18. 8. 2020, 21:52

6 najbolj nenavadnih ukrepov proti širjenju koronavirusa z vseh koncev sveta

Shutterstock
6 najbolj nenavadnih ukrepov proti širjenju koronavirusa z vseh koncev sveta (foto: Shutterstock)

Imate tudi vi občutek, da je od začetka pandemije svet postal nekoliko – nor? Da se ves čas mešajo izključujoče informacije in uvajajo nelogični ukrepi? Očitno je, da po vsem svetu poskušajo na svoj način omejiti širjenje virusa -  pri tem pa včasih izvajajo tudi nekoliko bolj nenavadne ukrepe.

Brazilija: prepovedani vzglavniki na letalih

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je sicer zelo sproščeno zamahoval z roko proti strogim ukrepom, ki so jih sprejemale druge države, se pa brazilski vladi očitno zdijo nadvse problematični vzglavniki na letalih – tudi, če s seboj prinesete svojega. Kot pripovedujejo na strani View From the Wing, je Brazilija v začetku avgusta prepovedala uporabo vzglavnikov na letalih. Letalske družbe sicer nikoli ne vračajo vzglavnikov v uporabo, če niso bili prej oprani in razkuženi, prav tako pa prenos virusa SARS-CoV-2 ni zelo pogost preko površin. Prepoved, ki jo je na vse večje letalske družbe poslala brazilski zdravstveni inšpektorat (Agência Nacional de Vigilância Sanitária), kljub temu izrecno prepoveduje uporabo vzglavnikov (tudi vzglavnikov s hladilnim gelom, ki jih ponekod ponujajo v poslovnem razredu) na vseh letih, ki odhajajo ali prihajajo v Brazilijo.

New York: zaščitne maske med seksom

V zvezni državi New York policija strogo preverja uporabo zaščitnih mask na vseh javnih prostorih, tudi v parkih. Že tako nekoliko absurdni ukrepi uporabe mask praktično povsod v javnosti, pa so bili dopolnjeni še z zelo čudaško spodbudo ameriškega ministrstva za zdravje. Med smernice za boj proti širitvi okužb so namreč zapisali, da naj prebivalci New Yorka nosijo maske tudi med seksom. »Bodite ustvarjalni s seks položaji in fizičnimi ovirami, kot so recimo zidovi, da omogočite spolni kontakt brez zbliževanja z obrazom.« Ja, v Ameriki so dejansko svetovali seks skozi steno. Podobno sporočilo je potem objavila tudi kanadska vlada.

Španija: maske povsod

Podobno kot New York tudi Španija stavi na strogo uporabo mask povsod v javnosti. Visoke kazni čakajo vse, ki ne uporabljajo zaščitne maske tudi, če sami hodijo po cesti. Da pa zadeva postane nekoliko bolj zmedena – maske niso obvezne, ko enkrat sedete za mizo v baru ali restavraciji. Kot zapiše avtor članka v The Spectator, morata s punco obvezno uporabljati zaščitno masko tistih nekaj metrov, ko prečkata cesto od njenega stanovanja do restavracije, v restavraciji pa si potem masko lahko snameta. Izjemno visoke kazni vlada opravičuje z razmišljanjem, da tisti, ki ne nosijo maske, ko bi jo mogli, dejansko čutijo, da kršijo zakon.

Shutterstock
Južna Afrika: obvezna zaprta obutev

Južnoafriška vlada je izdala modne nasvete za čas dolge in opresivne karantene. Trgovinam z obutvijo so izdali ukrep, da lahko prodajajo samo čevlje, ki zakrivajo prste na nogah, majice s kratkimi rokavi pa se lahko prodajajo samo, če se jih promovira ko kos oblačila, ki se nosi pod jakno. Kakšno nevarnost prestavljajo razgaljeni prsti na nogah ni jasno, je pa prebivalcem Južne Afrike v uteho vsaj to, da so te dni umaknili prepoved prodaje alkohola in cigaret.

Nova Zelandija: plačilo karantene

Državljani Nove Zelandije sicer lahko zapustijo domovino, le če so ob vrnitvi pripravljeni plačati stroške lastne karantene. Samoizolacija v hotelu za odraslo osebo stane okoli 1.722 EUR in potem okoli 800 EUR za vsako dodatno odraslo osebo ter okoli 400 EUR za vsakega otroka. Potovanja si tako lahko privoščijo le najbolj premožni, ukrep pa naj bi veljal do prihoda cepiva.

Španija: prepoved kajenja na ulicah

Na Kanarskih otokih in v Galiciji so pretekli teden uvedli nenavaden ukrep, z njim pa prepovedujejo kanjenje na javnih površinah, saj naj bi to povečevalo možnost prenosa okužbe. Kako? Kot je razložil Angel Victor Torres, predsednik Kanarskih otokov, okuženi kadilci lahko pri izpihu dima izločajo kapljice, s katerimi se prenaša virus. Kako se to dramatično razlikuje od običajnega dihanja, ni povedal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.