11. 6. 2010, 00:00 | Vir: Playboy

7 naj razlogov za obisk Porurja

Rudnik Zollverein

Manfred Vollmer, Reinicke/StandOut.de, Machoczek, Thomas Wolf/Montage, Umetniška univerza Folkwang, Hisao Suzuki

Nemška regija Porurje, dobro naoljen gonilnik čudežne zahodnonemške povojne industrije v petdesetih in šestdesetih, je v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja postala zanemarjeno, umazano območje, ki se je pogrezalo v čedalje globljo krizo identitete.

Po uspešni preobrazbi v začetku novega tisočletja je pod naslovom RUHR.2010 regija 53 mest s 5,3 milijona prebivalcev pripravljena Evropi in svetu pokazati svoj novi obraz, saj se letos skupaj z Istanbulom in madžarskim Pecsem kot prva regija, in ne le mesto, ponaša z nazivom kulturna prestolnica Evrope.

Rudnik Zollverein

Leta 1932 so zaradi čedalje večjih potreb nemške industrije odprli Zollverein, najsodobnejši rudnik premoga v Evropi. Leta 1986 so ga zaprli, nekaj let zatem tudi bližnjo tovarno koksa – in skrbno popisali industrijsko dediščino. Sto hektarjev ozemlja severno od mesta Essen je leta 2001 kot priča industrijske dobe postalo del Unescovega seznama svetovne kulturne dediščine.

Nekdanjemu rudniku in tovarni so z ohranjanjem dediščine vdahnili novega duha, tako da Zollverein danes privabi približno milijon obiskovalcev na leto. Eden najlepših delov, Schaft 12, ki so ga zgradili v slogu Bauhausa, danes gosti sloviti muzej oblikovanja Red dot museum. Poleg kulturnih prireditev je Zollverein postal tudi gurmansko središče. Casino Zollverein ni igralnica, ampak ena najboljših restavracij v vsem Porurju, v kavarni Cafe Kohlenwäsche pa si lahko privoščite osvežilo med ohranjenimi originalnimi delovnimi rudniškimi stroji.

www.zollverein.de

Pogled na Porurje

Ena od razstav, ki najbolje prikazujejo spremembe v Porurju, Ruhrblicke (Porurski pogledi), prikazuje regijo skozi oči in fotografske objektive 11 znanih fotografov, ki jih je kurator razstave Thomas Wesli povabil k sodelovanju, saj je vsak od njih povezan s Porurjem – kot prebivalec ali umetnik, ki v regiji ustvarja.

Deset fotografov je navdih našlo v sodobnosti, nekateri so se osredotočili na določeno območje, drugi pa so prečesali celotno regijo in v njej našli prizore, ki najbolje ponazarjajo Porurje. Njihov pogled dopolnjujejo fotografije Hille Becher, ki ponujajo vpogled v preteklost regije. Razstava je postavljena na ogled v novi zgradbi univerze Folkwang, ki jo je zasnoval japonski arhitekturni studio SANAA, in sicer do 24. oktobra.

www.essen-fuer-das-ruhrgebiet.ruhr2010.de

Svetloba kot umetniški izraz

V preobrazbi Porurja iz industrijskega območja v kulturno metropolo je osrednjo vlogo odigrala svetloba. Imajo prvi muzej svetlobne umetnosti Zentrum für Internationale Lichtkunst v Unni in tudi stalne instalacije svetlobne umetnosti na javnih krajih: spektakularno osvetlitev Monokromatska rdeča in modra v nekdanji koksarni na območju Zehe Zollverein in umetnine Dana Flavina v Parku znanosti (Wissenschaftspark Rheinelbe).

Letos pa so pripravili prvi mednarodni bienale svetlobne umetnosti, med katerim bodo javne zgradbe postale ozadje svetlobnih iger, posebno čarobnost pa bo Porurje doživelo med festivalom Ruhrlights: Twilight Zone med 3. in 26. septembrom.

www.licht-ruhr2010.de

Noč industrijske kulture Extra Schicht

'Ekstra šiht' oziroma dolga noč industrijske kulture, ki se bo letos zgodila v noči z 19. na 20. junij, je eden najpomembnejših kulturnih dogodkov v Porurju, ki od leta 2001, ko so dogodek prvič organizirali, v regijo pripelje vrsto glasbenikov, gledališčnikov, videoumetnikov in preostalo umetniško srenjo. Prireditve potekajo na približno 40 prizoriščih. Nekdanji rudniki, industrijski obrati in še vedno delujoče proizvajalne enote se spremenijo v kulturne centre, ki jasno nakazujejo preobrazbo iz težke industrije v moderno poslovno in kulturno regijo. Dva elementa, ki poudarjata usmeritev celotne regije, sta tudi mobilnost in dostopnost.

Prav zato so se organizatorji še posebno potrudili, da bodo prizorišča med seboj vrhunsko povezana. Številni avtobusi, lokalni vlaki, tramvaji pa tudi muzejski vlaki, ladje in celo kolesa bodo na voljo obiskovalcem prireditev vso noč, vozovnica pa bo kar vstopnica za katero od prireditev.

www.extraschicht.de/en

Gasometer Oberhausen

Konec dvajsetih let minulega stoletja so v Oberhausnu zgradili največji evropski plinohram, ki je bil dolgo impresiven ostanek stoletje dolgega razvoja težke industrije v Porurju. Od leta 2006 je Gasometer tudi osrednja točka poti industrijske kulture, ki povezuje različne industrijske spomenike v regiji, je pa tudi del evropske poti industrijske dediščine, ki povezuje približno 60 spomenikov, ki so pomenili preobrat v industrializaciji Evrope.

Po zaprtju Gasometra in njegovi temeljiti prenovi v razstavni prostor je postal znamenitost Oberhausna. V njem so povezali lansko leto, posvečeno astronomiji, in letošnje kulturno z razstavo Out of this World. Del razstave Čudeži solarnega sistema vas popelje v vesolje, v rojstvo in razvoj sončnega sistema s posnetki Sonca, planetov in njihovih lun ipd. Razstava, ki združuje znanost, kulturno zgodovino in umet­nost, vas pričakuje do 30. decembra.

www.gasometer.de

Umetniška univerza Folkwang

Že več kot 80 let je Folkwang pojem izvrstne izobraževalne ustanove za umet­niško poučevanje in produkcijo. Ime je postalo zaščitni znak, že dogo poznano onstran narodnih meja. Na univerzi Folkwang – z ustanovami v Essnu, Duisburgu, Bochumu in Dortmundu – se v različnih umetniških smereh izobražuje več kot 1200 študentov z vsega sveta, vsako leto pa mladi kreativni umi uprizorijo ali postavijo na ogled več kot 300 dogodkov.

Od letošnjega januarja del univerze v Essnu domuje v zgradbi, ki sta jo zasnovala japonska arhitekta Kazujo Sejima in Rjue Nišizava, ki ustvarjata pod imenom SANAA. Njuna bela kocka s 134 okni je prva nova zgradba, zgrajena na območju nekdanjega rudnika Zeche Zollverein, letošnjega maja pa sta bila za svoje delo nagrajena tudi z arhitekturnim oskarjem, Pritzkerjevo nagrado. Če ste v letih, ko o študiju še razmišljate ali pa imate neustav­ljivo potrebo po umetniškem izražanju, lahko 18. in 19. junija obiščete dneve odprtih vrat te priznane ustanove. 

www.folkwang-uni.de

Love parade 2010

Daljnega leta 1989 se je v Berlinu zgodila prva zabava elektronske glasbe, ki jo je obiskalo 150 navdušencev, a Love parade konec osemdesetih je bil šele začetek. Čez deset let je število udeležencev preseglo številko deset tisoč, leta 2008 pa jih je na tehno ritme poplesavalo kar 1,6 milijona. Od svojih začetkov se je festival Love parade iz dogodka za ljubitelje tehno glasbe spremenil v ogromno turistično atrakcijo, ki jo mnogi kritizirajo, a dejstvo ostaja nespremenjeno: širok razpon elektronske plesne glasbe na prireditvi spravi na noge milijonsko občinstvo.

Čeprav večina ob besedi Love parade pomisli na Berlin, bo največja glasbena zabava na svetu od leta 2007 v Porurju. Po Essnu, Dortmundu in Bochumu bo letos didžeje in njihove zveste oboževalce gostil Duisburg. Meka elektronske glasbe bo 24. julija, glavno prizorišče pa bo tako imenovani Duisburger Freiheit – nekdanje tovorno skladišče na glavni želez­niški postaji. Glasbena poslastica bo brezplačna in odprta za vse tolerantne, miroljubne in brez predsodkov.

www.loveparade.com

Jasmina Dvoršek

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.