27. 2. 2008, 16:04 | Vir: Playboy

7 popolnih presežkov

?

Leta 1993 je skupina turističnih delavcev z vsega sveta prvič podelila svetovne popotniške nagrade (World Travel Awards) najuspešnejšim v vseh panogah globalnega turizma, ki je ena najhitreje rastočih gospodarskih dejavnosti na svetu. Znani so zmagovalci za leto 2007, mi pa vam predstavljamo zgolj cre`me de la cre`me!

Naj butični hotel

The Saxon Boutique Hotel & Spa, Južna Afrika

www.thesaxon.com

Johannesburg ne sodi ravno med bisere južnoafriške turistične ponudbe, zato je toliko bolj razveseljivo, da si obiskovalci lahko odpočijejo v butičnem hotelu Saxon, ki ga najdejo v mirni soseski Sandhurst. 24 razkošnih sob, od predsedniškega apratmaja do apartmaja Nelsona Mandele, pozorno osebje in južnoafriško gostoljubje ter seveda čudovit vrt so zagotovila za užitek.

Dodatno sprostitev ponuja Saxon Spa & Studio, ki je bil leta 2006 imenovan za najboljši dnevni spa center. Vas zanimajo cene prenočitve? Od 500 do 1950 evrov, če bi si želeli odpočiti v apartmaju gospoda Mandele.

Naj golf in hotelski kompleks

Casa de Campo, Dominikanska republika

www.casadecampo.com.do

Pete Dye je po mnenju mnogih najboljši arhitekt golfišč na svetu in prav on je oblikoval tri igrišča v dominikanskem letovišču Casa de Campo. Igrišče številka ena so prav gotovo Pasji zobje (Teeth of the Dog). Sedem lukenj tega igrišča gleda na Karibsko morje in celo sam mojster Dye je priznal: »Jaz sem ustvaril 11 lukenj, Bog jih je ustvaril sedem.«

Slikovito je tudi igrišče Dye Fore z 18 luknjami. Tretje igrišče, The Links, je rahlo hribovito in mnoge spominja na britanska ali škotska igrišča, seveda s karibskimi dodatki, kot so lagune in jezera. Za udrihanje po žogicah v Casa de Campu boste za tri dni plačali 400 ameriških dolarjev!

Naj plaža

Grace Bay, Providenciales, otočji Turks in Caicos

www.turksandcaicostourism.com

Otočji Turks in Caicos ležita v Atlantskem oceanu, le 850 kilometrov jugovzhodno od Miamija. Nekoč britanska kolonija je danes uradno neodvisno čezmorsko ozemlje britanske krone, na osmih poseljenih otokih (od skupno 40) pa živi 30 tisoč prebivalcev, ki na leto pozdravijo več kot 200 tisoč obiskovalcev.

Otok Providenciales na zahodnem delu arhipelaga se ponaša z najlepšo plažo, skoraj 20 kilometrov dolgim zalivom Grace Bay. Kristalno čisto morje, dolga bela peščena plaža, obdana s hotelskimi kompleksi in zasebnimi vilami ... Hja, le naravne lepote v 21. stoletju niso dovolj!

Naj nova turistična točka

Abu Dabi, Združeni arabski emirati

www.visitabudhabi.ae

Naftne rezerve pohajajo, šejki na Arabskem polotoku pa ne sedijo križem rok. Dubaj je že postal ena od stalnic v luksuzni turistični ponudbi, svoje čare pa hiti razkrivati tudi največji emirat Abu Dabi, ki obsega kar 80 odstotkov celotne površine Združenih arabskih emiratov. Le 30 odstotkov emirata, katerega ime pomeni ‘oče gazele’, je poseljenih, večina ozemlja pa je suhega in puščavskega.

Ena najbolj fascinantnih puščav na svetu Rub al Khali ('prazno ozemlje'; slovensko Velika arabska puščava), ki se razteza tudi v Savdsko Arabijo in Oman, je cilj mnogih adrenalinskih odprav, večina obiskovalcev pa vseeno raje ostane v okolici luksuznih hotelov, golfskih igrišč in spajev ter se predaja najnovejši ponudbi svetovnih kreatorjev v prijetno hladnih nakupovalnih centrih.

V delu sveta, ki privlačnost definira s čezmerno razsipnostjo in premagovanjem nemogočega, je ena najsvetlejših zvezd hotel Emirates Palace Abu Dhabi (emiratespalace.com), ki se razprostira na kar 85 hektarjih čudovito urejenih vrtov. 302 sobi in 92 veličastnih apartmajev združuje arabsko prefinjenost, luksuz Orienta in najnovejšo tehnologijo. Detajli, prekriti z zlatimi lističi, najboljši marmor, kristali Swarowski, plazme s premerom 50 palcev, prijazna pozornost osebnega butlerja … Se ne sliši kot moderna pravljica iz 1001 noči?

Naj turistična točka

London, Velika Britanija

www.visitlondon.com

Dnevi, ko je bil London najmočnejša svetovna kolonialna velesila, so minili in prestolnica Združenega kraljestva danes svojega vpliva ne širi po svetu, ampak vpija in sprejema svet vase, kar London spreminja v eno najbolj etnično pisanih in zato zanimivih mest na svetu. Tisti, ki si upajo dlje od italijanske pašte, avstralskega vina in argentinskih stejkov, lahko svet dobesedno odkrivajo z okusi, in to na območju le nekaj deset kvadratnih kilometrov.

No, še vedno ne gre zanemariti obraza tradicionalnega Londona. Pravi džentelmeni morajo obiskati krojača Timothyja Everesta (www.timothyeverest.co.uk). Mešanica modernega dizajna in tradicionalnega krojaštva sta mu zagotovila zvezdniške stranke, med katerimi sta tudi Tom Cruise in Gordon Brown.

K lepi obleki se poda dobra stek­lenica vina, ki jo lahko kupite v najstarejši vinoteki v Britaniji, Berry Bros & Rudd (www.bbr.com), ali pa v nebesih za poznavalce viskijev, trgovini Molroy’s of Soho (www.jeroboams.co.uk/Milroys), kjer prodajajo več kot 700 viskijev, kakšnih 300 od njih pa jih lahko morebitni kupci tudi poskusijo.

Naj letalski prvi razred

Cathay Pacific Airways, Hongkong

www.cathaypacific.com

Vrsta nagrad, ki jih je letalska družba s sedežem v Hongkongu prejela od svoje ustanovitve leta 1946, potrjuje sloves Cathay Pacifica kot družbe z najboljšo ponudbo in floto. Premorejo 111 letal, katerih povprečna starost je bila avgusta lani 11,1 leta.

Najbolj so ponosni na ponudbo v prvem razredu, kjer so vsi stoli opremljeni z masažnimi funkcijami, z lahkoto pa se razprostrejo v posteljo z merami 90 x 205 centimetrov, kar so najdaljše postelje na komercialnih letih. Zabavni program si lahko ogledate na 17-palčnih zaslonih, v prvem razredu pa si lahko kadarkoli naročite hrano in pijačo z bogatega jedilnega in vinskega lista.

Naj zasebna letala

Royal Jet Group, Združeni arabski ­emirati

www.royaljetgroup.com

Vas skrbi varnost na letališčih? Ste naveličani dolgih čakalnih vrst? Kaj pa neudobnih sedežev in ‘gurmanske’ hrane na letalih? Če imate dovolj globoko denarnico, lahko najamete letalo in se izognete zamudam, večurnim čakanjem po letališčih in izgubljeni prtljagi.

Royal Jet je družba iz Združenih arabskih emiratov, ki je v enem letu potrojila svojo floto, večina osebja, ki se jim je pridružilo, pa prihaja iz podjetja Amiri Flight, ki je prevoznik kraljeve družine ZAE. Poleg svobodne izbire tipa letala ponujajo tudi luksuzen prevoz z letališča in nanj, gurmanske užitke na letalu in seveda zabavo po vaših željah. Družba je tako zelo osebna in ekskluzivna, da bodo tudi ceno najema letala izračunali samo za vas.

TEKST: Jasmina Dvoršek

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord