29. 3. 2022, 15:00

5 festivalskih destinacij, ki vam bodo popestrile letošnji dopust

Nastop skupine Judas Priest na festivalu Metaldays leta 2018.

Profimedia

Po dveh letih odpovedi se letos končno obeta polno dogajanje. Že težko pričakujete poletje?

Vse bolj se približuje toplejše vreme in z njim nova sezona glasbenih festivalov. Ker je v zadnjih dveh letih zaradi ukrepov proti novemu koronavirusu večina festivalskih dogodkov odpadla, so pričakovanja v prihajajoči sezoni še toliko višja. Da bi vam olajšali odločitev, smo za vas poiskali pet vabljivih poletnih festivalskih destinacij na naših tleh.

Ena izmed najlepših je zagotovo Tolmin, kjer se letos obetajo tri večja festivalska dogajanja, v sklopu katerih si bo mogoče ogledati tudi nekatera najzanimivejša svetovna glasbena imena različnih žanrov.  

Najbolj prepoznaven tolminski festival je zagotovo Metaldays, ki je tudi najdaljši, traja namreč ves teden med 23. in 30. julijem. Obiskovalci iz vsega sveta bodo lahko letos spremljali velika imena metalske glasbe, kot so Mercyful Fate, Meshuggah, Testament, Skindred in drugi.

V Tolminu se bo med 8. in 12. avgustom odvil še Punk Rock Holiday, kjer bodo med drugimi nastopili Bad Religion, Flogging Molly, Anti-Flag in Lagwagon.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji reggae glasbe, ki bodo imeli med 15. in 20 avgustom možnost uživati na festivalu Overjam International More Than Reggae Festival, za katerega so zdaj potrjeni Morgan Heritage, Collie Buddz, Hempress Sativa and Mellow Mood.

Prestolnica bo ponovno gostila Jazz Festval Ljubljana, ki bo potekal med 15. in 18. junijem. Gre za največji tovrstni festival pri nas, velja pa tudi za najstarejši jazz festival v Evropi. Letošnja edicija bo že 63. po vrsti, trenutno pa sta kot nastopajoči skupini potrjeni skupini Hamid Drake's Turiya: Honoring Alice Coltrane in Anouar Brahem Quartet.

Med bolj prepoznavnimi domačimi festivali je tudi festival Ment, ki bo potekal med 8. in 10. junijem in se po besedah organizatorjev osredotoča na lokalne, regionalne in vzhodnoevropske scene, gosti pa glasbene skupine iz celotne Evrope. Tudi letos obljubljajo več kot 80 nastopajočih iz 26 držav.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord