12. 11. 2007, 11:48 | Vir: Playboy

48 ur v New Yorku: Križišče sveta

?
48 ur v New Yorku: Križišče sveta (foto: ?)

»Če že razmišljaš, razmišljaj na veliko!« je ena od bistrih pogruntavščin Donalda Trumpa, lokalpatriota z Manhattna, otoka, s katerega vam nikoli ni treba oditi v svet, saj svet pride k vam. In čeprav se vse spreminja, George Washington še vedno bdi nad množicami japijev na Wall Streetu, v dežju še vedno ne najdeš rumenih taksijev, lahko pa na vsakem vogalu zagrizeš v slastni bagel, Bronx je še vedno severno in Battery Park južno. In New York je še vedno mesto, ki nikoli ne spi.

Petek

18:00 – Cheap Chic

»Start spreading the news« (razširjajte novico) je verjetno najbolj znano pesem o New Yorku začel Frank Sinatra, in da boste novico začeli širiti, kot se spodobi, na letališču sedite v taksi (cena od letališča JFK do kateregakoli naslova na Manhattnu je določena in znaša 45 ameriških dolarjev) in se odpeljite v Hotel Hudson, ki je odlično izhodišče za spoznavanje mesta. Kot piše v geslu hotela, ki ga je zasnoval Philippe Starck, gre za hotel Cheap Chic, trendovski, mlad po srcu, neverjetno kul in cenovno dostopen – ja, za samo 300 evrov na noč!

20:00 –Večerja v hudičevi kuhinji

Konec 19. stoletja je bila Zahodna stran prav takšna, kot se je spomnimo iz Zgodbe z zahodne strani. Na običajnem obhodu skozi četrt je policaj Fred the Cop kolegu pripomnil, da je kraj pravi pekel, on pa mu je odgovoril, da je v peklu preblaga klima in da je območje okoli 39. ulice in 10. avenije prava peklenska kuhinja. Danes peklenska kuhinja slovi tudi po svoji resnični kuhinji.

V hotelu London NYC je jeseni restavracijo odprl eden najbolj priznanih britanskih mojstrov, Gordon Ramsay. Restavracija je razdeljena na del, ki privablja množice, saj v njem snemajo resničnostni šov Hell’s Kitchen, kjer si lahko Ramsayjeve dobrote privoščijo navadni smrtniki, in del, kjer izbranci mastno plačujejo kuharjevo ekstravaganco okusov.

22:00 – Uvod v noč brez spanja

Da vas časovna razlika ne bo preveč zdelala, se najprej odpravite v Joe’s Pub, kjer kraljuje živa glasba. Z dvema do tremi predstavami na noč boste lahko uživali v džezu, hip-hopu, etno glasbi ali pa kar v mešanici vseh.

23:00 – Zibelka stand-up komedije

Najbolj vroče zbirališče ljubiteljev dobrega humorja v poznih večernih urah je gledališče skupine Upright Citizens Brigade, kjer se zadnji nastopi začenjajo ob 23. uri. Uvod v dolgo noč, ki vam bo dal potrebno pozitivno energijo!

00:00 – Polnočni pogled

Najbolj spektakularen pogled na Manhattan je iz lounge bara 230 Fifth (230 Fifth Avenue) na vrhu nepomem­bne stavbe s pisarnami, ki stoji v bližini Empire State Buildinga. Koktajl s pogledom je sicer »težak« vsaj 15 dolarjev, a palme na strehi in osvetljeno mesto pod vami so vredni kakšnega zelenčka več.

1:00 – Igra na srečo

Vstop v najbolj priljubljen nočni klub na Manhattnu, Marquee (289 10th Ave), je prava igra na srečo, saj nikoli ne veste, ali boste všeč gorilam na vratih, pred katerimi čakajo sleherniki, željni zabave in pogleda na zvezde. Za te imajo seveda posebne vhode in vipovske prostore.

3:00 – Trezno po nakupih

Nakupovanje po dolgi noči popivanja lahko izrazito poslabša finančno stabilnost vaših kreditnih kartic in Apple, proizvajalec računalniške opreme in dizajnerskih »gadgetov«, se tega več kot dobro zaveda, zato je njihova prodajalna na Peti aveniji (767 Fifth Avenue) odprta vso noč. Za računalniške frike je noč edini čas dneva, ko se lahko v miru posvetijo ponudbi, saj je čez dan množično okupirana.

4:00 – Oddih

Začetniško srečo in spoznavanje »Gotham Cityja« sklenite z obiskom centra dobrega počutja Juvenex Spa, edinega spaja na Manhattnu, ki je odprt 24 ur na dan. Kot pripravo na dooolgo soboto si privoščite predvsem pomlajevalno kuro stopal (25 West 32nd Street).

Sobota

9:00 – Bon giorno!

Pred mestnim hrupom pobegnite v Greenwich Village, ki so ga od nekdaj naseljevali umetniki, pisatelji, glasbeniki in navadni ekscentriki, le da so današnji prebivalci ekscentriki z zelo globokimi denarnicami. Na ulici MacDougal stoji najstarejša kavarna v New Yorku, Caffe Reggio (119 MacDoughal St). Bližnja Bleecker Street je italijanski predel Villagea, kjer vas bodo zlahka premamili sveže pečeni rogljički in vonj po pravi espreso kavi.

11:00 – Yo!

Hush Tours vas popelje po Manhattnu, Harlemu in Bronxu ter odkriva klube in kraje, kjer se je rojeval hip-hop.

14:00 – Buen aprovecho!

Najnovejša gurmanska obsesija se imenuje Nuevo Latino Food in restavracija in bar Calle Ocho (446 Columbus Avenue, med 81. in 82. ulico) je kraj, kjer se lahko prepričate, ali so rakci v rumovi omaki, samba, mojiti in caipirinhe za vas.

16:00 – Mešanica okusov

V New Yorku se hodi (zdaj veste, zakaj smo vam priporočili masažo stopal) in jé! Milijoni priseljencev so mesto spremenili v mešanico ras, jezikov, kultur in okusov. Lower East Side je prvinski talilni lonec in Susan Rosenbaum vas bo na gurmanskem sprehodu skozi etno restavracije popeljala po hispanskih, judovskih, italijanskih in kitajskih.

18:00 – Made in NY

Do 31. decembra je v Muzeju moderne umetnosti (MoMA) na ogled razstava, ki predstavlja filme, posnete v New Yorku, prek katerih smo v zadnjih 40 letih spoznavali NYC.

20:00 – Show must go on

Broadway je najdaljša newyorška avenija, njen osrednji del, Theater District, pa je postal sinonim za razkošne muzikale. Najbolj slavno ime na broadwayskih deskah je trenutno Julianne Moore, ki bo debi doživela 30. novembra v predstavi Sama Mendeza The Vertical Hour.

22:30 – Cheers

Restavracija Cru (24 Fifth Avenue) je magnet za ljubitelje žlahtne kapljice. V vinski kleti hranijo kar 65 tisoč steklenic vina in vinska karta, ki obsega dve debeli knjigi (eno za rdeča in druga za bela vina), naredi globok vtis tudi na največje enologe.

00:00 – Clubbing

Nočno življenje je resen posel, saj se tu vsako leto obrne kar 9,7 milijarde dolarjev. Dodajte svoj dolarček (bolje rečeno sto) in se pridružite plešočim množicam v klubu AER v čedalje bolj priljubljenem delu Meatpacking District. Nekoč predel mesnic danes gosti trendovske hotele, restavracije in trgovine.

Nedelja

6:00 – Za rane ptice

Skočite na podzemno železnico in se zapeljite do postaje City Hall ali Park Place in potrimčkajte proti osrednjemu Manhattnu, pri tem pa ne pozabite prečkati še Brooklynskega mostu in uživati v enem najlepših prizorov – sončnem vzhodu nad Brooklynom.

8:00 – Kava in mir

Newyorčani morda živijo stresno življenje, a nihče jim ne more vzeti jutranje kave. Odkorakajte proti spodnjemu delu mesta (Downtown) in si privoščite kapučino, rogljič in obrok svežih novic v kavarni Pastis.

9:00 – Kupovanje, ne zapravljanje

Pobegnite pred divjim zapravljanjem, ki zagrabi trume turistov na Peti aveniji, in raje obiščite butike v SoHu in Noliti, ki veliko bolj kot na bombastični New York spominjajo na Marais v Parizu ali Nothing Hill v Londonu.

12:00 – Garažna umetnost

Četrt galerij se je preselila v predel Chelsea, kjer so umetniki odprli galerije v bivših dispečerskih centrih za taksije, mehaničnih delavnicah in garažah.

14:00 – Na tržnico

Po obroku kulture se sprehodite po tržnici Chelsea Market in prigriznite suši v Lobster Place, pad thai v restavraciji Chelsea Thai ali katerega od sirov v prodajalni Buonitalia.

16:00 – Evropski film

Če vam noge dovolijo, skočite do parka Battery in odplujte proti Kipu svobode. Pred časom so ga zopet odprli za obiskovalce in morda boste imeli dovolj sreče, da boste dobili vstopnico. Če pa vas noge ne držijo več, si oglejte katerega od tujih in umetniških filmov v Film Forumu ali Angelika Film Centru.

18:00 – Čez Centralni park

Le malo doživetij se lahko meri z večernim sprehodom po Centralnem parku. Vstopite iz križišča med Peto avenijo in 76. ulico in se odpravite južno proti Park Drivu – cesti, ki obkroža park – dokler ne pridete do trga Columbus Circle na jugozahodnem robu parka.

20:00 – All That Jazz

Pred dvema letoma se je v Timewarnerjevem centru ob robu Centralnega parka odprl Jazz at Lincoln Center, ki je po hurikanu Katrina, ki je iz New Orleansa pregnal najboljše džezovske glasbenike, postala najprestižnejša džezovska institucija na svetu. Popoldan in zvečer se nizajo nastopi najbolj znanih džezistov. In morda bo kateri od njih za­igral tisto znano, ob kateri boste naredili trden sklep, da se vrnete: I am leaving today, I want to be a part of it, New York, New York …

Praznični NYC

  • 29. novembra bodo pred Rockefellerjevim centrom slovesno prižgali božično drevo. Dvourni program z zvezdniškimi nastopi bo zaznamoval začetek prazničnega ozračja v mestu.
  • Predani zapravljivci bodo dekor za božična drevesca lahko nakupovali na božičnih sejmih pri Grand Central Terminalu, Bryant Parku in Union Squaru. Da se vam ne bo tožilo po klobasicah in kuhanem vinu, obiščite prvi nemški božični sejem v mestu.
  • Newyorški balet bo med 24. in 30. decembrom na spored uvrstil Hrestača.
  • 15. in 16. decembra bodo v Carnegie Hallu nastopili zvonkoglasi Dunajski dečki.
  • V predelu Little Italy bo prve tri vikende v decembru potekal festival Sorrento Cheese Christmas s pisanimi sprevodi in glasbo, ki bo preplavila ulice in restavracije.
  • Večmilijonska judovska populacija v mestu bo 15. decembra začela praznovati hanuko, judovsko različico božiča. Osem dni bo največja menora na svetu gorela na vogalu Pete avenije in 59. ulice. Ljubitelji judovskega humorja bodo božični predvečer 24. decembra preživeli v klubu Gotham Comedy.
  • Največja in najbolj znana novoletna zabava na prostem poteka na trgu Times Square, kjer 750.000-glava množica pričaka spust velike krogle ob polnoči.
  • Vsi, ki boste svoje novoletne obljube začeli uresničevati že pred polnočjo, se lahko udeležite polnočnega teka.
  • Seznam najbolj vročih zabav v mestu najdete na www.newyears.com, kjer lahko tudi kupite vstopnice.

TEKST: Jasmina Dvoršek

FOTO: Reuters, Aleš Bravničar, Primož Kristan

ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.