27. 12. 2007, 13:48 | Vir: Playboy

48ur v Zagrebu: Sveža nostalgija

Nova uspešnica na svetovnih turističnih zemljevidih, polna obrazov deklet, ki niti enega obiskovalca ne pustijo ravnodušnega, saj se v njih šarm srednje Evrope prepleta s toplino Sredozemlja. Obiščite zagrebške »lokacije« in odkrijte povsem nove strani hrvaške metropole.

Sobota

9.00 – Lagoden začetek

Velika prednost Zagreba je predvsem njegova bližina. Prijeten konec tedna v hr­vaški prestolnici se lahko začne v domači postelji, pa še prezgodaj ni treba dvigniti r..., saj je najlaže, če se v Zagreb odpravite kar s svojim pološčenim ljubljenčkom.

10.30 – Največje znamenitosti

Sobotno jutro se v Zagrebu ne začne prav zgodaj, zato je pozno dopoldne pravi čas, da se sprehodite skozi mesto. Sprehod začnite na vzhodni strani Lenuccijeve Zelene potkove, svojevrstne zagrebške blagovne znamke. Ob parkih, od katerih je najbolj znan Zrinjevac, se bohotijo nekatere od najlepših mestnih palač iz druge polovice 19. stoletja, ki se po nedavni obnovi svetijo v sveži preobleki. Za trenutek prisluhnite muziciranju uličnih godcev pod secesijsko glorieto in si predstavljajte dobre stare čase, potem pa se odpravite na Trg bana Jelačića.

Kot vsi vestni turisti si kaj zaželite in vrzite kovanec v vodnjak Manduševac, potem pa nadaljujte sprehod proti katedrali, veličastni priči zag­rebške preteklosti. Večkrat porušena in pozneje obnovljena je današnja neogotska stavba delo hvaljenega in kritiziranega avstrijskega arhitekta Hermana Bollea. Kritike njegove stvaritve najbolje ponazarjajo besede enega od njegovih sodobnikov, ki je o ravno takrat zgrajenih stolpih katedrale dejal: »Videti sta kot dva vražja rogova nad mestom!«

12.00 – Po poteh snobov

Nikar ne zamudite zagrebške »špice«. Kraj dogajanja: čarobni trikotnik med ulicami Gajeva–Bogovićeva–Preradovićeva. Čas: sobota med 12:00 in 14:00. Nastopajoči: od politikov prek trendseterjev do mladih mamic in naključnih sprehajalcev. Udobno se namestite v eni od številnih kavarnic in ob priljubljenem črnem napitku delajte to, kar počnejo vsi drugi – opazujte in komentirajte.

Morda se vam bo zazdelo, da ste povabljeni na modno revijo. Pravzaprav ste res, saj je bistvo »špice« videti in biti viden. In prepričali se boste, zakaj se Hr­vatice ponašajo s slovesom enih izmed najlepših žensk na svetu. Začenši z že legendarnim Charliejem prek Bulldoga XL do kubansko razposajenih Escobara in Pifa za manj pretenciozne, vam ne bo težko poiskati svojega najljubšega kotička.

14.00 – »Fuzbalsko« kosilo

Prednost Zagreba je v tem, da je skoraj vse na dosegu roke. Na dobro kosilo vam ni treba daleč, sprehodite se le do restavracije Boban. Ime hrvaškega nogometnega boga ni edini razlog za množice gurmanov, ki restavracijo obiskujejo. Hrana je odlična, kar potrjuje tudi veliko število italijanskih gostov, ki se ne morejo upreti okusom svoje lastne kuhinje. Če pa vas grize vest, ker ste svojo boljšo polovico pustili doma, potrkajte na sosednja vrata in odštejte nekaj denarcev za frfotajoče originalne kreacije Leonarde L. alias gospe Boban.

16.00 – Kulturni potep

Če ste razpoloženi za izdaten odmerek kulture, se sprehodite do enega od muzejev v Gornjem gradu. V Mletačkoj ulici je muzej Ivana Meštrovića, največjega hrvaškega kiparja 20. stoletja. Njegova dela so raz­stav­ljena v hiši, v kateri je živel in ustvaril ve­čino razstavljenih del. Nedaleč stran je Galerija Klovićevi dvori z zanimivimi razstavami in prijetno kavarno (če vas je preveč kulture izčrpalo).

19.00 – Lekcija zabave

Ogrevanje se začenja! Najprej v šolo! Brez strahu, ne gre za večerno šolo. School ali šola je ime novoodprtega lounge-bara, v ka­terem lahko uživate v ambientu, ki spominja na šestdeseta, v pestrem izboru koktajlov in intimni glasbi ... dokler se šola ne napolni in dogajanje razplamti!

22.00 – Za vzdržljive

Čas je za spremembo ozračja. Še pomnite, tovariši, da so množice včasih drle v Lapidarij ali Kulušić? No, dandanašnji je pravi kraj za divjo zabavo Tvornica. Če vam je bolj kot kanček nostalgije všeč klubska glasba, sedite v taksi (na Hrvaškem je dovoljena količina alkohola v krvi 0,0 promila, zato vam toplo priporočamo njihove usluge) in obiščite Jarun. Umetno jezero, ki je znano kot »Zagrebško morje«, je posebno priljubljeno poleti, a tudi v pozni jeseni je ponudba pomanjkljivo oblečenih telesc izdatna. Aquarius, Piranha bar in Best je še nekaj imen klubov, kjer boste z lahkoto dočakali nov dan.

Nedelja

10:00 – Sprehod med spomini

Poleg jutranje kave je pritisk v glavi, ki ga je povzročila burna noč, najbolje premagati z lahkotnim sprehodom. Odpravite se proti Britanskemu trgu na nedeljski trg starin, na druženje s Titovimi podobami, starim pohištvom in učbeniki iz dobe usmerjenega izobraževanja.

13.00 – Poplaknjeno z najboljšim vinom

Vzpenjača, ki povezuje spodnji in zgornji del mesta, vas bo popeljala v mir in tišino Gornjega grada, ki ga točno opoldne zmoti le bobnenje topa iz stolpa Lotršćak. Če boste imeli srečo z vremenom, se vam bo z zgornje postaje vzpenjače odprl pogled na Donji grad. V Opatičkoj ulici, v kletnih prostorih Muzeja grada Zagreba, je restavracija Stara vura, kjer lahko v izrednem okolju uživate v hrvaški kuhinji in, kar ni zanemarljivo, v velikem izboru hrvaških in uvoženih vin.

Zagrebška okolica je namreč znana po dobri kapljici, zato so užitki ob plešivičkem »portugizcu« zagotovljeni. Če pa vas grabi nostalgija ob spominih na poletje, ko ste v konobi divje zapeljevali dolgonogo črnolasko, si privoščite pošip ali dingač in se predajte morskim spominom.

15.00 – Aktivno lenarjenje

Leno nedeljsko popoldne zaokrožite z obiskom parka Maksimir, prvega javnega sprehajališča v tem delu Evrope – odprli so ga že davnega leta 1794. Ljubitelji žara bodo z iz­ostrenim vohom izsledili pot do slastnega kosa klobasice ali čevapčičev.

18.00 – Sladki finale

Zagreba ne smete zapustiti, ne da bi poizku­sili kremne rezine. Čeprav se z njimi lahko baše­mo tudi na Bledu, na Hrvaškem pa so »kremšnite« značilne za bližnji Samobor, v dveh znanih zagrebških slaščičarnah Vincek in Princess prisegajo predvsem na svoje kremne rezine. Najboljše zagorske štruklje pa se že od nekdaj kuhajo v restavraciji hotela Regent Esplanade, ki prenovljen zopet odpira vrata gostom. S svojo eleganco goste prav lahko popelje v čase, ko sta se po njegovih hodnikih sprehajala Josephine Baker in Orson Welles.

20.00 – Pred slovesom

Preden se boste zopet podali proti slovenski meji, obiščite še kultni jazz klub BP Club. Odprt leta 1988 je gostil mnoge velikane jazza, katerih obrazi se smejejo s črno-belih fotografij na stenah. Eden od najbolj znanih obrazov se vam bo nasmejal izza mize v kotu. Boško Petrović, legendarni ustanovitelj zagrebškega jazz kvarteta in lastnik kluba, vam bo morda celo kaj zaigral – namesto pozdrava in kot popotnico za novo snidenje z Zagrebom.

Kaj se dogaja v Zagrebu?

  • Skriti predmeti: Zagrebški muzej umetnosti in obrti letos praznuje častitljivo 125-letnico, kar ga uvršča med najstarejše takšne muzeje v Evropi. Konec oktobra bodo na ogled postavili več kot 400 predmetov, ki so bili doslej javnosti skriti. V okviru projekta Skriti predmeti Muzeja umetnosti in obrti bo na Visokoj ulici 8 ponovno odprta izjemno zanimiva Zbirka Gvozdanović, ki daje intimen vpogled v meščansko družbo zgodnjega 20. stoletja. (www.muo.hr)

  • Zavarovalniška umetnost: Zavarovalniški gigant Generali ni tako dolgočasen, kot je dejavnost, zaradi katere ga vsi poznamo. Nji-hova fundacija Generali Foundation Collection je namreč osredotočena na avantgardno in nekomercialno umetnost, ki obsega fotografijo, film in video ter raziskuje prepletanje umetnosti, arhitekture in dizajna. Prvič je kolekcija zapustila matične razstavne prostore v Avstriji letošnjo pomlad, v zagrebške Klovićeve dvore pa pride 28. oktobra. Česa je kriv video? Muzej sodobne umetnosti organizira INSERT, retrospektivo hrvaške videoumetnosti, ki bo potekala v paviljonu 19. zag­rebškega velesejma do 16. novembra.

  • Le s čim bi pisali? Pred natanko 100 leti je gospod Penkala iz Zagreba izumil – ne boste verjeli – penkalo! Nalivnik je poleg kravate postal eden najbolj prepoznavnih hrvaških izdelkov, TOZ Penkala pa še vedno slovi po čudovitih pisalih, ki so letos še posebno priljubljeno darilo.

TEKST: Lucija Dužević, Jasmina Dvoršek

FOTO: Hrvaška turistična skupnost, Aleš Bravničar

ZEMLJEVID: Damijan Jerič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.