18. 4. 2024, 16:19 | Promocijska objava

6. Hop na Grad – tek za otroke na Pediatrični kliniki

promocijska fotografija

Enkrat na leto, v začetku pomladi, parkirišče in zelenico pred Pediatrično kliniko v Ljubljani napolni pisani vrvež otrok in mladih različnih starosti, njihovih staršev, starih staršev ter številnih drugih, ki temu prostoru prinesejo pridih topline, veselja in sreče. Tako bo tudi letos, saj bo 21. aprila tam ponovno prizorišče zdaj že šestega teka Hop na Grad za otroke na Pediatrični kliniki, ki ga že od samega začetka organiziramo zdravniki s Pediatrične klinike, Založba Rokus Klett in športno društvo Povodni mož.

S tekaškimi akcijami in občasno dodatno aktivnostjo nam je s skupnimi močmi in koraki uspelo kupiti in podariti Pediatrični kliniki že lepo število naprav: gastroskop za najmlajše bolnike, napravo za vektorsko bioimpedančno analizo sestave telesa, ultrazvočno sondo, dva monitorja za merjenje srčno-dihalnih vzorcev v spanju, napravo za zunajtelesno oksigenacijo krvi za oddelek za intenzivno medicino, napravo Biofeedback, ki jo uporabljajo psihologi za delo z otroki s psihičnimi težavami, aparat za transkutano merjenje ogljikovega dioksida v krvi, dve odlični naglavni kirurški luči kot nepogrešljiv sestavni del nujne opreme otroških kirurgov, z drobnim prispevkom pa smo lani prispevali tudi očesnim zdravnikom, ki zdravijo otroke, za nakup refraktometra. 

Prof. dr. Damjan Osredkar, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, in dr. Nina Battelino s Kliničnega oddelka za nefrologijo na Pediatrični kliniki poudarjata: »Letos smo se odločili, da bomo zbrani denar porabili za nakup treh posebnih terapevtskih stolov, ki se uporabljajo za aplikacijo intravenske terapije, ki mora potekati v nadzorovanem bolnišničnem okolju pod strogo kontrolo, lahko pa poteka ambulantno.« 

promocijska fotografija

Podoba teka, ki jo je »pro bono« oblikovala Teja Ideja, nas trenutno spremlja na vsakem koraku in veselimo se, da bomo kmalu lahko ponovno, tokrat torej že šestič, združili malo in veliko, hitro in nekoliko manj hitro v doseganju skupnih ciljev: druženja, gibanja in pomoči tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Zaradi del, ki potekajo v Univerzitetnem kliničnem centru ter na Medicinski fakulteti in ob njej, ostajata lanskoletni trasi na 3 in 6 km. Uradna »barva leta« tokratnega teka je magenta. 

Zdravnika nadaljujeta: »Tek, katerega prva izvedba sega v maj 2017, bo ponovno oživel in zaživel s popolno podporo in neizmerno pomočjo Založbe Rokus Klett ter številnih tam zaposlenih, brez katerih naš tek, vsaj v takšni razsežnosti, kljub močni volji zagotovo ne bi bil mogoč.« 

Za podporo so ponovno poskrbeli naš glavni pokrovitelj Vita življenjska, ki nas podpira že od začetka, zvesti medijski pokrovitelji National Geographic Slovenia, Radio Antena, Adria Media, ki skrbijo za naš odmev v javnosti, Grega Hočevar s Športnim društvom Povodni mož, ki skrbi za vse tehnično-organizacijske podrobnosti, in številni drugi, ki prispevajo k temu, da lahko tek zaživi v takšni podobi.

promocijska fotografija

Dogodek je sofinancirala tudi mestna občina Ljubljana. Župan gospod Zoran Janković bo tekače nagovoril z otvoritvenim govorom. Vse prisotne bo pozdravila tudi Ilka Štuhec, NLB-jeva ambasadorka letošnjega teka, dogajanje pa bodo popestrili tudi glasbeniki (Pia Nina, Dejan Kranjc in KikiFly), ki bodo dobrodelno podprli dogodek.

V ciljnem prostoru se ponovno veselimo Palačinkarja in Medimeda ter na odru nepogrešljivih Žige X Gombača in Uroša Bitenca, ki bosta spodbujala tekače s svojimi domislicami. 

Znan tekač je nekoč rekel, da bitke, ki štejejo, niso tiste za zlato medaljo, so tiste, ki jih bijemo v sebi! Tek nas uči živeti v trenutku, opomni nas, da globoko vdihnemo, ter poveže s čudovitimi ljudmi. Veselimo se našega druženja. Ponovno in vedno! Prisrčno vabljeni!

Več o dobrodelnem tekaškem dogodku lahko preberete na spletni strani teka www.hopnagrad.si, kjer najdete tudi prijavni obrazec in več informacij o tem, kako lahko sodelujete ali donirate. Dogodku pa lahko sledite tudi na Facebooku in Instagramu.

promocijska fotografija

KRAJ DOGAJANJA

Pediatrična klinika, Bohoričeva 20, 1000 Ljubljana

PROGRAM TEKA

21. april 2024 od 8. do 13. ure:

· 10.00 Uradno odprtje z nagovori
· 10.15 Tek za otroke do 4 let (200 m)
· 10.25 Tek za otroke od 5 do 7 let (400 m)
· 10.35 Tek za otroke od 8 do 10 let (600 m)
· 11.00 Hop na Grad: 6 km 
· 11.08 Hop na Grad: 3 km
· 12.30 Podelitev nagrad in izročitev zbranih sredstev
· 13.00 Zaključek prireditve

Med 8.00 in 9.00 bo prevzem startnih številk.

promocijska fotografija