11. 6. 2008, 18:19 | Vir: Playboy

7 + 1 nogometnih središč Evrope

?
7 + 1 nogometnih središč Evrope (foto: ?)

31 tekem, 150 milijonov nogometnih zanesenjakov, ki si bodo ogledali vsako od njih, skupaj torej več kot sedem milijard ogledov na malih zaslonih in prek 25 milijonov ogledov po spletu: to je le nekaj številk, ki potrjujejo, da je evropsko nogometno prvenstvo, ki ga med 7. in 29. junijem gostita bližnji Avstrija in Švica, eden najpomembnejših svetovnih športnih dogodkov. Predstavljamo vam osem mest gostiteljic!

Dunaj

Avstrijska prestolnica bo gostila finale prvenstva, do tedaj pa bo na prenovljenem stadionu Ernsta Happela šest tekem. Stadion, ki sprejme 51 tisoč obiskovalcev, so pred prvenstvom posodobili, tako da bodo srečneži, ki jim je vstopnice sicer uspelo kupiti, a so njihovi sedeži predaleč od igrišča, da bi videli, kaj se na njem dogaja, lahko spremljali tekmo na dveh videostenah.

Stadion, ki je bil do leta 1992 znan pod imenom Prater (preimenovali so ga po enem največjih avstrijskih trenerjev in nogometašev vseh časov), so zgradili že leta 1931, v svoji zgodovini pa ni gostil le nogometašev. Leta 1990 je postal veliko teniško igrišče za polfinale Davisovega pokala, čez pet let pa so na njem zgradili 50-metrski bazen, v katerem so se najboljši evropski plavalci bojevali za medalje.

Da Dunaj zares živi za prvenstvo, dokazuje tudi to, da so progo podzem­ne železnice U2 iz centra podaljšali do stadiona, kar pomeni, da se bo v eni uri do stadiona lahko pripeljalo približno 50 tisoč nogometnih zanesenjakov. Tisti, ki jim ni uspelo dobiti vstopnic, bodo nogometno vročico lahko okusili na navijaški milji (Fan mile), ki se bo raztezala pred mestno hišo in vila okoli slavne Ringstrasse. Na njej bodo navijači spremljali tekme na velikih zaslonih, žejo in lakoto pa potešili na 86 stojnicah. In še info za najbolj žejne: alkohola tu ne bodo točili.

Ženeva

Frankofonski center Švice je tudi sedež Evropske nogometne zveze (UEFA). Tekme evropskega prvenstva bodo potekale na stadionu Stade de Gene` ve s 30 tisoč pokritimi sedišči, ki je postavljen v kraju La Praille blizu francoske meje. Poleg nogometa ponuja Ženeva gotovo najboljšo zabavo v času prvenstva s koncerti tako zvenečih imen, kot so Cesaria Evora in DJ Ravin, ki je tudi stvaritelj glasbe za pariški Budda Bar. Koncerti bodo potekali v največji švicarski navijaški coni, navijaški vasi, ki leži 15 minut iz mestnega središča, in v Fun Clubu, ki so ga postavili posebej za prvenstvo, v njem pa lahko pleše tri tisoč tistih, ki jim navijanje ni dovolj.

Bern

Poznavalci nogometne zgodovine še pomnijo legendarni 'bernski čudež', ko je nemška reprezentanca na stadionu Wankdorf v zadnji minuti finalne tekme svetovnega prvenstva leta 1954 zabila gol proti Madžarski. Na mestu nekdanjega stadi­ona so leta 2005 odprli Stade de Suisse, na katerem se bo novih čudežev nadejalo 32 tisoč navijačev.

Tudi sama zgradba stadiona je 'čudež­na', saj sončne celice na strehi proizvedejo dovolj elek­trike za letno porabo dvesto gospodinjstev, kar je prepričalo znanstvenike in ekologe, da so stadionu podelili švicarsko in evropsko nagrado za dosežke pri razvoju sončne energije. V mestu bo lahko radost ali žalost svojih ekip spremljalo približno 60 tisoč navijačev. Prostor za deset tisoč ljudi pred čudovito kuliso švicarskega parlamenta bo namenjen javnemu ogledu tekem, le nekaj sto metrov oddaljena pa bo druga navijaška cona na trgu Waisenhausplatz. Večjo koncentracijo navijačev pričakujejo tudi zunaj navijaških con, na ulicah Neuengasse, Aarbergergasse in Zeughausgasse ter na trgih Bärenplatz, Kornhausplatz in Schmiedeplatz.

Zürich

To švicarsko mesto že šest let zapored zmaguje na lestvicah, ki ocenjujejo kakovost življenja v mestih po svetu. Eden od kriterijev je tudi kulturna in gastronomska ponudba, ki je mestu z več kot 100 galerijami in 50 muzeji ne primanjkuje. Med prvenstvom bo v mestu potekalo približno 50 kulturnih projektov, osredotočenih predvsem na gledališče, glasbo in vizualno umetnost.

Eden od najzabavnejših je igra Kobijeve sanje, nekakšno ogledalo, ki ga švicarska reprezentanca drži švicarskemu narodu. In ker brez denarja ni umet­nosti, je mesto umetnikom za njihov trud namenilo kar 190 tisoč evrov. Kolektivni duh pa bo živel predvsem na uradnem prostoru UEFA, na trgu Sechseläutenplatz, kjer si bo 45 tisoč obiskovalcev tekme lahko ogledalo na treh velikih zaslonih. Na istem trgu se začenja navijaška milja, ki teče ob reki Limmat in nabrežju jezera. Najpomembnejši dogodki med prvenstvom pa se bodo seveda odvijali na stadionu Letzigrund, ki ga je odprl prestižni atletski miting septembra lani, velja pa za največjo jekleno konstrukcijo v Švici.

Innsbruck

Po uspešni zimi tirolska prestolnica to poletje ne bo počivala. Domači organizatorji so tako zagreti, da so prebivalcem Innsbrucka celo ponudili brezplačne tečaje španskega, švedskega in ruskega jezika – vse za lažje sporazumevanje z navijači iz držav, katerih reprezentance bodo pomerile moči na stadionu Tivoli. Osem let star stadion sprejme 30 tisoč obiskovalcev, preostali pa se bodo zabavali v navijaški coni Berginsel Arena, ki se je spomnimo s tekem novoletne skakalne turneje, saj leži pod znamenitimi innsbruškimi skakalnicami. Poleg prenosov tekem in spremljajočega glasbenega programa bodo navijači verjetno najbolj uživali v čudovitem pogledu na mesto, še bolj pa z vrha prenovljene skakalnice.

Tisti z vrtoglavico bodo raje ostali v mestu in se sprehodili po navijaškem bulvarju med Berginsel Areno in centrom Innsbrucka ter se najedli in založili s spominki. Bulvar ljubiteljev nogometa (Fan Boulevard) bo potekal predvsem po najpomembnejši mestni ulici, Ulici Marije Terezije (Maria-Theresien-Strasse).

Salzburg

Najbolj glasbeno mesto na svetu zna privabljati obiskovalce. Veliko izkušenj z zabavanjem množic so si sicer pridobili z dolgoletno tradicijo Poletnega festivala, toda tokrat so postavljeni pred povsem drugačen, nogometni izziv.

Salzburg bo na prenovljenem stadionu Wals-Siezenheim s 30 tisoč sedišči gostil tri tekme. Ker vedo, kako pomemben je nogomet, so mestne oblasti za navijače odprle mestno središče. Obkroženo z baročnimi in gotskimi cerkvami ter s kuliso veličastne trdnjave bo gotovo najlepša navijaška cona na prvenstvu. Gigantska projekcijska stena in stojnice s hrano bodo goste informirale in zabavale na Rezidenčnem trgu, za tiste, ki se ne želijo prerivati s hordami navijačev, pa so na Mozartovem trgu postavili VIP-prostor, za katerega je treba odšteti 120 evrov. Ker je prostor na osrednji navijaški coni, vstop tja pa brezplačen, velja načelo: »Kdor prej pride, bolje vidi prenos tekme.«

Celovec

Nam najbližje prizorišče je koroški Celovec, ki se ne ponaša samo z novozgrajenim stadionom Wörthersee (Vrbsko jezero), ampak se 'odlikuje' tudi po zapletih zaradi odločitev mestnih oblasti, ki so pred kratkim prepovedale koncert hrvaškega pevca Thompsona, znanega po nacionalistični usmerjenosti. Na hrvaško dušo je malce popihal le koroški glavar Jörg Heider, ki je v intervjuju za hrvaški Jutranji list izjavil, da verjame v strpnost hrvaških navijačev, da je v slovensko-hrvaškem konfliktu kot dolgoletni prijatelj Hrvaške na njihovi strani in da seveda ni odgovoren za odpoved koncerta.

Vrli Korošci so za prvenstvo zgradili povsem nov stadion, na njem pa se lahko dere 32 tisoč razgretih grl. Če bodo preveč razgreti, se bodo lahko ohladili v Vrbskem jezeru, najtoplejšem evropskem alpskem jezeru. Čeprav mestne oblasti pojejo slavo sodobni zgradbi stadiona, so ga prebivalci Celovca ljubkovalno že poimenovali UFO, po prvenstvu pa ga bodo zmanjšali za dobro polovico. Vstopnice za tri tekme, ki bodo odigrane v Celovcu, seveda ne zadoščajo za vse potrebe.

Organizatorji namreč pričakujejo, da se bo za vsako tekmo v mestu zbralo približno 150 tisoč navijačev, ki bodo svojim strastem lahko dali duška v dveh navijaških conah. Na celovškem sejmišču, osred­nji navijaški coni, bodo poleg prenosa tekem navijače zabavali pevci in didžeji. Manjša navijaška cona bo na Neuer Platzu (Novem trgu) v mestnem središču, kjer bodo 23. in 24. junija potekali tudi ‘umetniški dnevi’ pod okriljem Koroškega muzeja sodobne umetnosti. Ker bo hotelov premalo, bodo v bližini sejmišča odprli navijaški kamp.

Basel

Osrednji švicarski nogometni tempelj je večnamenski stadion St. Jakob-Park, ki sprejme 42.200 obiskovalcev. Ker je bivši stadion, ljubkovalno imenovan Joggeli, postal premajhen, so ga leta 1998 porušili in v le 26 mesecih zgradili mojstrovino, pod katero sta se podpisala arhitekta Jacques Herzog in Pierre de Meuron, ki sta med drugim zgradila tudi londonski muzej Tate Modern, stadion Allianz-Arena v Münchnu in olimpijski stadion v Pekingu.

Za navijače bodo poskrbeli v dveh centrih: eden bo odprt na obrežju Rena v Kleinbaslu (Riviera) in v Kasarnenarealu (nekdanje vojašnice), drugi pa na trgu Münsterplatz, kjer bodo poleg prenosa tekem navijače zabavali muzikanti iz različnih dežel. Na 3,2 kilometra dolgem navijaškem bulvarju se bodo trume oboževalcev okroglega usnja lahko okrepčale, sterilno čisti Švicarji pa posebej poudarjajo, da so za odvečne tekočine in embalažo poskrbeli s 430 začasnimi stranišči in 210 dodatnimi smetnjaki.

Švicarske prioritete pač! Švicarska učinkovitost pa ni zatajila niti pri EP 2008. Uradna baselska navijaška cona bo največji švicarski začas­ni stadion med Liestalom in Bubendorfom, kjer bo 30 tisoč kvadratnih metrov posvečenih zabavi in prenosu tekem na dveh ogromnih zaslonih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.