5. 4. 2023, 13:26 | Promocijska objava

5 pravil za zdrav nasmeh

promocijska fotografija

Zdrav nasmeh je izjemno pomemben in vpliva na različna področja vašega življenja. Pomemben je tako za mladostni videz kot tudi za vaše počutje in samozavest, kot tudi za vaše zdravje.

Obstajajo znanstveni dokazi, da tisti ljudje, ki se več smejijo, živijo dlje, bolj zdravo in so srečnejši. V povprečju so tisti, ki so se nasmejali na vsaki fotografiji, živeli 7 let dlje od tistih, ki se večinoma sploh ne smejijo. 

Nasmeh sprošča majhne količine endorfinov in tako našemu telesu da signal, da se počutite boljše. Ob tem, ko ste nasmejani, vas tudi ljudje dojemajo kot toplo in dostopno osebo. Navezovanje stikov je lažje in hitrejše. Naj bo to skromen nasmešek na ulici ali pa širok nasmeh, ko srečate svojega dobrega prijatelja. 

Razlogi pomembnosti lepega in zdravega človeškega nasmeha so torej mnogi:

● mladostnejši izgled,
● boljše počutje,
● lažje navezovanje stikov,
● lažje napredovanje v službi,
● večja priljubljenost v družbi,
● lajšanje stresa,
● spodbujanje romantičnih misli,
● boljše zdravje.

Da se boste lahko res iskreno in brezskrbno nasmejali pa je pomembno, da poskrbite za vaše zobe. V nadaljevanju vam predstavljamo 5 pravil, ki jih je dobro upoštevati, da se boste z veseljem smejali. 

promocijska fotografija

1. Redni pregledi pri zobozdravniku

Izbran osebni zobozdravnik je tisti, ki vas pregleduje na rednih kontrolnih pregledih. Pregledi naj bi bili na 3 do 6 mesecev, odvisno od splošnega zdravstvenega stanja in stanja ustne votline.

Izbrani osebni zobozdravnik natanko ve, kaj se je z vašimi obzobnimi in zobnimi tkivi dogajalo v preteklosti in vam svetuje, kako ravnati v prihodnosti, da težav ne bo. Pregled zobozdravnika ne pomeni le štetje zob, temveč je kompleksen in dolgotrajen proces. Rezultat procesa je individualna in optimalna rešitev, ki je določena skladno z željami pacienta in glede na strokovna pravila stroke. 

Le z rednimi pregledi lahko zagotovimo dolgoročno ustno zdravje.

2. Če ne boli, še ne pomeni, da je vse ok

Bolečina pomeni, da je že zelo pozno oz. včasih celo prepozno. 

Zdravje zob se v očeh pacientov vse prepogosto meri z bolečino. Največkrat bi s preventivo lahko preprečili nastanek bolečine. Vzroki za bolečino v ustih so seveda različni. Vsi poznamo karies, granulom, absces, itn.. Pomembno je to, da se jih da pozdraviti še preden se pojavi bolečina. Tudi prognoza takih bolezni je boljša, če se zdravijo čim prej.

3. Krvaveče dlesni so alarm

Že narava je poskrbela, da je kri rdeče barve. Tako vsak ve, da nekaj ni v redu.

Gingivitis ali vnetje dlesni je najbolj blaga oblika vnetja in se po ustreznem čiščenju v ordinaciji in pravilnim ščetkanjem, nitkanjem,... doma največkrat pozdravi. Lahko pa preide v parodontitis, ki pa lahko vodi do končne izgube zob.

Še pomembneje pa je, da krvaveče, vnete dlesni vplivajo na celoten organizem. Močno vplivajo na krvno žilna obolenja, sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, nosečnost in porod, itd,... Zato je pravočasno in ustrezno zdravljenje še toliko bolj pomembno. 

Ne odlašajte s pregledom, če ob umivanju zob opazite kri v izpljunku.

4. Zdravi zobje

Nenazadnje so zelo pomembni tudi naravni zobje. Z njimi grizemo, meljemo, se smejemo in jih kažemo. Zdrav naravni zob je več kot bela zalivka, več kot najlepši in najtrdnejši porcelanski 'zob', več kot vsak implantat ali zobni vsadek. Zobni implantati so še vedno slabši nadomestek zdravim naravnim zobem.

Pregled zob obsega tako pregled v ustih kot tudi pregled rentgenskih slik. Šele tako lahko zagotovo trdimo ali so zobje zdravi ali je potreben kakšen poseg. Tudi pri zobeh je ogromno možnosti preventive kot so čiščenje in poliranje zob, fluoriranje zob ter odontomija.

Ko je enkrat prisotna težava pa je pomembno, da se naredi pravilno diagnostiko in izbere najbolj primerna oblika oskrbe zoba oz. zdravljenje. 

promocijska fotografija

5. Estetika

V današnjem svetu je zelo pomembna tudi estetika nasmeha. Živimo v sodobni družbi, kjer se dnevno srečujemo z ljudmi, zato je za normalno komunikacijo pomemben tudi sam nasmeh.

Danes  z razvojem novih tehnologij skoraj ni več omejitev glede zobne estetike. Čiščenje in beljenje zob, polno keramične plombe ali prevleke, implantati,...so le delček v mozaiku, ki vodi do popolnega nasmeha. 

Postanite bolj samozavestni z bleščečim nasmehom.