapasi, in koktajli v snobovskem lokalu Salamanca (Calle de Velazques 57). Prosto mizo je ob petkih zvečer težko dobiti, zato se pridružite lepoticam in mladim poslovnežem, ki se spogledujejo za točilnim pultom.

21:30 – Večerja s slogom

Po prijetnem uvodu v družabno življenje se napotite v El Teatriz (Hermosilla 15) ali Iroco (Calle de Velazques 18). Obe restavraciji prav tako najdete v četrti Salamanca, slovita pa po odlični moderni kuhinji in prijetnem ozračju. Iroco s pretanjeno osvetlitvijo, naslanjači v smetanovih barvah in z žametnimi prevlekami ustvarja intimno ozračje, ki ga obogati elegantna italijanska klasična kuhinja.

V poletnih mesecih je najbolje rezervirati mizo na vrtu. El Teatriz, kot pove že ime, je staro gledališče, spremenjeno v restavracijo. Za preobleko je poskrbel slavni Philippe Starck, ki je večino teatralnega ozračja pustil nespremenjenega, na kar kaže tudi glavni bar na nekdanjem odru. S kozarcem vina v roki se boste brez težav vživeli v vlogo zvezde za en večer. Hrana na jedilnem listu je predvsem sredozemska.

23:30 – Noč je še mlada

Če verjamete ali ne, za pohod po diskotekah je še prezgodaj. Preverite svojo vzdržljivost (zlasti vzdržljivost jeter) in obiščite Fortuny (Fortuny 34). Včasih klasična mestna palača je danes restav-

racija, koktajl bar in diskoteka, ki gosti predvsem slavne in bogate. Vrt in prijet-na poletna terasa pa sta ob vnaprejšnji rezervaciji tudi zbirališče navadnih smrtnikov, ki se radi pokažejo v pražnjih oblačilih.

2:00 – Vamos a bailar!

Čas je za resno zabavo! Kamor gre bik … oziroma, če se je večer končal v družbi snobov, naj se tudi konča v pregrešno dragih plesnih čevljih, ki bodo občudovani v klubu Gabana (Calle Velazquez 8) ali Tiffany’s (Doctor Arce 10). Glasbeni slogi se razlikujejo, zagotovljena pa je gneča do poznega jutra.

Sobota

10:00 – Umetniško dopoldne

Podzema železnica je poceni, zanes-ljiva in relativno varna, a najboljše transportno sredstvo v mestu so – vaša stopala. Madrid slovi tudi po čudovitem sončnem vremenu in prav škoda bi bilo toplo sonce zamenjati za podzemne rove. Poleg tega naj bi imel več zelenih površin kot katerokoli drugo mesto v Evropi. Sprehod čez Parque del Retiro, kar bi v prevodu pomenilo »park prijet-nega oddiha«, idealen za začetek dneva po (pre)živahni noči. Prvotno je tukaj stala kraljeva palača, danes pa se na 140 hektarih botaničnega vrta izgubljajo sodobne Alice v čudežni deželi.

Kdo ve, morda katera od njih potrebuje pomoč … Stavbe, ki še stojijo v parku, so spremenjene v razstavne prostore. Stekleni paviljon Palacio del cristal sodi med najbolj atraktivne, v njem pa so na ogled razstave sodobne umetnosti, ki jih vodi Muzej kraljice Sofije (Museo Reina Sofia). Najpomembnejši madridski muzej (in eden najbogatejših po številu umetnin), Prado, je le nekaj minut hoda od parka, prav tako tudi galerija Thyssen-Bornemisza.

14:00 – Umetniško kosilo

Po ogledu Muzeja kraljice Sofije, kjer lahko občudujete Picassovo mojstrovino Guernica, si privoščite kosilo v novem delu muzeja, ki ga je zasnoval arhitekt Jean Nouvel. Restavracijo Arola, oprem-

ljeno v futurističnem slogu, vodi Sergi Arola, eden najbolj znanih španskih kuharskih mojstrov.

16:00 – Tomar un café

Kava po kosilu je obvezna španska razvada. V bližini muzejev je starinski trg Svete Ane (Plaza de Santa Ana), poln kavarnic. Poleti se spremeni v ogromno teraso, polno mizic, kjer je opazovanje mimoidočih ob srkanju kave z mlekom šport številka ena.

Rokerji pa naj ne pozabijo, da na trgu odpirajo tudi prvi Hard Rock Café hotel v Evropi, ki bo gotovo postal živahno zbirališče. Restavracije, bari, flamenko in džez klubi se nadaljujejo na ulici Calle Huertas, kjer se dolgo v noč mešajo zvoki špansko-ciganske in ameriške tradicije.

18:00 – Ne pozabite na bližnje

Če vas grabi slaba vest in se želite oskrbeti s spominki, še preden se odpravite na novo ekspedicijo po nočnem Madridu, se ustavite na trgu Puerta del Sol, geografskem središču mesta. V prodajalni Mueso de Jamon se lahko oskrbite z najboljšim pirenejskim pršutom in siri, tisti, ki vam nogometna norija svetovnega prvenstva ni dovolj, pa lahko kopico evrov zapravite za originalne drese igralcev moštva Real Madrid, ki se letos ne prodajajo najbolje. Trendovska oblačila za najdražje (ne glede na spol) pa so naprodaj predvsem na Calle Fuencarral, ulici, ki leži v četrti Chueca, znani po živahni gejevski sceni.

20:00 – Še en dan se bliža … k vrhuncu

Poleti so dnevi v Madridu dolgi, saj se znoči šele okoli 22:30, zato bo treba pred večerjo srkniti še nekaj koktajlov ali kozarčkov vina. Začuda so redarji na vratih bara The Glass v hotelu Urban (Carrera de San Jerónimo, 34) prijazni, kar obiskovalci bogato poplačajo s konzumacijo pijače v baru z azijskimi prigrizki.

22:00 – Lačni?

V bližini opere je trendovska restavracija La Vuida Blanca (Calle Campomanes 6). »Bela vdova« ni priljubljena le zaradi izjemne »fusion« kuhinje, ampak tudi kot zbirališče modno osveščene mladine, ki se zabava v »črni vdovi« (la viuda negra). Restavracija se ob polnoči zapre, zabava pa se nadaljuje ob glasbi didžejev. Če ste zamudili desert, ga poiščite na plesišču.

2:00 – Utrujenost prepovedana

Noč je treba preplesati in v Madridu res ni težko poiskati kluba ali diskoteke, ki bo ustrezala vašemu okusu. Če prisegate na elektronsko glasbo, je pravi naslov Mondo (Calle Arlaban 7) v bližini postaje Sevilla. Pod največjo železniško postajo Atocha množice čakajo na vstop v klub Ananda, ki je poleti še posebno atraktiven, predvsem zaradi odprte terase, na kateri lahko uživate v poletnih nočeh in se naslajate nad plešočo množico in njeno minimalistično garderobo.

Nedelja

10:00 – Tržnica

Če se lahko spravite iz postelje, se odpravite v El Rastro v bližini La Latine. Tradicionalni bolšji trg je odprt ob nedeljah in praznikih do 14. ure. Ulice so polne stojnic, na katerih prodajajo oblačila, nakit, starine, preproge in na tone predmetov, za katere nihče ne ve, čemu služijo. Četudi ne boste našli ničesar, kar bi krasilo vas ali vaše stanovanje, je sprehod med navlako zanimiv uvod v nedeljsko raziskovanje. Če vas zažeja, se pridružite lokalnim »mačkam«, ki v okoliških tapas barih ob prigrizkih srkajo canas (majhne vrčke piva).

14:00 – La Latina

Dovolj je sprehajanja, čas je za spoznavanje! La Latina je ena od najstarejših madridskih četrti, ki se napolni predvsem ob nedeljah. V vročih mesecih so ulice prepolne miz, za katerimi domačini premlevajo najnovejše govorice. Trinadstropna restavracija El Viajero ima poleg okusne hrane na zgornjem nadstropju tudi teraso, s katere je čudovit razgled. Bar/kavarna Delic na trgu Plaza de la Paja slovi po mojito koktajlih, bodega vinska klet na ulici Calle de las Auas pa je bila spremenjena v klub, kar pomeni ogromno dobre glasbe in še več rujnega vinca. Presenečeni, saj je še zgodaj? Madrid je mesto z največ bari v Evropi, zato … rana ura, zlata ura!

18:00 – Čokoladno slovo

Če vas grabi utrujenost in ste preskočili družabno kroniko v La Latini, se sprehodite do trga Plaza mayor. Res je prepoln turistov, toda njegova arhitektura je prelepa, da bi jo zamudili. Okoli trga nastopajo ulični umetniki in zabavljači, živahno trgovanje v trgovinah okoli trga pa se ne zaustavi niti v nedeljo. Sladkosnedi naj spoznavanje Madrida končajo s pravo sladico – obiskom znamenite čokoladnice Chocolateria San Gines (Pasadizo de San Ginés 11). Kozarček čokolade z najbolj znano madridsko sladico churro (dolge paličice ocvrtega testa) te znane prodajalne, ki razveseljuje Madridčane že več kot sto let, vam bo morda celo povrnil moči za še kakšno noč v mestu sonca in zabave.

TEKST: Mibu Minami

FOTO: Rex Features, Spanish Tourist Office, Zefa/Corbis/IPAK Images

ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ