10. 3. 2009, 13:35 | Vir: Playboy
7 restavracij za čudaške okuse
Od viseče restavracije do večerje pod morsko gladino ali celo v popolni temi: gostinci gurmanom, lačnim drugačnosti, ponujajo nenavadne možnosti uživanja v najljubših jedeh. Saj veste, da hrana ni le razkošje za brbončice, ampak mora biti tudi postrežena na pravem kraju!
V visoki družbi
Če vam vrtoglavica povzroča težave, potem dobro premislite, preden se odločite večerjati med zemljo in nebom. Podjetje Dinner in the Sky je namreč razvilo poseben žerjav, ki jedilno mizo, okoli katere lahko sedi 22 gostov, na njeni sredini pa za popolno zadovoljstvo skrbi kuharska ekipa, dvigne na višino 50 metrov, kjer postrežejo s specialitetami.
Če gostom užitki ob hrani niso dovolj, podjetje postavi v bližino podoben žerjav in na isto višino dvigne tudi oder, na katerem izbrano družbo zabavajo glasbeniki ali zabavljači. Največja prednost večerje pod milim nebom je, da jo lahko organizirajo kjerkoli – v naravi ali v neposredni bližini mestnih znamenitosti. Od svojih začetkov pred dvema letoma so se večerij na nebu udeležili povabljeni v Londonu, Düsseldorfu, Lizboni, Frankfurtu, Johannesburgu in Bangkoku. www.dinnerinthesky.com
V temi
Pravijo, da če človeku vzameš enega izmed čutov, se bodo drugi toliko bolj izostrili. In ljudje, odgovorni za idejo restavracij Dans Le Noir v Londonu in Parizu, se s tem nedvomno strinjajo. Njihovi gostje namreč obedujejo v temi in se s tem menda začnejo bolj zavedati vonja, okusa in vsebine. Zastrite si oči in doživeli boste popolnoma drugačen koncept prehranjevanja.
Pa kaj bi vam govorili, spomnite se le erotičnih igric z zavezanimi očmi! Pred večerjo gostje izberejo jedi v intimno osvetljenem barskem delu, ko pa je hrana pripravljena, natakarjem sledijo v popolnoma temen del, kamor ne smejo prinesti nobene naprave, ki oddaja svetlobo, niti mobilnega telefona ali ure. www.danslenoir.com
V akvariju
Ker so plaže na Maldivih tako božanske, da so postale že preveč kičaste, so se v Conrad hotelu na otočku Rangali odločili, da razvajenim gostom ponudijo nepozabno doživetje podvodnega sveta kar med večerjo. Pet metrov pod morsko gladino Indijskega oceana le 12,5 centimetra debela prozorna konstrukcija v obliki predora loči lačne goste od bogatega morskega sveta, ki živi na koralnem grebenu.
Kuhinja, ki ponuja maldivsko-zahodnjaško mešanico hrane, je nad vodno gladino, do restavracije pa se je treba spustiti po spiralnih stopnicah. Ker lahko v jedilnem prostoru sedi le 12 gostov, so rezervacije toliko nujnejše. Naj vas še opomnimo, da je restavracija odprta v času kosila in večerje, a med kosilom boste morali v jedi in pogledu uživati s sončnimi očali, ker je svetloba premočna. www.conradhotels.com
Na avtobusu
Kuharski mojster Alexandre Soissons je dolgo sanjal o svoji restavraciji, končno pa so se mu želje uresničile, ko mu je prijatelj predlagal, naj prenovi star dvonadstropni avtobus in ga opremi z mizami in stoli. Po neuspešnem iskanju v Franciji je odkril ravno pravega v Londonu, kjer so se pred nekaj leti mestne oblasti odločile, da bodo ‘upokojile’ stare mestne legende, rdeče doubledeckerje.
Ko je svojo novo igračko prenavljal, je vanjo namestil še eno angleško znamenitost – telefonsko govorilnico, ki jo gostje njegove mobilne restavracije uporabljajo kot stranišče. Medtem ko je pritličje postalo kuhinja in restavracija za šest gostov, jih lahko v zgornjem nadstropju udobno uživa 28. Poročajo, da je mobilna restavracija že postala hit med mladimi, ki želijo v enem večeru obiskati kar največ zabav. www.alexcellent.fr
V podzemlju
V majhnem italijanskem mestu Polignano ob jadranski obali je morje ustvarilo podzemni jamski svet. Največje od jam je v 18. stoletju plemič Duc de Leto uporabljal za svoje zabave, danes pa se v njih zabavajo petični gostje, ki ljubijo romantiko na nenavadnih krajih.
Restavracija, ki je odprta med majem in oktobrom, ponuja sredozemsko hrano s posebnim poudarkom na morski, v zimskih mesecih pa lahko v kuharskih mojstrovinah uživate v restavraciji s čudovitim pogledom, ki je del hotela na vrhu skale, v kateri je jamska restavracija. Ena od manjših jam je kakopak postala vinska klet, iz katere vam bodo postregli z regionalnimi, italijanskimi in mednarodnimi vini. www.grottapalazzese.it
V imenu umetnosti
Nizozemska umetnica Marije Vogelzang je za predmet svoje ustvarjalnosti izbrala hrano. V svoji restavraciji Proef ustvarja ogrlice iz korenja, orožje iz sladkorja, prigrizke v obliki metuljev in krožnike, ki jih gostje lahko pojedo. Umetnica trdi, da ni oblikovalka hrane, ampak oblikovalka prehranjevanja, saj je hrana že sama po sebi čudovit izdelek narave. Prav zato gostje ne smejo ostati pasivni, ampak morajo aktivno sodelovati v procesu.
V njenem studiu v Amsterdamu se rojevajo zamisli in umetnine, ki jih v praksi uporabljajo predvsem v restavraciji v Rotterdamu, kjer se gostje čudijo in zabavajo ob njenih umetninah med zajtrkom, kosilom in čajanko. Pripravljeni morajo biti na različna presenečenja, od visečih prtov do hrane, pripravljene v glinenih skulpturah, ki vsebino pokažejo šele, ko jih lačni jedci razbijejo. www.proefamsterdam.nl
Na planincah
Na severnem delu polotoka Musandam, ki je enklava sultanata Oman, od države ločena z ozemljem Združenih arabskih emiratov, med 1,6 kilometra dolgo peščeno plažo na eni in gorami na drugi strani leži prestižno letovišče Six Senses Hideaway Zighy Bay. Prav zaradi dramatično dvigajočih se gora si je ta del Arabskega polotoka prislužil tudi vzdevek 'bližnjevzhodna Norveška'.
Kljub pereči težavi, ki jo pri nas poznamo kot cvetenje morja in ki goste odvrača od kopanja, v letovišču zagotavljajo, da morja ob njihovi bogati ponudbi sploh ne boste pogrešali. Ena od kapric, ki jih izpolnjujejo najzahtevnejšim gostom, je večerja na vrhu 300 metrov visoke skale, s katere je prekrasen pogled na še čudovitejši zaliv.
Lounge in restavracija Senses on the Edge poleg prekrasnega ambienta, romantike ob svečah, intimne glasbe in odličnih koktajlov ponujata predvsem kulinarična zadovoljstva moderne kuhinje ob spremljavi obsežnega seznama vin. www.sixsenses.com
Jasmina Dvoršek
Foto: Droog, Kenji Masunaga&Nacasa&Partners, JJ De Neyer/Triptyque, Proef, Péter Vanicsek, Olivier Samson Arcand
Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del