11. 11. 2007, 23:24 | Vir: Playboy

48ur v Miamiju: Miami Twice

?

Razčistimo takoj na začetku: »Miami Twice« oziroma dva dni v floridskem paradižu je premalo! Če želite vsaj približno in na hitro obleteti večino zanimivosti, potrebujete dober teden. Pa s tem zgrešite že v štartu. Miami je namreč prav nasprotje tega. Easy living, uživanje v trenutku, lagodno opazovanje življenja, kako v sončnem popoldnevu beži mimo ...

Petek

20:00 – Welcome!

Ob pristanku na letališču Miami International si omislite brezplačni avtobusni (shuttle) prevoz do prve rent-a-car poslovalnice. Da boste laže premagovali časovno razliko, vam svetujemo, da ne padete v posteljo že takoj, temveč zdržite vsaj do polnoči. Izkoristite večer in se odpravite na kratek sprehod po Ocean Drivu v mestni četrti Art Deco.

Sobota

8:00 – Plaža!

Ne izgubljate časa. Vstanite zgodaj in se pridružite vsem, ki z obveznimi iPodi tekajo po sveže zlikani peščeni plaži, medtem ko lahen vetrc z Atlantika skrbi za naravno klimatizacijo vašega zagorelega telesa. V News Cafeju na Ocean Drivu si privoščite zajtrk. Omleta, sok iz stisnjenih pomaranč in kava. Vmes lahko preberete sveže časopise in podoživite zadnje jutro modnega maga Giannija Versaceja, ki je vsako jutro zajtrkoval prav tu.

Dopoldan izkoristite za kopanje na peščeni floridski plaži, a bodite pozorni na zastave in opozorila reševalcev. Na videz prijazno azurno morje lahko preseneti z močnim tokom ali pa vas tudi v meter globoki vodi pozdravi morski pes ali manta. Vam je vzelo pogum? Potem si vse te zverine lahko ogledate v Miami Sea Aquariumu. Tjulnji, morski psi, orke … Tja pojdite v kopalkah, kajti zagotovo boste mokri!

12:00 – Čas za kosilo

Mehiška hrana, kebab, kubanska kuhinja, japonski suši, tajski zvarki, argentinski stejki, pašta, verige fast fodov, francoski gourmet, morske specialitete ... Izberite še takšno kulinarično eksotiko – staviti upamo, da restavracija ni dlje kot za vogalom! Kaj pa na plaži? Edina restavracija, ki ima dovoljenje za gostinsko dejavnost na pesku, je Nikki beach. Sicer restavracija višjega cenovnega razreda je priljubljeno zbirališče zvezdnikov in bogatunov, ki jih na South Beachu nikdar ne manjka.

Odlična kuhinja in bogat izbor pijač in koktajlov vas lahko potegneta, da boste tam do večera poležavali na velikih posteljah ali posedali v indijanskih šotorih. Nikki beach je sicer užaloščeni oče postavil v spomin na svojo v prometni nesreči preminulo hči, v mondenih krogih lokalne scene znano kot eno najlepših daleč naokoli. Lokal in kolekcija oblačil, ki jo prodajajo v restavraciji, sta doživela tolikšen uspeh, da je Nikki beach dočakal tudi svojo evropsko premiero: v Saint Tropezu.

16:00 – Ljubitelj navtike?

Potem ste na pravem kraju! Lahko si izposodite čoln ali vodni skuter ali pretaknete katero od številnih navtičnih trgovin ali marin in poiščete opremo, ki jo že dolgo iščete. Cene so zvečine ugodnejše kot v Evropi. Medtem lahko ženi odstopite kreditno kartico in jo odložite pred Aventura mallom, ki po kvadraturi presega ves ljubljanski BTC. V dveh nadstropjih in pod eno streho boste našli vse svetovne znamke.

Če vas je nakupovanje minilo ali se vam namesto bleščečih izložb zahoče narave, bo za vas pravi izlet v narodni park in eno najlepših močvirij na svetu: Everglades je zakon! Za borih 20 dolarjev se lahko prijavite na vožnjo z ladjo na zračni pogon. Organizatorji ture obljubljajo, da bodo vrnili denar vsakomur, ki ne bo videl krokodila. Roke držite v čolnu, saj bo na adrenalinskem izletu pol po vodi, pol po kopnem mrgolelo eksotične plavajoče, leteče in plazeče se flore in favne.

Utrujeni od izleta? Med vrnitvijo proti hotelu na South Miami Beachu se obvezno ustavite v Baysidu. Miami ponoči najbolj živi prav v pristanišču: tu so številne trgovine, restavracije, koncerti, živa glasba, ulični umetniki, preprodajalci cigar … Priporočamo obisk Hootersa. Veriga ameriških športnih lokalov je namreč znana po bogato obdarjenih natakaricah, ki prijazno, predvsem pa v aerobičnih opravah strežejo ocvrte perutničke in skodrani krompirček. V lokalu spodaj pa strežejo pretežno rake. Imenuje se Bubba & Gump. Zveni znano? Ja, filmu se reče Forrest Gump.

19:00 – Noč!

Še vedno na Baysidu? Večerni Miami je nepozaben ob ogledu s stare lesene ladje Heritage of Miami, ki izpluje večkrat na dan. Osvetljene stolpnice, dvižni mostovi, med palmami pa razkošne vile Jennifer Lopez, Madonne, Lennya Kravitza, Julija Iglesiasa, Rickyja Martina, Willa Smitha in še koga. Na odprtem morju je videti na stotine čolničkov, ki v noči s svetilkami lovijo drobne rakce. Romantične trenutke boste najlepše izkoristili v dvoje, če pa ste na dopustu sami ali v družbi prijateljev, je noč čas za lov.

Skok do hotela! Večerna toaleta sicer ni obvezna, je pa modro, da kratke hlače zamenjate za dolge in namesto natikačev obujete čevlje. To je namreč v boljših nočnih klubih pogoj za vstop.

Številne diskoteke, bari in nočni klubi so znamenitost Miami Beacha, ki velja za ameriško prestolnico zabave, ponočevanja in uživanja – takoj za Las Vegasom.

Za vstop v bolj priljubljene nočne klube, kot so Mansion, Tantra, Opium Garden, Snatch, Crobar, Level in podobni, boste stali v dolgi vrsti. Če boste postavnim redarjem na vratih stisnili v pest kak dolarski bankovec, pa boste začuda v lokal prišli precej hitreje …

3:00 – Zajtrk

Ne opustite slovenske navade! No, na burek tu res ne boste mogli, vas pa na vsakem koraku čaka že pripravljena pica in sila znana scena: pred vsakim lokalom nepopisna gneča. Odličen after party in garantirane salve smeha.

Nedelja

9:00 – Lov na velike ribe

Sprehod po za promet zaprtem Lincoln roadu lahko kronate s sadnimi napitki, ki jih iz eksotičnega sadja stiskajo po vaših željah kar na stojnicah na cesti. Ker vam je že dovolj ferrarijev, rollsov, lamborghinijev, hummerjev in druge štirikolesne navlake, se poslovite od betona, odpeljite do najbližje marine in se odpravite na Big game fishing.

Sicer se je pametno prej najaviti, a če je katera od ribiških jaht še prosta, bo kapitan za vas takoj odvezal vrvi. Od 800 do tisoč dolarjev za celodnevno križarjenje (všteta oprema, hrana, žive vabe, posadka, gorivo ...) in od 400 do 500 dolarjev za pol dneva je sprejemljiva cena, če gre na lov šest ali osem potnikov. Mečarice, tune, morski psi, kladivarice … Pripravite se na bogat in dober ulov ter na sila razburljiv dan na Atlantiku!

14:00 – Delfinjenje

Ulov si lahko sami spečete v katerem izmed številnih parkov ob morju, ki jih najdete na North Miami beachu, neposredno ob znameniti Collins avenue. Na številnih piknik prostorčkih vas brezplačno čakajo lesena klop, miza in vgrajen žar. Prinesite le oglje, pribor in začimbe. Po kosilu se lahko zapeljete na izlet na Hemingwayev Key West.

Prek številnih otočkov vodi cesta in sedem milj dolg most čez morje, ki so ga kot kuliso uporabili v številnih filmih. Key West vas bo pričakal z vonjem po Kubi in tropih ter vas očaral z lesenimi hiškami in dih jemajočim sončnim zahodom. Rajski otoček leži le 90 morskih milj od Kube in velja za najbolj južni del Severne Amerike. Obvezno obiščite Hemingwayev muzej v njegovi hiši in legendarni lokal Sloppy Joes, kamor je zahajal na osvežilne margerite.

Če ste gurman, potem morate v Old Pepes, sila ne­ugledni restav­raciji za vogalom, poskusiti ostrige, ki veljajo po številnih kulinaričnih zapiskih celo za najboljše na svetu.

Ne pozabite poskusiti tudi specialitete, ki je že davno postala floridska naravna znamenitost. Key Lime Pie oziroma pita iz zelenih limet je božanska!

Ko se boste vračali, se ustavite še na otočku Duck Key, kjer boste lahko za sto ameriških zelencev pod organiziranim vodstvom prosto plavali z delfini. Vredno vsakega dolarja!

20:30 – Čas za večerjo

Na odličen suši se lahko odpravite v vedno moderni lobi hotela Delano, ki ga je po svojem okusu prenovil Philippe Starck. Večer lahko sproščeno nadaljujete ob hotelskem bazenu, kjer se intimni separeji ob strani razprostirajo na plažo pod čudovitim palminim drevoredom. Povsem na obali je koktajl bar in veter z Atlantika ji bo mršil lase, medtem ko boste srebali svoj mojito.

Takrat boste že dobro vedeli, da je bilo dva dni za Miami premalo. Niste si ogledali plaže s svetilnikom na teniško znamenitem Key Biscaynu, niste odšli v čarobne vrtove Parrot Jungle, zamudili ste ogled Coconut Grove, pozabili ste na Venetian pool, niste si ogledali Calle ocho, znamenite španske ulice, znane po svojem festivalu … Ja, vrnili se boste. Ko vam »mesto sladke vode«, kot so ga poimenovali Indijanci, zadiši in pride v kri, vam ni več pomoči.

Kdaj v Miami?

Najboljši čas za obisk in tudi najugodnejše cene letalskih vozovnic so spomladi pa prek zime in jeseni. Poleti je v Miamiju namreč povsem prevroče. Svetujemo februar, marec in april. Kopalna sezona je tedaj v polnem zamahu, in če ste željni zabave, se takrat dogaja Winter Music Conference, največji festival tehno glasbe, poleg tega pa je na sporedu tudi vseameriški žur za tamkajšnjo mladino, imenovan Spring break. Mesto poka po šivih in sobo si obvezno rezervirajte! Enako velja za rent-a-car.

Odsvetujemo pa Miami v juliju, avgustu in septembru, ko je sezona tropskega deževja in orkanov, ki mesto običajno povsem izpraznijo.

TEKST: Gaber Keržišnik

FOTO: Jasmina Ćerimović, Jure Gregorčič in Bor Dobrin

ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.