16. 1. 2008, 20:32 | Vir: Playboy

48 ur v Pekingu: Novi center sveta

Kitajska prestolnica je tako zanimiva in hkrati tako obsežna, da je kratkih 48 ur absolutno premalo, da bi jo zgledno doživeli. A če ne gre drugače, je vredno vsaj poskusiti.

Petek

9.00 – Pekinški biser

Takoj ko boste pustili svojo prtljago v izbranem hotelu, se podajte na najbolj znani kraj v mestu, na Tiananmen, Trg nebeškega miru, kraj enormnih razsežnosti in strahotnih zgodovinskih dejstev. Tu boste takoj dojeli, kaj pomeni množica na Kitajskem. Če ste bolj nemirne narave, si privoščite vstop v Prepovedano mesto, ko že stojite pred vrati v največji pekinški biser. Verjamem, da boste sem prišli vsakokrat, ko se boste znašli v mestu.

13.00 – Kosilo na Sanlitunu

Ogledi biserov pošteno sestradajo, zato se odpravite do Sanlituna. To je zelo znana ulica, dejansko sinonim za predel mesta, kjer se družijo tujci, ki tu delajo ali dlje časa bivajo (oziroma so, kakor vi, prebrali v vodičih in člankih, da se sem mora priti). V tem delu mesta se dobi vse, kar turist potrebuje. Tu je večina glavnih barov in restavracij z različnimi svetovnimi kuhinjami, nočnih klubov in pomembnih trgovin (predvsem odkar so zrušili staro Svileno tržnico in nova ni kaj prida). Priporočamo SERVE THE PEOPLE, tajsko usmerjeno restavracijo, malce odmaknjeno od barskega dela ulice.

15.00 – Hutongi

Ker ste že v bližini, vzemite taksi za dve ulici proti zahodu, do pravljičnega HouHaija, jezera z otočkom na sredini in mostičkom na ožini. Naokoli so posejani bari in barčki, kjer se lahko zleknete na ležalnik, divan in podobno mehkobo, si naročite vrtnični čaj ali kak koktajl in poležavate. HouHai obdaja eden najlepših hutongov v Pekingu z markantnimi čajnicami in ulicami.

20.00 – Pekinška raca

Restavracije, kjer ponujajo odlično raco, so praviloma napolnjene do zadnjega kotička in niti rezervacije po telefonu ne pomagajo. To, da morate tudi do pol ure čakati na mizo, je običajno in zanimivo hkrati, kajti pred restavracijami so postav-ljeni udobni fotelji in stoli, raznovrstnih ljudi, ki čakajo na mizo, pa je dovolj, da ni dolgčas. Pojdite kar v KING ROAST DUCK, zahodno od Scitech plaze na Jiangguomenwai Daije. Posebno doživetje je, ko raco pripeljejo do vaše mize mojstri, oblečeni v belo, ki nosijo tudi belo čepico in masko in so (samo) videti bolj kirurgi kot kuharji. Pred nosom vam jo umetelno razsekljajo, njen okus pa je vreden slovesa. Mmm.

22.00 – Večer

Drink v enem izmed »in« lokalov bi se prilegel. Odpravite se torej zopet v predel Sanlitun (točneje Tongli Studios na Sanlitun North Bar Street in Sanlitun Beilu v okrožju Chaoyang) in se tu potopite v večerni vrvež v APERITIVO, BAR BLU ali KAI. Za vogalom je skrit novi HIDDEN TREE, zares legendarni bar iz (nekdaj) južne ulice. Vsi ti lokali so sosedje, neredko se dogaja, da se družbe v istem večeru selijo iz enega v drugega, dokler ne doživijo vseh. In vsi so kul.

00.00 – Klubing

Južneje je nekaj klubov, ki so v tem trenutku prav tako med glavnimi v mestu. Vroča lokala sta VIC’s (R&B, pop, soul, regae, hip hop) znotraj Worker’s Stadiona in MAGGIE’S, kakih sto metrov južno od Worker’s Stadium East Gate v Chaoyangu. Disko feni se odpravite (zopet s taksijem) v BANANA klub v hotelu Scitech na Jianguomenwai Dajie. Za after je najbolj priljubljen THE DEN, ki premore tudi okusne zajtrke.

Sobota

9:00 – Nakupi

Po obilnem zajtrku v hotelu se predajte najslajšemu urbanemu početju ta hip, nakupovanju. Ravno prav, kajti Panjiayuan Antique Market, ki je pristen in raznovrsten, je odprt samo ob sobotah in nedeljah. Tukaj vsakdo najde košček Kitajske zase. Omislite si lahko razne starine, kitajske meče, domnevno stare skrinjice, škatle in šatuljice, tradicionalne kitajske lutke, stare novce z luknjo, porcelan ...

Hudo zanimiv in oblegan je predel z risbami, tradicionalnimi kitajskimi slikami in kaligrafijami. Tudi če nimate namena ničesar kupiti, je dobro vse to vsaj videti. Lahko pa pokukate tudi na Hong Qiao (Pearl) Market vzhodno od Nebeškega templja v okrožju Chong Wen (popularnem predvsem zaradi biserov), čeprav dvomimo, da bo dovolj časa za oboje.

11:00 – Drugačni nakupi

Malce pozneje se vrnite v Chaoyang, okrožje snočnjega žuranja, in se potopite v splošne nakupe v Yaxiu na Gongti Beilu in Alien Street Marketu na Yabaolu. Tod se kupujejo povsem vsakdanje reči, enake, kot jih morda kupujete kjerkoli drugje, le da so tu izjemno poceni. Vendar vedite, da jim lahko še vedno zbijate ceno, kar da nakupovanju poseben čar!

13:00 – Kosilo

Po nakupovanju ste nedvomno neskončno lačni, v bližini parka Ritan pa sta dve prijetni restavraciji, kamor se lahko odpravite. Ena je popolnoma in samo kitajska, YIHEYAJU, najdete pa jo na severovzhodnem delu parka. Druga je SHINDLER’S TANK-STELLE na jugu parka, kjer so vam na voljo klobasice in pivo (in še mnogo drugega).

15:00 – ChangCheng

Odpravite se na Veliki zid. Nujno, saj to preprosto morate doživeti. Je dobro za srce! V tem kratkem času, ki je na voljo, se je najbolje odpraviti na Badaling Great Wall, Pekingu najbližji del zidu. Tja vozijo avtobusi na rednih progah pa tudi taksiji do tja so dovolj poceni. Če vas je več, najemite miandija, mali jajčasti enoprostorec za šest ljudi. Najdete jih na medkrajevni avtobusni postaji na Dongzhimenu, za ceno pa se pogodite vnaprej.

20:00 – Kultura

Na večer se prileže ogled predstave pekinške opere v LIYUAN Theatre v hotelu Qianmen na Yong’ an Lu. Karte bodo najverjetneje razprodane, a obstajata še dve gledališči, ki sta zavoljo akrobatskih točk in lutkovnih predstav morda še bolj zanimivi: LAO SHE Tea House na Qianmen Xidajie ali TIANQIAO ACROBATICS na Tianqiao Shichang Lu. Vsa tri so v predelu Xuanwu.

Pekinška opera še zmerom velja za najboljšo v deželi. Tradicionalno je bila to zabava za ljudske množice, kar se odraža še danes. Poleg nam čudnega petja in glasnega glasbiljenja so v opero vključeni tudi akrobatski elementi. Vsak gib ima tukaj globok simbolni pomen, jezik je arhaična kitajščina, glasba je ušesa parajoča (in če ni, je nekaj močno narobe), mejkap in kostumi pa so božanski..

22:00 – Pozna večerja

Malce zamaknjen tajming za večerjo vas nujno vodi tja, kjer je postrežba odlična in ustrežljiva. Da ne bi predolgo čakali. Najboljša restavracija za to je SOUK na zahodnih vratih (East Gate) parka Chaoyang z bližnjevzhodno hrano. Ob tej uri je v njej že kar parti vzdušje. V neposredni bližini je tudi zloglasni SUZIE WONG, kjer si ta večer nujno privoščite pijačko ali dve.

00:00 – Dokler zdržite

Nočno življenje se lahko tokrat razplamti kar v tem delu mesta. LATINOS, ki je za vogalom, je zelo priljubljen, njegovo vsebino pa razkriva že ime. Vroč je tudi BIG EASY, sicer zelo jazzy nastrojen bar. Stoji nasproti Latinosa v južnem predelu parka Chaoyang (South Gate).

Masaža

Če le lahko, si privoščite masažo! Kitajke so v masaži nepopisne mojstrice in masaža je fenomenalna. Vseh barv in oblik. Obdelajo domala celotno telo. Ko bo masaže konec, obležite v svojem separejčku. Prižgete si lahko cigareto (ha, kot po seksu) in se izležavate še kako uro. Priporočam, da si takrat naročite tudi čaj.

TEKST: Vasja Semolič

FOTO: Matjaž Krivic, Aleš Bravničar, Vasja Semolič, Geotecnet

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.