21. 12. 2007, 15:53 | Vir: Playboy

48ur v Salzburgu: Konservativno odbita mešanica

Salzburg

Salzburg.Info, Ralph Richter, Darren Jacklin, ulrichgrill.com/Red Bull Photofiles

Solnograd ni le kulisa iz filma Moje pesmi, moje sanje. Na ulicah srednjeveškega mesta, obogatenega s privlačno italijansko ­arhitekturo, ne boste videli Marie von Trapp in njenih pojočih varovancev, ampak svetovljansko mešanico obiskovalcev in lokalnega ­prebivalstva, razpetega med tradicijo in hitrim tempom 21. stoletja. Dobrodošli v Salzburgu – Mozartovem mestu, ki ti da krila!

Petek

18:00 – V centru

Jeklenega konjička, ki je najboljše prevozno sredstvo, s katerim boste premagali le nekaj­urno razdaljo med Slovenijo in Salzburgom, parkirajte v podzemni garažni hiši pod hribom Mönchberg in se kar peš odpravite do hotela Blaue Gans (www.blauegans.at) na Getreidegasse, glavni ulici srednjeveškega Salzburga.

Renesančna dediščina in inovativnost si v domiselno urejenem hotelu, ki sam sebe imenuje art hotel, podajata roke. Stoletja stara kamnita tla in sodobna umetnost na zidovih, kopalnice Philippa Starcka in seveda lokacija, lokacija, lokacija – vse to so razlogi, za katere se odšteje nekaj evrov več.

19:00 – Nekaj za pod zob

Restavracija Riedenburg (Neutorstrasse 31), priljubljeno shajališče slavnih nastopajočih na znamenitem salzburškem poletnem festivalu, svoje kuharske dosežke izpod kuhalnice večkrat nagrajenega mojstra Richarda Brunnauerja ponuja lačnim tudi v zimskih mesecih. Privoščite si svetovljansko mešanico avstrijske kuhe z dodatki z vsega sveta.

22:00 – Pivo, pivo, pivo

Če ste si privoščili obilno avstrijsko pojedino, potem jo morate poplakniti s pivom. Žejo bo prav gotovo pogasil kakšen litrček piva Märzen ali pa močno pivo Bock (le do konca decembra), v postnem času pa Lenten, ki so ga menihi varili v času posta, saj so malce okajeni lažje prenašali tegobe odpovedovanja hrani. Varijo jih v pivovarni Augustiner Bräu (www.augustinerbier.at) v salzburškem predelu Mülln, kjer na tekoči kruh prisegajo že od leta 1621. Augustiner Bräustübl, kjer vam bodo postregli s svojim bogastvom, je z več kot 5000 kvadratnimi metri največja avstrijska pivnica.

00:00 – V lajf

Reka Salzach je središče nočnega življenja v mestu. Nabrežje starega mesta ponoči oživi in druženje s pisano množico domačinov in turistov vas bo prepričalo, da Salzburg v večernih urah ne ponuja le dolgočasnih Mozartovih koncertov za množice japonskih turistov. Nočni pohod začnite na delu nabrežja Rudolfskai.

Če si boste privoščili po samo eno pijačo v klubih in pubih Shamrock Irish Pub (Rudolfskai 12), O'Malley's Irish Pub (Rudolfskai 16), Y2K, Why to Kai (Rudolfskai 14), Vis a` Vis (Rudolfskai 24), West Side (Rudolfskai 26) in Segabar (Rudolfskai Judengasse 15), bo premik na Giselkai in v klube, kot je Chez Roland (Giselkai 15), že zahtevna naloga. Najbolj vzdržljivi se v zgodnjih jutranjih urah odpravite še v Stadt Caffe in klub Republic na trgu Anton Neumayr Platz.

Sobota

9:00 – Najprej na trg

Za ulico Getreidegasse, pred cerkvijo Kollegienkirche, je v jutranjih urah živahno, saj se med množicami turistov prerivajo tudi domačini, ki na tržnici nakupujejo sveže sadje in zelenjavo, kruh in sir. Poleg pestre ponudbe tržnice se lahko na stojnicah založite tudi s spominki, v hladnih zimskih jutrih pa se najbolj prileže kozarček 'kuhanca' ali frakeljček močnega žganja. Dobro jutro in na zdravje! Če seveda prejšnji večer mera ni bila (preveč) zvrhana.

10:00 – Italija sredi gora

Na tržnici že zgodaj zadiši po klobasah, a ker želodec po dolgi noči verjetno ne bo navdušen nad sočnimi mesnimi delikatesami, se skozi pisano tržnico raje sprehodite do kavarne Tomaselli (Alter Markt 9). Čeprav jutranje kavice prav gotovo ne boste uživali sami, vedite, da je kakšnih 250 let pred vami mogoče prav za vašo mizo dobil glasbeni navdih sam čudežni otrok Salzburga, Wolfgang Amadeus Mozart.

11:00 – Preklopite na moderno

Klasične znamenitosti ste si verjetno ogledali na kateri od šolskih ekskurzij, zato se raje povzpnite do muzeja moderne umetnosti (www.museumdermoderne.at) na hribu Mönchberg, 60 metrov nad salzburškim starim mestnim jedrom. Vašo pozornost bo najprej pritegnil vodni stolp iz 19. stoletja, saj skozi stekleno stopnišče daje videz uokvirjene slike, z razstavljenimi umetninami pa se prav tako lahko kosa pogled z Mönchberga.

13:00 – Kosilo med umetninami

Ljubezen gre skozi želodec … In če se bo vaša neizmerna ljubezen do moderne umetnosti izrazila skozi kruleč želodec, ga osrečite v restavraciji M32, ki je v muzeju moderne umetnosti. Poleg izvrstne hrane boste nagrajeni s panoramskim pogledom brez primerjave. Vsem, ki vas muči vrtoglavica, priporočamo, da se vrnete na glavno nakupovalno ulico Getreidegasse in se okrepčate v snobovskem zbirališču mladih in lepih, imenovanem Carpe Diem Finest Finger Food (www.finestfingerfood.com).

15:00 – Fina jagrska oblačila

Ker se bliža pustni čas, je morda sprehod po Getreidegasse in zlasti po nesramno dragih butikih s tradicionalnimi alpskimi oblačili, ki jih starejši gospodje še dandanes ponosno nosijo, prava priložnost za izviren pustni kostim. Predstavljajte si, kakšno navdušenje boste poželi v svoji novi jagrsko zeleni uniformi. Morda pa vam je avstrijska podeželska moda celo všeč …

16:00 – Velikan za en dan

Čas je, da se odpravite čez reko Salzach in obiščete vsaj eno od turističnih postojank, palačo Mirabell. Vrtove palače je proslavil predvsem film Moje pesmi, moje sanje, v katerem so von Trappovi otroci veselo skakljali po stopnišču in prepevali Do, re, mi … Del vrtov, ki pa ostaja skrit mnogim turistom, je vrt palčkov, ki ga ‘krasijo’ figure pritlikavcev z grotesknimi obrazi. Če se počutite majhne, manjvredne ali pa je vaša samozavest na psu, je sprehod skozi deželo liliputancev kot nalašč za zdravljenje kompleksov.

18:00 – Kozarec vina

Kamnita ulica ali Steingasse, skrita pred množicami turistov, ki se zgrinjajo v bare na obrežju reke, se vije vzdolž hriba Kapuzinerberg. V tamkajšnjih vinotekah in barih boste lahko poskusili mlado vino iz avstrijskih vinorodnih predelov. Bar Seitensprung (Steingasse 11) ali taverna Andreas Hofer Stube (Steingasse 65) sta pravi naslov.

20:00 – Večerja

Predanim gurmanom ne bo odveč nekaj kilometrov vožnje do Hallwanga, kjer bodo pripravljeni za zadovoljitev svojih užitkov plačati visoko ceno; pri tem naj jih nikar ne skrbi, da bi restavracijo Pfefferschiff (www.pfefferschiff.at) zapustili razočarani. Prijetno udobna atmo­sfera hiše iz 17. stoletja, kuharske mojstrovine mednarodno priznanih in večkrat nagrajenih lastnikov Petre in Klausa Fleischhakerja ter vinska karta z več kot 500 imeni so le trije od tehtnih razlogov za vaš obisk.

23:00 – Zabava v hangarju

Nasproti salzburškega letališča je ‘izumitelj’ red bulla, avstrijski podjetnik Dietrich Mateschitz, prenovil Hangar-7 (www.hangar-7.com) in ga spremenil v arhitekturno mojstrovino iz stekla in jekla. Več kot polovico zanimive zgradbe zavzema zbirka letal (vsa še vedno letijo), kot so B-25J mitchell, T-28B trojan in zadnji zgrajeni douglas DC-6B, bivše Titovo predsedniško letalo, preostali del pa je namenjen kulinariki (restavracija Ikarus) in zabavi. Seveda ne pozabite zvrniti pločevinke 'rdečega bika'. Pijača, ki jo je Mateschitz odkril na potovanju po jugovzhodni Aziji, vam bo dala krila, da boste poleteli v divjo noč.

Nedelja

8:00 – Spomin na Mozarta

Ker se v mestu glasbe še niste priklonili Amadeusu, mu izkažite čast vsaj z obiskom slaščičarne Fürst (www.original-mozartkugel.com), kjer je leta 1890 slaščičar Paul Fürst začel izdelovati originalne Mozartove kroglice. Njegov prapravnuk Norbert čokoladno-marcipanove kroglice izdeluje še danes, poleg prodajalne pa si lahko ogledate manjši muzej priljubljenih čokoladnih bombončkov. Če vam kroglice niso dovolj, si na začetku napornega dne privoščite znamenite solnograjske žličnike (Salzburger Nockerl), ki vas bodo gotovo nasitili.

9:00 – Smučajmo vsi

Smučanje ima v Avstriji dolgo tradicijo in vsako zimo na tisoče smučarjev obišče strmine v bližini Salzburga ter uživa v raziskovanju slikovitih dolin in odlično pripravljenih smučarskih prog.

Ski Amadé (www.skiamade.com) združuje pet velikih smučarskih regij - Salzburger Sportwelt (katerega najbolj znano smučarsko središče je Flachau, poleg njega pa še Wagrain, St. Johann/Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Kleinarl, Eben in Filzmoos), Schladming-Dachstein (s smučarskimi centri Schladming-Planai, Rohrmoos-Hochwurzen, Pichl-Reiteralm, Ramsau am Dachstein, Haus im Ennstal, Forstau-Fageralm, Gröbming in Pruggern), Gastein (Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein, Sportgastein), Hochkönig (Maria Alm, Dienten, Mühlbach) in Großarltal (Großarl, Hüttschlag) – in ponuja 860 kilometrov smučarskih prog, ki jih lahko prevozite z eno samo smučarsko vozovnico.

Ker pa so zime vedno bolj skope s snegom, za smuko skrbi kar 4000 zasneževalnih naprav, ki so lani zagotovile 111 snežnih dni na 860 kilometrih prog. Kosilo ali vsaj kuhano vino si privoščite v eni od 200 koč ob smučiščih.

16:00 – Spa špas

Smučanje je zabavno, a kaj, ko so noge ob koncu dneva tako težke! Zato si pred vožnjo domov privoščite sprostitev v termah in se predajte užitkom tremalnih vrelcev, savn in masaž. Felsentherme Bad Gastein (www.felsentherme.com) slovijo po čudoviti okolici na tisoč metrih nadmorske višine, prav tako slikovita je pokrajina okoli term Alpentherme Gastein v Bad Gasteinu (www.alpentherme.com), ki s šestimi tematskimi deli bolj kot na klasične terme spominja na Disneyland.

Večina term del bazenov z vročo vodo pusti odprt, tako da lahko obiskovalci odplavajo v mrzlo noč in se sami prepričajo, da sta Salzburg in njegova okolica tako privlačno kontrastna kot pogled na razgaljena telesa v zasneženi noči.

Jasmina Dvoršek, fotografije: Salzburg.Info, Ralph Richter, Darren Jacklin, ulrichgrill.com/Red Bull Photofiles, Zemljevid: Damijan Jerič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.