18. 1. 2008, 13:04 | Vir: Playboy

48 ur v Pragi: Še vedno Zlata Praga?

Češka prestolnica že dolgo ni več vzhodnoevropski biserček z barvitimi hišicami in poceni pivom. Ko jo je odkril svet, se je spremenila v velemesto z zasoljenimi restavracijami, prestižnimi hoteli in dekleti, kakršna je Eva Hercigova, ki v tesnih »wonderbrajih« poplesujejo do poznih jutranjih ur.

Petek

9.00 – Glasbeni hotel

Prebudite se z glasbo v hotelu Aria v enem najlepših predelov mesta, na Mali Strani, kjer so si pod veličastnim grajskim kompleksom rezidence gradile pomembne aristokratske družine. Vsako od hotelskih nadstropij je posvečeno enemu od glasbenih slogov, od velikih klasikov do jazza in sodobne glasbe.

10.00 – Na grad

Izognite se množici turistov, ki se valijo proti Karlovemu mostu, skočite na tramvaj do postaje Pohorelec na vrhu grajskega hriba, od koder začnite raziskovati Hradčane, enega največjih grajskih kompleksov na svetu. Oglejte si katedralo svetega Vida, gotske dvorane, Zlatno uličko in seveda stvaritve našega arhitekta Plečnika.

13:00 – Cmočki in pivo

Za kosilo se ustavite v kateri od restavracij na Mali Strani, kjer kljub poplavi turistov še lahko najdete mirno ulico. In seveda ne pozabite naročiti kruhovih cmokov in zelja ter kakšnega kosa mesa, vse pa poplaknite s pivom. Čehi so ponosni na svojo pivsko tradicijo in izredno veseli, da so končno pre–vzeli svetovni primat med pivci piva – popijejo namreč več tega zvarka od večnih tekmecev Nemcev!

Seveda pa k temu ogromno prispevajo tudi pijanske horde mladih razgrajačev, ki se v Prago valijo z nizkocenovnimi letalskimi aranžmaji in naredijo Pragi več škode kot koristi. Ko smo že pri Škodi: po praških ulicah jih boste videli nešteto, od starih socialističnih modelov, ki smo se jim smejali na hrvaški obali v časih rajnke Juge, do najnovejših modelov iz tovarne, ki jo zdaj upravlja nemški VW.

15:00 – Proti staremu mestu

Do starega mesta, predela na drugi strani reke Vltave, se je treba prebiti čez eno največjih znamenitosti Prage – Karlov most. Kamniti most, zgrajen leta 1400, s tridesetimi kipi je romarska pot za obiskovalce in raj za ulične zabavljače, prodajalce spominkov in žeparje. Da boste ubežali glavni turistični poti, jo po stranskih ulicah mahnite proti predelu Josefov. Stara judovska četrt se je ohranila le zato, ker je Hitler med nemško okupacijo v tem predelu hotel ustanoviti muzej iztrebljenega naroda.

Na srečo mu ni uspelo, ohranilo pa se je tudi šest sinagog in staro judovsko pokopališče. Če vas kruhovi cmoki niso prepričali, lahko poskusite specialitete stroge judovske kuhinje košer v restavraciji King Solomon, a pazite: ob petkih zaprejo 90 minut pred sončnim zahodom.

20:00 – Večer ob glasbi

Praga je mesto glasbe. Ponaša se z eno najbolj raznolikih ponudb koncertov klasične in sodobne glasbe na svetu. Cerkve in koncertne dvorane odpirajo vrata ljubiteljem glasbe Smetane in DvorŠaka, po ulicah in mostovih pa mimoidoče zabavajo razni zvoki, od čeških narodnih do dixielanda. Ljubitelji sodobne umetnosti ne zamudite plesnih predstav v Black Light Theatre Image ali v Laterni Magiki.

22:00 – Nočna Praga

Pohod po nočni Pragi začnite v jazz klubih U Staré Paní, Reduta (tu je v saksofon med svojim obiskom pihal Bill Clinton), Jazz Club Zelezna, Metropolitan jazz Club ali Lucerna Music Bar. Če želite opazovati pravo češko zabavo, se odpravite v Face to Face na otoku Stvanice na reki Vltavi, kjer ob petkih kraljuje R’n’B, ljubitelji razgaljenih (in piva preveč polnih) najstnic pa zavijte v Karlovy Lazne Dance Club, največji klub v srednji Evropi, v neposredni bližini Karlovega mosta, ali v Duplex na Václavskih námestíh.

Sobota

8:00 – Mirno čez Karlov most

Če vas dolga petkova noč ni preveč zdelala, se vam bo zgodnji sprehod čez Karlov most obrestoval, saj se boste mirno naužili lepot kamnitega mostu in se lahko celo dotaknili kipa svetega Janeza Nepomuka. Baje naj bi se želje, izrečene na tem kraju, uresničile. Kako je že bilo ime tisti lepotički včeraj zvečer?!

11:00 – K novemu delu

Po sprehodu skozi Staro mesto se obhod Prage obvezno nadaljuje v novi del mesta. Mustek je predel, kjer se oba dela stikata. Nekdanji okopi so danes privlačna nakupovalna ulica Na Prikope, divjina zunaj mestnega obzidja pa eden največjih trgov v mestu, znamenite Vaclavske namesti, kjer so se dogajale revolucije – krvave in žametne. Restavracije s hitro prehrano in znane blagovne znamke so prekrile nekdanje razpadajoče fasade, neonski napisi pa domače prebivalce opozarjajo, da je čedalje manj res njihove stare dobre zlate Prage.

14:00 – Tradicija

Ena od institucij, ki je ohranila staro slavo, je kavarna Café Louvre v bližini Vaclavskih námestí. Ustanovljena leta 1902 je gostila Kafko, Alberta Einsteina in mnoge znane češke literate, od Čapka do Havla. Lačnim postrežejo tudi kosilo.

16:00 – V kraljestvo piva

Spet k pivu. Staropramen je najbolj priljubljena praška znamka piva, zato so za vse znanja (in piva) željne obiskovalce organizirali oglede pivovarne in procesa varjenja piva. Ogledi potekajo v več tujih jezikih (žal ne v slovenskem), sledi jim seveda pokušina piva, lahko pa tudi pravo češko kosilo z ogromnimi količinami mesa in rumene tekočine.

20:00 – Absint za dober konec

Kam gre dobro izobražen Evropejec v Pragi po znanje in požirek? V Globe, knjigarno in lokal, kjer se zbira inteligenca in tisti, ki se radi sončijo v njihovi luči. Nadaljujte v Meloun, kjer se zabavajo ob čeških šlagerjih in rokovskih popevkah, ali pa v klubu Tretter’s New York Bar, kjer si boste noč popestrili s Stefanijo ali Jessico. Ne veselite se prezgodaj, gre le za izredne koktejle, ki jih pripravljajo za točilnim pultom. In če vam noč nikakor ne bo stekla, jo na koncu poplaknite s kozarčkom absinta – pri sebi imejte le kartico hotela, da bo taksist vedel, kam odložiti dragoceni tovor.

Kje jesti?

  • Alchymist – ambient, ki spominja na dvorišče Drakulovega gradu z dodatki v slogu Austina Powersa. A pomembni sta izvrstni francoska in italijanska kuhinja. Hellichova 4, Praha 1, Malá Strana.
  • Rybí Trh – najboljša ribja restavracija v mestu. T×nski dvur 5, Praha 1, www.rybitrh.cz.
  • Flembée – zbirališče slavnih in pomembnih. Večerjajte tam, kjer so se francoskim specialitetam predajali Meryl Streep, Tom Cruise, Rolling Stones, Pink, Madeline Albright in H.D. Genscher. Husova 5, Praha 1, www.flambee.cz.
  • ČernŻ kohout – ena najbolj priznanih restavracij, ki se nahaja v novem delu mesta, slovi po elegantni srednjeevropski kuhinji. VojtŠešská 9, Praha 1.

Naslovi

Ni vse le v pivu

Čeprav so Čehi v prvi vrst predani pivu, poskusite še preostalo ponudbo:

  • Becherovka – v znamenitem zdravilišču Karlovy Vary že od leta 1807 proizvajajo eno najbolj tipičnih čeških pijač. Vsebuje okoli 35 različnih zelišč, utopljenih v 38-odstotnem alkoholu. Recept skrbno varujejo, pravijo pa, da becherovka ni pijača, ampak zdravilo, ki ga ni nikoli preveč.
  • Vino – češka in moravska vina se ne morejo kosati s kakovostjo južneje ležečih dežel, zato na vitikulturne užitke pozabite.
  • Absint – močna alkoholna pijača, narejena iz zeliščnih ekstraktov. Izdelujejo ga po originalnem francoskem receptu in vsebuje 70 odstotkov alkohola, ker pa vsebuje 10 mg/kg tujona, je v večini držav prepovedan.

TEKST: Jasmina Dvoršek

FOTO: Rex Features, Foto Spring, Jasmina Dvoršek, Geotecnet

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.