7. 1. 2009, 16:45 | Vir: Playboy

7 zavetišč na snegu

Whistler, arhiv

Za večino tistih, ki jim še uspe zbobnati dovolj cvenka za smučarske počitnice, je smučarija tudi izredna družabna priložnost. Je kaj lepšega od eteričnih vonjav cimrovih pancerjev in vsakdanjega nažiranja s špageti, ki ste jih privlekli s seboj?! Hja, lahko bi si seveda privoščili tudi kaj drugačnega …

Alpine Chalet, Whistler, Kanada

Če so vam luksuzne smučarske počitnice letos nedosegljive, počakajte še malo in za olimpijsko sezono rezervirajte svoje prenočišče v 'alpski' hiši Alpine Chalet v kanadskem Whistlerju, prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 2010. Osem spalnic z ogrevanimi tlemi v pripadajočih kopalnicah in z zasebnimi balkoni je dovolj prijetnih za sproščujoč počitek. No, družba se bo verjetno raje zbirala in zadrževala v zunanjem džakuziju z vročo vodo ali se sproščala v masažnem salonu.

Razočarati pa vas moramo s kulinarično ponudbo, saj vam bodo v Alpine Chaletu postregli le z zajtrkom iz svežega sadja, svežega peciva in palačink ali vafljev, po smučariji pa še s prigrizkom, ki bo seveda spominjal na alpske dobrote, na primer z jabolčnim zavitkom ali borovničevo pito. Zato tudi cene niso strašansko visoke: ena noč v hiši, ki leži le 20 minut hoda iz centra vasi Whistler Village in Whistler Creek, vas bo stala med 110 in 315 evri.

www.whistlerinn.com

Chalet Alex, Zermatt, Švica

Se še spomnite videa pesmi Last Christmas, ki je danes del železnega božičnega repertoarja vseh radijskih postaj? Verjemite, za prav takšno romantiko še danes vzdihujejo ženske, od najstnic do zrelih mam, ko se odpravljajo na razne 'ski openinge' v zdelana apartmajska naselja, v katerih se začne po sončnem zahodu kazati slavna slovenska pijanska kondicija. Če jim želite vrniti vero v romantično lepoto smučarskih počitnic, se odpravite v švicarski Zermatt.

V koči Chalet Alex, kjer lahko poleg sebe in svoje boljše polovice nastanite še šest prijateljev, boste uživali v romantiki, pijančevanju ali sprostitvi v luksuznem petzvezdničnem dupleksu s čudovitim pogledom na Matterhorn. Dve sobi sta še posebno primerni za zagrizene romantike, saj sta opremljeni tudi s kaminom. Vendar se ne pogled na zasneženo pokrajino ne buljen­je v ogenj v kaminu ne moreta primerjati s športnimi prenosi na ogromni televiziji, ki krasi vsako sobo. Lahko pa vas dolgočasi tudi družabna igra, ki se jo igrate s pogledom na gore.

Game Creek Chalet, Vail, ZDA

Američani ljubijo vse veliko, visoko in (pre)drago, zato idiličen primer zimskega raja leži 3000 metrov visoko ob smučiščih znamenitega Vaila. Toda alpska hišica v Vailu ni več hišica, ampak postane ogromna luksuzna palača s tremi spalnicami in skupnim prostorom z romantičnim kaminom, petimi kopalnicami in zunanjim džakuzijem. Cena najema za štiri osebe je prav tako kot lokacija, kjer je tale snežni paradiž, nebeško visoka.

Štiri osebe (drugi gostje morajo dodati 700 dolarjev na noč) stane razvajanje v Game Creek Chaletu minimalno 2800 ameriških dolarjev na noč. A ne mislite, da za svoj denar ne dobite nič drugega razen postelje (in džakuzija) – v ceno je vštet zajtrk! No, pripada vam tudi nekaj osebja, s kuharjem vred. Celo smučarske vozovnice so vštete v ceno in z njimi tudi spremstvo izkušenega inštruktorja. Ja, se splača …

www.lodgeatvail.rockresorts.com

Whare Kea Chalet, Wanaka, Nova Zelandija

Ko se na severni polobli zbujamo v meglena jutra in šibimo pod težo volnenih puloverjev in plaščev, na novozelandskem Južnem otoku uživajo v poletju. Zato pa najbolj zagrizeni smučarji (z dovolj polnimi denarnicami) dobro poznajo smučišča okoli jezera Wanaka, ki je eno njihovih najlepših. Prav nad njim, med najbolj znanima novozelandskima smučarskima centroma Cardrona in Treble Cone, boste povsem odmaknjeno uživali v pogledu na Mount Aspiring, ledenik Lucas in Aoraki/Mount Cook – najvišje vrhove Nove Zelandije – iz postelje.

Če vas skrbi, kak­šna je cesta do hiše s šestimi luksuzno oprem­ljenimi sobanami, se ne bojte, saj je ni. Zato bodo vas in vašo izbrano družbo iz bližnjega Queenstowna do Whare Kea Chaleta prepeljali s helikopterjem, z veseljem pa vas bodo z njim popeljali tudi na heli-ski v bližnje hribe. Medtem ko boste vi uživali v snežnih radostih, bo za vaše udobje in čistočo hiše poskrbelo osebje, med katerim bo tudi vaš osebni kuhar.

www.wharekealodge.com

The Lodge, Verbier, Švica

Če pomislite na razkošje, ki si ga lahko privoščijo le najbogatejši, potem je izbor gospoda Richarda Bransona kar dobra referenca za nor luksuz. Njegov najljubši zimski kotiček, prijetna alpska 'kočica' z devetimi spalnicami, leži v Verbierju, ki je del švicarske smučarske arene Štiri doline (Verbier, Nendaz, Veysonnaz, La Tzoumaz in Thyon). Ker je kočica tako zelo posebna, jo je sir Branson uvrstil celo v svojo zbirko najprestižnejših hotelov Virgin Limited Edition.

Smučarji se boste v hišo lahko dobesedno zapeljali s smučmi, ker pa je hoje v smučarskih čevljih do vlečnic za celih deset minut, vas bo tja seveda odpeljal šofer. Po napornem dnevu na smučeh se bodo v Bransonovi hišici iz sanj prilegli plavanje v devetmetrskem bazenu, namakanje v pokritem in zunanjem džakuziju in potenje v savni. Ob večerih lahko s šampanjčkom v roki drsate na zasebnem drsališču ali pa večer preživite v družbi najsodobnejše tehnike v domačem kinu ali ob igranju igric. Smuči vam bo nabrusil serviser, vi raje začnite brusiti svoje kreditne kartice …

www.thelodge.virgin.com

Kempinski Pragelato Village, Pragelato, Italija

Zimske olimpijske igre leta 2006, ki jih je gostil italijanski Torino, so med slavne alpske centre izstrelile nekatere od vasic, za katere prej nismo slišali. Po zaslugi tekmovanj v smučarskih skokih in teku na smučeh so Pragelato z novo vlečnico povezali z več kot 450 kilometri smučarskih prog, ki se od bližnjega Sestriera raztezajo proti francoski meji. Kempinski, ena najprestižnejših hotelskih verig, je prav v Pragelatu zgradila hotelsko vasico, kjer lahko uživate v intimnosti lastne kočice, kljub temu pa ste deležni vseh hotelskih uslug.

Kočice z eno ali dvema spalnicama ali bolj luksuzne koče Alpine Suite z džakuzijem, posteljnino znamke Salvatore Ferragamo in tehniko Bang & Olufsen so le nekaj korakov odmaknjene od štirih restavracij, dveh barov, spa centra, ki se razteza na 2100 kvadratnih metrih, in kina. Za smučarje pa je seveda najpomembneje, da je iz hotela neposreden dostop do smučišč. Cena sedemdnevnega smučarskega paketa v kočici z eno spalnico se začne pri skromnih 1800 evrih na osebo.

www.kempinski-pragelato.com

Chalet Atlantique, Courchevel, Francija

Francoski Courchevel, del največjega smučarskega sistema Tri doline, je znan predvsem kot zbirališče slavnih in bogatih. Nekaj privlačnosti iz njihovih življenj lahko okusite v hiši Chalet Atlantique, eni najbolj ekskluzivnih in najdražjih v Franciji. Osebni šofer, ki vas bo z luksuznim vozilom s štirikolesnim pogonom pripeljal do udobne alpske hišice za vsega deset gostov, pa šampanjček in kanapejčki, ki jih le za vas pripravlja kuhar, medtem ko že praži okusno večerjo, savna in masaža po napornem dnevu na snegu, kinoteka z več kot 700 DVD-ji …

Je sploh še treba dodati, da je le nekaj minut hoda (ali vož­nje, saj imate vendar na razpolago šoferja!) do centra Courchevela, kjer se boste lahko v barih in diskotekah na vsa usta hvalili o svoji mali vili? Akhm, še cena: tja od 21 pa vse do 36 tisoč evrov na teden, odvisno od termina.

www.chaletatlantique.com

Jasmina Dvoršek

foto: Whistler, arhiv

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel