23. 1. 2008, 15:55 | Vir: Playboy

48 ur v Osaki: Harmonija

Japonska je gotovo eden od bolj eksotičnih in zanimivih delov sveta, Osaka pa zadetek v polno za vse, ki iščejo poslovne možnosti in gurmanske užitke. Namesto tradicionalnega vprašanja »koničiva« (kako ste), vas bodo v Osaki neposredno vprašali »mokarimaka« (ali dobro zaslužite). Torej, poslovne načrte in paličice za japonske specialitete v torbo in na pot na Daljni vzhod!

Sobota

Preden se odpravite na Japonsko, si zagotovite Japan Rail Pass, vozovnico, ki velja na vseh linijah japonskih državnih železnic, tudi za znani 'šinkansen' ali hitri vlak, ki povezuje Osako s Kjotom, Nagojo in Tokiem. Vozovnico si morate zagotoviti, še preden odpotujete, zato je najbolje, da jo naročite prek interneta (www.japanrailpass.net). V štirih dneh vam jo bodo poslali na dom, aktivirali pa jo boste po prihodu na Japonsko. Tako boste prihranili marsikateri jen, ki ga boste lahko porabili pri neskončnih možnostih za razvajanje, ki jih ponuja Osaka.

10.00 – Nebesa v srcu Osake

Privoščite si mehko posteljo v oazi miru, hotelu Hilton v samem srcu Osake. Sobo si privoščite v 22. nadstropju, v deluxe delu hotela, kjer vam bo poleg pogleda na mesto sapo jemala tudi najnovejša japonska tehnologija. Časovna razlika med Japonsko in Slovenijo je osem ur, zato si po prihodu in počitku privoščite masažo, ki vam bo dala energijo za raziskovanje mesta, saj hotel Hilton Osaka (www.hilton.co.jp/Osaka) slovi po najboljši masaži.

12.00 – Korenine Japonske

Japonska je na videz zelo podobna katerikoli zahodni državi, toda v sebi skriva privlačne korenine starodavne civilizacije. Za potep po Osaki uporabite železnico, kar ni pretirano težko, res pa je, da na vlaku ni informacij v angleškem jeziku. Če želite spoznati mesto brez težav, se usedite na Osaka loop line, linijo, ki vozi v krogu.

Najprej si oglejte muzej zgodovine (www.mus-his.city.osaka.jp). Tudi če vas to ne zanima, žrtvujte nekaj ur, kajti sprehod skozi različna zgodovinska obdobja mesta vam bo pomagal bolje razumeti globoko zakoreninjeno tradicijo. In še zadnji argument: vožnja z dvigalom v deseto nadstrop­je muzeja je hudo zabavna!

14.00 – Prestolnica japonske kuhinje

Najbolj slastno in kulinarično ekscentrično japonsko mesto živi za kuidaore, kar v dobesednem prevodu pomeni 'jesti do bankrota'. Že med 17. in 19. stoletjem se je Osaka imenovala kuhinja Japonske. Prigrizki, ki jih dobite na ulicah, na primer ocvrte hobotnične kroglice (takojaki), povzročajo pravo odvisnost in sodijo med najbolj znane azijske specialitete.

Japonska poslovna smetana največkrat kosi v poslovnem središču Osaka Business Park, kjer je tudi restavracija Asahi (IMP Building, 26. nadstropje), ki poleg raznovrstne, ne nujno japonske hrane in (zelo pomembno!) angleškega jedilnika ponuja tudi nepozaben pogled na osaški grad in različne vrste hmeljevega napitka. Japonska je znana po odličnih pivih, zato v začetku japonske avanture žejo potešite s pivom Saporo.

15.30 – Samurajsko popoldne

Divjemu tempu japonske poslovne džungle boste najlaže ubežali s sprehodom skozi park osaškega gradu (www.osakacastle.net). Zlasti če potujete jeseni ali spomladi, bo sprehod čarobno doživetje barv. Osrednji stolp gradu, ki je odprt kot muzej, ponuja še eno zanimivo zbirko, posvečeno predvsem graditelju gradu in zelo spoštovani zgodovinski osebnosti Hidejošiju Tojotomu, čigar življenje si lahko ogledate tudi v 19 slikah diorame – steklenega tridimenzionalnega minaturnega modela. In ne pozabite se povzpeti na razgledno ploščad za še en nepozaben pogled na Osako.

18:00 – Tigrski boj

Kateri šport pripelje japonske množice do ekstaze? Ne boste verjeli, toda v bližini Osake, na stadionu Košien, ima bejzbolski klub Hanšin Tigers najbolj fanatične privržence na Japonskem. Čeprav bodo v letu 2008 začeli renovirati svetišče japonskega bejzbola, ne zamudite tekme tigrov, zlasti ne, če se bodo pomerili s tokijskimi Jomiuri Giantsi.

20:00 – Počitek in večerja

Pred dolgo nočjo se za nekaj trenutkov izklopite iz divjega japonskega tempa in v hotelskem baru srknite kozarček ali dva tradicionalnega riževega žganja sake ali pa si ga naročite kar v sobo. Tudi na večerjo ne bo treba prav daleč, saj je ena najboljših restavracij v mestu prav v hotelu Hilton. V restavraciji Gendži si privoščite tradicionalni suši, saj je tu riba najbolj sveža, seveda pa lahko poleg izvrstne postrežbe in hrane pričakujete tudi ekskluzivno vsoto jenov na računu. Za takšno razvajanje boste morali namreč odšteti okrog 130 evrov.

21.00 – Osaške nočne ptice

Ko pade mrak, vse nočne ptice, ki dajo kaj nase, priletijo v Kita Sanči. Ta predel mesta, ki leži le 15 minut hoda od hotela, bo poskrbel za nepozabno zabavo. Najprej si privoščite aperitiv v lokalu Blue Note, kjer lahko uživate v tipično džezovskem ambientu ob spremljavi najboljših domačih in tujih izvajalcev džeza.

Nočni let po Osaki nadaljujte bolj energično in napetost, ki se je nabrala, sprostite na plesišču tehnokluba Karma, kjer se pregovorno tihi in prijazni prebivalci Osake prelevijo v prave sproščene uživače noči. Konec tedna klub gosti najboljše japonske didžeje, zato so cene zasoljene, gneča pa nepopisna (Klub Karma 1-5-18 Sonezaki-šinši, Kita-ku), a priznajte si, da ste si vedno želeli biti obkroženi s prepotenimi azijskimi plesalkami.

Nedelja

10:00 – Potop

Čeprav nekateri trdijo, da si Osaka lasti naziv najbolj betonskega mesta na svetu, so spretni Japonci – poleg čudovitih parkov – naravo pripeljali tudi v svoje futuristične zgradbe. Eden največjih akvarijev na svetu je Kaijukan (www.kaiyukan.com), ki prikazuje 15 ekosistemov Ognjenega kroga (Panpacifiške vulkanske cone) in življenje v Pacifiku. Kapaciteta akvarija je 11 tisoč ton vode, v zgradbi akvarija pa boste lahko poleg življenja v vodi občudovali tudi floro in favno, ki živi na suhem.

12:00 – Čas za duhovnost

Najstarejši tempelj na Japonskem je pred 1400 leti zgradil princ Šotoku, ki naj bi na Japonsko prinesel budizem. Zato je tempelj Šitenoji (Šitenoji 1-11-18, Tenoji-ku) najljubše svetišče mnogih Japoncev in upravičeno imenovan budistični oltar Osake. Med letom se v svetišču zvrsti mnogo pomem­bnih dogodkov, najgloblji vtis na obiskovalce pa vsekakor pusti mistična spokojnost, ki preveva tempelj.

14:00 – Nostalgična Osaka

Pristaši minimalizma, ki prednjači v stanovanjih evropskih samskih moških (manj brisanja prahu), morate obiskati muzej pohištva, kjer boste dobili marsikateri odgovor na vprašanje, ki se vam postavlja glede načina bivanja Japoncev. Če pa še vedno sanjarite o svoji gejši, se sprehodite po popolnoma restavrirani ulici iz tridesetih let 19. stoletja. Morda bo (v vaši domišljiji) pridrobencljala izza vogala …

15:00 – Okus doživetij

Dejstvo, da je Osaka raj za sladokusce, morate izkoristiti. Privoščite si tecchiri & tessa ali juho s tipičnimi japonskimi rezanci, ki si jo boste pripravili kar sami. Prijazne natakarice v kimonih vam bodo prinesle električni grelnik, zelenjavo, ribo ter goveje meso in postali boste pravi kuharski mojster. Umenohana (www.umenohana.co.jp) je veriga restavracij, ki obstaja že skoraj 40 let. V Osaki se restavracija imenuje Niši-Umeda (Snow Crystal Building, 2F, Umeda, Kita-ku, Osaka-ši). Najdete jo v 11. nadstropju, tako da si lahko poleg zabave s kuhanjem privoščite tudi nepozaben pogled na mesto.

16:30 – Futurizem

Observatorij na 167 metrih med dvema stolpoma zgradbe Umeda Sky Building (www.skybldg.co.jp) daje videz lebdeče vesoljske ladje, po kosilu pa je lahko superhitro dvigalo, ki vas iz tretjega nadstropja vzhod­nega stolpa v nekaj sekundah dvigne v 39. nadstropje, malce nadležno. Japonci so pač nori na višino, zato boste še enkrat morali navdušeno vzdihovati nad pogledom. Najbolj presenetljiv del tega mesta v malem je Ču-Šizenomori, gozd, ki simbolizira integracijo mesta v naravno okolje. Če vas po sprehodu skozi naravo v steklenem rastlinjaku pograbi lakota, si privoščite izvrsten okonomijaka v kleti glavne zgradbe.

18:00 – Najnovejše

Japonska je pravi raj za nakupe. Slehernega obiskovalca pritegne ocean elektronskih proizvodov, pazite pa, da izdelek deluje tudi v Evropi (kupujte na oddelkih, ki prodajajo izdelke z oznako 'Overseas', kar pomeni, da bo izdelek deloval doma in imel tudi primerno jamstvo). Tri kilometre dolga ulica Tendžimbaši-Sudži vas bo ne le utrudila, ampak tudi dodobra napolnila vaše potovalke z najnovejšimi (nepotrebnimi) igračkami za večne fantke. Tekanje za najnovejšo tehnologijo končajte s sprehodom po ulici Oimacu-Dori, kjer najdete japonske starinarnice, ki pričarajo romantično vzdušje in omogočijo kratek pobeg iz na trenutke pretirano moderne Japonske.

20:00 – Tihi konec

Ulica Hankju Higašadori je odličen kraj za zaključek uživanja v osaškem labirintu. V eni od tavern si privoščite tipično japonsko tampuro (ocvrto zelenjavo ali ribo), ki sodi med najboljše japonske specialitete, in si priznajte, da duša Osake, čeprav ni Tokio ali Kjoto, ni prav nič manj japonska.

Tekst: Blaž Boštjančič

FOTO: Shutterstock, B.S.P.I./Corbis/IPAK Images

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.