4. 12. 2007, 14:21 | Vir: Playboy

48ur: Tokio

Cesarska palača - Do druge svetovne vojne je japonski cesar veljal za boga in obisk njegove rezidence si postavite visoko na seznam stvari, ki jih morate videti.

Ali morda Spomini gejše? Futuristična neonska metropola Blade Runnerja? Kateri Tokio vam je ljubši? Kateri Tokio je tisti pravi?

Sobota

5:30 – Smrdi po ribah

Čeprav je začetek dneva nečloveško zgoden, morate za ogled slavne borze tunine žrtvovati petkov večer ali pa ga preprosto podaljšati v jutro. Tržnica Cukiji je ena največjih ribjih tržnic na svetu, saj na njej vsak dan prodajo več kot dva tisoč ton morskih rib in sadežev. Če ne morete iz postelje tako zgodaj, potem tržnico obiščite vsaj do devete ure in si za zajtrk privoščite najbolj svež suši na planetu, v restavracijah Suši Daiva ali Suši Zanmai v bližini tržnice.

9:30 – Poiščite svoj notranji zen

Najbolje bo začeti v svetišču Meiji v bližini parka Jojogi. Ta sveti košček miru in tišine sredi velemesta je posvečen cesarju Meijiu (1852–1912). Med njegovo vladavino je Tokio postal prestolnica cesarstva, cesar pa je po več kot 200-letni izolaciji Japonsko tudi odprl svetu. V času njegove vladavine je šintoizem postal tudi državna religija. Šintoizem je poln optimizma, nihče ni idealen, absolutni prav in narobe ne obstajata, zato se sprostite in uživajte v tradicionalni arhitekturi.

10:30 – Od uličnega sloga …

Čas je, da spoznate bizarno stran Tokia. Vsak vikend se pred vhodom v svetišče Meiji in v bližini postaje Harajuku zbere nekaj ducatov japonskih darkerskih lolit. Oblečene, kot da bi bila noč čarovnic vsak dan, se ta »strašila« nastavljajo fotografom in ponujajo vpogled v moderni Tokio. Nedaleč stran, pri vhodu na postajo Jojogi, pa v ritmih petdesetih poskakujejo starajoči se japonski rokabiliji. Le nekaj metrov od postaje Harajuku, na ulici Takešita-dori (dori je ulica po japonsko), lahko najdete oblačila in modne dodatke, s katerimi se »krasijo« prej omenjeni čudaki. Morda boste dobili navdih za kakšno novo vlogo v vajinih umazanih igricah …

11:30 – … prek tradicionalne umetnosti …

V majhni ulici za zgradbo LaForet je čudovit umetnostni muzej Ota Memorial Museum, kjer je na ogled postavljenih več kot 12 tisoč originalnih japonskih lesorezov, med njimi tudi dela mojstrov Hokusaija in Hirošige.

12:30 – … do visoke mode

V križišču Omotesando-dori in Meiji-dori vstopate v predel Omotesando, eno svetovnih mek visoke mode in blišča. Poglede na tako imenovanih japonskih Elizejskih poljanah privlači predvsem na novo odprt center Omotesando Hills, ki ga je zgradil svetovno znani arhitekt Tadao Ando. Ker pa seveda potrebujete tudi spominke za najdražje, obiščite Oriental Bazaar, kjer v štirih nadstropjih najdete kimone, knjige, starine in porcelan po relativno razumnih cenah.

13:30 – Čas za oddih

Oddahnite si od gneče, privoščite si pijačo v elegantnem Café Anniversaire in se zabavajte z opazovanjem mimoidočih. Do restavracije ni dolga pot, čez cesto je namreč restavracija Montoak, ki jo je opremil eden najbolj znanih japonskih opremljevalcev restavracij Ičiro Katami. Tokio je eno najdražjih mest na svetu in teišoku ali dnevno kosilo v restavracijah je ena najboljših možnosti, da se najeste in ne bankrotirate.

15:00 – Mešanica modernega in tradicionalnega

Polni novih moči prečkajte ulico Aojama-dori in raziščite ožji del Omotesando-dori. Če niste navdušeni nad nakupovanjem, vas bodo zagotovo navdušile arhitekturne zasnove trgovin, na primer stavba Prade, ki sta jo zasnovala švicarska arhitekta Herzog & de Meuron. Na koncu ulice boste našli Umetnostni inštitut Nezu. Majhna, a pomembna zbirka tradicionalne japonske obrti in izdelkov v bližini prekrasnega japonskega vrta z ribniki in čajnicami je vredna obiska.

16:30 – Festival zorečih češenj

Češnjev cvet (sakura) je neuradno japonski nacionalni simbol. Če boste v Tokiu konec marca ali v aprilu, ne zamudite tamkajšnjega rituala hanami – ogleda cvetočih češenj. Eden najlepših prostorov za opazovanje kratkotrajne lepote sakure, ki cvete le dva tedna na leto, je pokopališče Aojama. Pot, ki vodi skozi pokopališče, je obdana s stotinami češenj. In še nekaj zelo pomembnega – hanami je ena redkih znamenitosti na Japonskem, ki je popolnoma brezplačna.

18:00 – Luksuzni počitek

Po napornem dnevu si oddahnite v hotelu Grand Hyatt v predelu Roppongi, če pa vas podplati še vedno srbijo, obiščite stavbo Mori, kjer k ogledu vabi tudi muzej umetnosti Mori, najnovejši tokijski tempelj sodobne umetnosti. Razgledna ploščad na stolpu Tokyo City View pa vam za konec ogleda mesta ponuja popoln pogled na mesto z višine 250 metrov.

20:00 – Ubila bom Billa … za večerjo?

Večerja v restavraciji Gonpači je možna le ob poprejšnji rezervaciji. Restavracija v ogromni japonski hiši s tremi nadstropji je sijajen uvod v spoznavanje japonske hrane. Prvi dve nadstropji sta služili za prizorišče snemanja filma Ubila bom Billa. Nevarnih Umme Thurman in Lucy Liu sicer ni na sporedu, lahko pa poskusite specialitete, od jakitorija in rezancev soba do tempure in tofuja. Zgornje nadstropje je elegantnejše, z neverjetno ponudbo sušija in sobicami, razporejenimi okoli odprtega dvorišča, ki ponuja pogled na luno.

22:00 – Nočno življenje

Po večerji ostanite v predelu Niši Azabu in se pozabavajte v skritem baru Bar Amrta (www.amrta.co.jp) z dobrimi koktajli in jazz glasbo ali pa poglejte, kaj pomeni biti kul v novem Absolute IceBar (www.icebartokyo.com), kjer je vse, celo kozarci, narejeno iz ledu, ki ga pripeljejo iz daljne Švedske. Od tam je le kratek sprehod do kluba Yellow (www.club-yellow.com) z enim najboljših ozvočenj, lahko pa nadaljujete do Velours (www.velours.co.jp), dekadentnega kluba z zanimivo mešanico japonskega in tujega.

Nedelja

10:00 – Kraljeve zveze

Nedelja je dan za raziskovanje druge polovice mesta. Čeprav je cesarjeva palača v središču mesta, je obkrožena z ogromnim parkom, okopi in visokimi kamnitimi zidovi. Rezidenca japonske cesarske družine seveda ni odprta za javnost, ob dovolj zgodnji rezervaciji (http://www.kunaicho.go.jp) pa se lahko pridružite vodenemu ogledu palače, ki ga organizirajo občasno. Če ste prepozni, se odpravite proti vrtovom Hamarikju, oazi ribnikov in lesenih mostov, ki ponuja pogled »dveh Tokiev«. Poglejte navzven in pogled bo zaobjel morje stekla in betona. Obrnite se navznoter in uživajte v nekdanjem gozdu, kjer so šoguni lovili race, s čajnico na majhnem otočku in 300 let starimi bori.

11:30 – Slog Ginze

Ginza, japonska Peta avenija, je v bližini. Če vas zapravljanje ne zanima, vas bo gotovo pritegnila Sonyjeva stavba, kjer lahko v šestih nadstropjih preizkusite prav vse njihove najnovejše izume, v bližnji Bic Cameri pa boste lahko nakupili vse tehnične pripomočke, brez katerih si ne morete več predstavljati normalnega življenja.

13:00 – Čas za tempuro!

Rezervirajte mizo pri Ten-Iči, najbolj znani tokijski restavraciji, ki je posvečena tempuri – pečeni zelenjavi in morskim sadežem. V elegantnem okolju se zelo radi zbirajo tudi lokalni veljaki in zvezde.

14:30 – Kulturne drobtinice

Gledališče Kabuki-za je že od leta 1889 dom tradicionalne umetnosti petja, plesa in gledališča. Vzdržljivi si lahko ogledate celoten program, za prvi vtis pa kupite le vstopnico za eno predstavo. Ne skrbite zaradi jezika, saj si lahko sposodite slušalke, da vam v angleščini razložijo zgodbo, glasbo in predstavijo igralce kabukija.

16:00 – Možje gore

Predel Rjogoku je domovanje suma. Največji sumo turnirji v Tokiu potekajo januarja, maja in septembra v dvorani Kokugikan (www.sumo.or.jp). Med turnirji si sumo borce lahko ogledate v eni od 40 sumo centrov po v mestu, kjer lahko poleg treninga opazujete celo njihovo prehranjevanje!

18:00 – Čistoča je pomembna

Po napornem dnevu si privoščite malce razvajanja v tradicionalnem kopališču Adam & Eve v bližini hotela Grand Hyatt. Odprto je 24 ur na dan in razdeljeno v moški in ženski del. Korejski piling je neverjeten, čudovita sprostitev pa je tudi globinska masaža. V moškem delu – Adam – lahko opazite tudi tetovirana telesa članov jakuze, lokalne mafije, ki so tam redne stranke.

20:00 – Zadnja naročila

Preveč utrujeni za večerjo? Potem ostanite v hotelu in si privoščite hrano v izvrstni restavraciji Oak Door. Želite poskusiti do­mačo kuhinjo Izakaja? Odkrijte specialitete restavracije Tejandei v dvonadstropni ja­ponski hiši Niši Azabu (www.bento.com). Vam japonska hrana že preseda? Odko­ra­kajte naravnost v Cicado (www.cicada.co.jp), verjetno najboljšo mediteransko restavracijo v mestu.

Hoteli za poredne

V Tokiu je ogromno »ljubezenskih hotelov«, ki zadovoljujejo potrebe in hotenja milijonov ljudi, ki živijo v (pre)majhnih stanovanjih. Na ceniku sta vedno objavljeni dve ceni in izbirate lahko med dvournim »počitkom« ali »nočitvijo«. Anonimnost je zakon, ki se ga strogo držijo, in skoraj nemogoče je srečati sorodno dušo. Svojo domišljijo lahko spustite na plan v kateri od tematskih sob. Izbirate lahko med pravljično sobano, sobo z vrtečo posteljo z rjuhami iz satena, ogledalom na stropu in glasbo Barryja Whita ter celo SM-zaporom! Predela z največ ljubezenskimi hoteli sta sicer Dogenzaka/Šibuja in Šinjuku.

TEKST: Dominick Nisbett

FOTO: Corbis/IPAK Images, Tokyo/JNTO, Urban Golob

ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.