20. 1. 2008, 15:15 | Vir: Playboy

48 ur v Makarešu: Eksotičen in svetovljanski

Najpomembnejše mesto južnega Maroka utripa med berberskimi koreninami in ozračjem evropske metropole.

Petek

21.00 – Etno večerja

Le redko kje na svetu dan prehaja v noč tako nenavadno kot na trgu Djemaa el Fna. Ob zatonu sonca se obarva v intenzivno rdečo, saj v mestu prevladuje terakota. Akrobati, pripovedovalci zgodb, prodajalci vode, vedeževalke in glasbeniki s plešočimi kačami odhajajo, in ko pade noč, trg zasedejo postavljavci stojnic in ga zelo hitro spremenijo v največjo jedilnico na svetu. Kuharji pripravljajo kuskus, jagnjetino in slastne polže, natakarji vratolomno natakajo metin čaj in z obrobja odmevajo melodije berberskih glasbenikov. Marakeš se tako kot vsako noč spremeni v eksotično, mistično, živahno mešanico okusov, vonjev in zvokov.

Sobota

10:00 – Evropski del

Mesto, ki je pred skoraj tisočletjem zraslo na križišču trgovskih in karavanskih poti med berberskim in islamskim svetom, je še danes mešanica različnih svetov. Orient, zahod in Afrika si podajajo roke v mestu s skoraj milijon prebivalci, mešajo se francoska prefinjenost, eleganca islamskih palač in lepota preproste, a zelo izpovedne kulture puščavskih plemen. Zato je pomembno vedeti, da je mesto sestavljeno iz treh zelo različnih predelov. Guéliz, po francosko »nouvelle ville«, je novejši del mesta, ki je zrasel zunaj starega mestnega obzidja pod francoskim protektoratom.

To je sodobno mesto širokih avenij, kakršna je na primer avenija Mohameda V. in kjer najdete zahodnjaško kulturo z restavracijami, butiki in diskotekami. Palmeral je bogataška četrt luksuznih vil z bazeni, ki so prave izložbe izredno priljubljenega orientalskega sloga notranje opreme.

16:00 – Medina

Najbolj zanimiv predel za obiskovalce je staro mesto ali Medina z znamenitim trgom Djemaa el Fna in tržnicami, souki, kilometri ozkih uličic s tisoč in več obrtniki, ki v trgovinicah izdelke ustvarjajo in prodajajo. Za sprehod po tržnicah si le vzemite čas. In tudi če se boste vanje zapodili z zemljevidom, vam ta ne bo koristil! Orientacija je nemogoča in iskanje izhoda med babuchami (tipično obuvalo), usnjenimi izdelki, preprogami in skrivnostnimi zdravili, ki pozdravijo vse tegobe, je del zabave.

Stari del Marakeša doživlja drugo mladost. V senci mošej in medres ga poživljajo prestižne restavracije in riadi, čudovito prenovljeni hoteli, ki se skrivajo za visokimi zidovi in obiskovalcem zagotavljajo oddih in popoln mir v središču utripajoče Medine.

Tradicionalno in starinsko je v Marakešu moderno. Julijski festival ljudske kulture privablja množice z vsega sveta, arhitekturna dediščina pa ima posnemovalce po Evropi in svetu že stoletja. Po minaretu mošeje Koutoubia so arhitekti zgradili znameniti stolp La Giralda v španski Sevilli. V mestu pa sledijo tudi sodobnim trendom, pred nekaj leti so odprli muzej sodobne umetnosti, marakeški mednarodni filmski festival pa postaja čedalje bolj uveljavljen v svetu.

20:00 – Razvajanje ali zabava

Tistim, ki večerov nočejo preživljati v hamamih, maroških različicah turških kopeli, Marakeš ponuja živahno nočno življenje. Skoraj vsi veliki hoteli imajo diskoteke, kjer se zbirajo mladi in lepi. Predvsem legendarni hotel La Mamounia privlači vse, »ki želijo videti in želijo biti videni«. In če pomislite, da so se v njem zabavali Winston Churchill, Catherine Deneuve, Rita Hayworth in da so v njem posneli dele kultnega filma Alfreda Hitchcocka Mož, ki je preveč vedel, je obisk nujen. Trenutno pa je izredno priljubljeno tudi posedanje po piano barih (džezovska glasba, koktejli in flirt), kot sta La Trutie Jardin in Le dome Mastrong-Jazz Bar.

Nedelja

09:00 – Rekreacija

V svežih jutrih se med sprehodom po mestu na zahodu rišejo obrisi veličastnega gorovja Atlas. Če Marakeš obiščete pozimi, se lahko po nekaj več kot uri vožnje že veselo dričate po smučiščih gorovja, ki se pne skoraj pet tisoč metrov visoko. Med turistično potjo po mestu se sprehodite med oljkami v vrtovih Menara in oglejte palačo El Bahia, najrazkošnejšo palačo v mestu.

Če pa vas bo po preveč živahni noči zamikal kak miren kraj – no, tega je v Marakešu težko najti – potem obiščite vrtove Majorelle, kjer si je eno od dveh vil zgradil sloviti francoski modni oblikovalec Yves Saint Laurent. V njegovi indigo modri vili, ki je oster kontrast tipično rdečkastim stavbam, je odprt majhen, a zanimiv muzej islamske kulture.

Marakeš je s svojo nenavadno mešanico ljudi gotovo eno najbolj svetovljanskih mest na svetu, in ko se bo vaših 48 ur izteklo, vam bo verjetno jasno, zakaj si je svoj novi dom sredi negostoljubne pokrajine našlo toliko umetnikov, cineastov in arhitektov.

Česa ne smete zamuditi:

  • Palače El Bahia in čudovitih vrtov, ki jo obkrožajo, ter palače El Badi iz 16. stoletja.
  • Grobnice predstavnikov dinastije Saadi – morbiden, a veličasten spomenik islamske arhitekture.
  • Mošeje in medrese Ben Youssefa v starem delu mesta. V medresi so koran preučevali študentje teologije.
  • Mošeje Koutoubia z minaretom, ki se dviga nad celotnim mestom.
  • Trga Djemaa el Fna, ki je srce mesta in najbolj življenjski muzej na prostem.
  • Več kot osmih kilometrov obzidja, ki deli Medino od novejših predelov.

Hoteli:

  • La Mamounia (sobe od 300 evrov na noč): najbolj znan hotel v mestu, kjer je prebivalo na stotine predsednikov, kraljev in drugih »vipovcev«.
  • Palmerarie G. Resort (sobe od 200 evrov na noč): sanjska palača, obdana s palmovim gajem.
  • Hotel Es Saadi (sobe od 100 evrov): Luksuz po dostopni ceni. Hotel ni v starem delu mesta, a dovolj blizu, da se do Medine lahko sprehodite.
  • Ksar Char-Bagh: palača, ki jo navdihnila mavrska arhitektura iz 14. stoletja, je posebno doživetje za občudovalce notranjosti orientalskih prostorov.

TEKST: Jasmina Dvoršek & Lea Vodušek

FOTO: Boštjan Rupar, Jasmina Dvoršek, Aleš Bravničar, Ksar Char Bagh, Geotecnet

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec