28. 2. 2011, 10:51 | Vir: Playboy

7 vrhunskih spajev

Six Senses Spa, Kiri, Tajska

www.taschen.com, promocijske fotografije hotelov

Prečudovita knjiga TASCHEN's Favourite Spas prinaša izbor najboljših spajev na zemeljski obli. Sedem vam jih predstav­ljamo tukaj, za vse druge odprite knjigo in se pri iskanju prvovrstnih užitkov prepustite vodstvu ured­nice Angelike Taschen – od Estonije, Fran­cije, New Yorka, Mehike, Vietnama, Hong­konga ...

Six Senses Spa, Kiri, Tajska

Daleč od turističnih središč s ponorelimi turisti, ki za drobiž izkoriščajo tajsko uslužnost, si lahko privoščite razkošje na tropskem otočku Kood ob jugovzhodni obali Siamskega zaliva. Da se ne boste izgubili že ob prihodu, vas bo na bangkoškem letališču počakal predstavnik letovišča Soneva Kiri in vas z zasebnim letalom popeljal na le uro leta oddaljen otok. Ob prihodu vam bodo dodelili gospoda ali gospo Friday, torej butlerja, ki bo skrbel za vse vaše potrebe, želje in zahteve.

Spa, ki je del priznane verige Six Senses, ima na voljo 11 edinstveno opremljenih prostorov za vadbo in tretmaje ter štiri sobe za zasebno sproščanje, wellness, razne delavnice in programe za boljšo kakovost življenja. Direktorica spaja Tania Ho zatrjuje, da boste s pomočjo njiho­vih terapij za telo, dušo in čutila otok zapustili prerojeni ali bolj zaljub­ljeni, če se boste odločili za njihov Romance Journey (roman­tično popotovanje), ki je del ponudbe, imenovane počasno življenje. Ker sproščanje še ne naredi človeka boljšega, ponujajo kup tečajev, in sicer lahko izbirate med branjem tarot kart, lahko zdravite otroka v sebi, se udeležite terapije odpuščanja ali spiritualnega zdravljenja.

www.sixsenses.com/soneva-kiri

Aman Spa, New Delhi, Indija

Indija z ostrimi družbenimi razlikami šokira vsakega zahodnega obiskovalca. Posebna poslastica je gotovo New Delhi, zato je morda bolje oddih preživeti malce odmaknjeno od mestnih ulic. Pravi naslov je Aman resort v bližini golfišča in tik ob razvalinah srednjeveškega kompleksa Nizamuddin, ki ga vodilne svetovne turistične revije redno uvrščajo na sez­name najboljših azijskih mestnih hotelov in spajev. Dan se v letovišču začne zgodaj z vadbo joge, ki poteka v vrtovih Lodhi v njegovi bližini.

Vaditelji so namreč prepričani, da ima raztezanje v okolju, obdanem z dramatičnimi ostanki nagrobnikov iz 15. stoletja, med 110 vrstami drevja, v krošnjah katerih poje 50 vrst ptic, še zlasti dobre učinke na telo in duha. Vadbi joge sledi piknik zajtrk v vrtu, po tako intenzivnem začetku dneva pa ste menda pripravljeni na spopad z realnostjo New Delhija. Če raje kot ljudi na ulicah opazujete svoje telo med vadbo, potem se zamotite s plavanjem v 50-metrskem bazenu, igranjem tenisa ali skvoša ali zavihtite palice in se z zgornjo kasto podajte na zelenice golfišča. Indija vam bo zagotovo ostala v čudovitem spominu.

www.amanresorts.com

Mayflower Inn & Spa, ZDA

New England je del Združenih držav, ki si najbolj prizadeva ohraniti staro angleško tradicijo, gosposkost in eleganco podeželskega življenja. Le dve uri vožnje iz divjega New Yorka sredi prostranega posestva Mayflower kraljuje podeželska hiša oziroma luksuzni hotel s 30 sobami, ki so ga v svojo družbo vzeli prestižneži, zbrani pod imenom Relais & Châteaux five-star. Le kratek sprehod mimo bazena in teniškega igrišča loči hotel od spaja, ki se razteza na površini 1850 kvadratnih metrov in ponuja, kot se za Američane spodobi, talilni lonec, v katerem se mešajo sprostitvene tehnike, masaže, lepotni programi, aktivnosti v naravi, vse z namenom globoke sprostitve.

Tako lahko okolico spoznavate med hojo s krpljami ali med tekom na smučeh, lahko se poskusite tudi v zen muharjenju, kar pomeni, da ubogo ribico ujamete, jo izpustite in zraven malce pomeditirate. Medtem ko se vam bodo terapevti posvečali med nego obraza, manikiro in pedikuro za moške, pa drago pošljite na delavnico obvladovanja PMS-ja.

www.mayflowerinn.com

Dolder Grand Spa, Zürich, Švica

Eden legendarnih züriških hotelov je že daljnega leta 1899 odprti Dolder Grand, ki od vsega začetka slovi tudi kot zdraviliška ustanova oziroma danes središče dobrega počutja. Če vas bolj kot tropske plaže mikajo zasneženi vršaci švicarskih Alp, imate izbran okus za luksuz, ekskluzivnost in uživanje, potem je hotel s 173 sobami, odlično kuhinjo in spajem na kar 4000 kvadratnih metrih prava izbira.

Leži med živahnim Zürichom, ki slovi kot mesto z najvišjo kakovostjo življenja, in poživljajočo naravo, kar vam zagotavlja čudovit pogled na mesto, njegovo jezero in gore. Če si boste zimsko razvajanje privoščili sami, vam za 1200 evrov ponujajo paket z dvema nočitvama v hotelu z zajtrkom in večerjo, meditativni sprehod, osebno vadbo joge, sprostit­veno masažo in butlerja. Za 3800 evrov si lahko z boljšo polovico privoščita razvajanje v intimnosti apartmaja Dolder Grand Spa Suite, bolj nečimrni pa si mimogrede privoščite še kakšen estetski poseg in si namesto dostojanstvenega staranja mladostni videz ohranite z injekcijo botoksa.

www.thedoldergrand.com

Pädaste Spa, Estonija

Obale Baltika niso nič kaj zanimive niti poleti, kaj šele pozimi, zato morate imeti svojo drago močno radi oziroma morate vedeti, kje preživeti dolge zimske noči. Denimo na posestvu Pädaste na otoku Muhu na zahodu Estonije, ki je resnično nekaj unikatnega. V lasti so ga imeli evropski imenitneži vse do sovjetskih časov, ko so dvorec in pet pripadajočih stavb, ki ga objemajo v obliki podkve, služili kot vojaško poveljništvo, center za distribucijo rib in dom za starejše.

Dnevi enakosti so pozab­ljeni in po dveh letih temeljite prenove so stavbe in posestvo na sedmih hektarjih kot enega najekskluzivnejših hotelov na podeželju Baltika spet odprti peščici izbrancev, ki si lahko privoščijo razkošje tega dvorca. Nekaj nostalgične miselnosti pa je ostalo v spaju, ki ­ponuja dnevno sveže kozmetične izdelke, ki temeljijo na stoletja stari lokalni tradiciji zeliščarstva, globalnim znamkam pa je vstop v spa prepovedan.

Še savno kurijo z domačim lesom, vanjo pa lahko odnesete tudi bič iz bikovih vejic, ki pospešuje cirkulacijo. Da je doživetje na severu popolno, med savnanjem ponujajo sibirsko hladno kopel, ki ponuja lep pogled na Baltsko morje in jo napaja sveža voda iz lastnega vodnjaka, ki ima prijet­no sibirsko temperaturo šest stopinj Celzija.

www.padaste.ee

Verana Day Spa, Mehika

Kjer se srečujeta džungla in ocean, na obrobju mehiškega mesteca Yelapa, so se lanskega novembra odprla vrata središča dobrega počutja Verana Spa & Lounge, ki deluje v okviru hotela Verana Hotel. Spa ni namenjen le gostom hotela, ob pravočasni najavi vas bodo počakali v Puertu Vallarti in se vam posvetili od nog do glave. Programe masaž, nege obraza, kopeli in druge male pozornosti bodo z veseljem priredili za par, ponujajo pa tudi že izdelane programe spaja za pare.

Trenutno se lahko odločite za relax ali romance, kar pač bolj potrebujete. Ker intenzivno preživljanje časa ob bazenu in med spajem lahko postane malce dolgočasno, se zaposleni že pospešeno pripravljajo na odprtje lounge bara, kjer se bo morda našel tudi kakšen zaslon s športnim programom.

www.dayspa.verana.com

Zen Spa Red River, Vietnam

Za vse, ki niste vajeni prometnega kaosa, je obisk ­Hanoja, vietnamskega glavnega mesta, vse prej kot sproščujoče doživetje. Če boste usvojili hojo čez cesto med tisoči mopedov, potem ste zreli za večje izzive, denimo prečkanje cest v Ho Chi Minh Cityju. Če pa bo prenatrpano mesto vzrok za glavobol, obiščite oazo miru v Hanoju, imenovano Zen Spa Red River. Vietnamci se ponašajo s tisočletje staro znanostjo o uporabi zelišč in  skupaj s tehnikami sproščanja poznajo koncept spajev veliko dlje kot stresa prepoln zahod.

Večina zelišč je tipično vietnamskih, z njimi pa lepšajo vse telo in obraz Vietnamcev in tujcev, ki imajo v spaju enkratno učno uro vietnamske botanike. Če boste v Vietnamu obiskali tudi katero od čudovitih plaž, ki postajajo čedalje bolj znane, in se ponosno bahali z zagorelo poltjo, v spaju vendarle omenite, da želite ten obdržati. Vietnamci namreč častijo bledo in svetlo polt in vašo težko prigarano zapečeno skorjico vam bodo po vsej sili poskušali odstraniti s kakšno čudežno belilno rastlino.

www.zenspa.com.vn

Tekst: Jasmina Dvoršek
Foto: www.taschen.com, promocijske fotografije hotelov

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.