7. 11. 2021, 12:06 | Vir: STA

70 od 91 sodelavcev 'Ndranghete obsojenih na več let zapora

profimedia

Italijansko sodišče je v soboto 70 sodelavcev vplivne kriminalne združbe 'Ndrangheta v okviru največjega sodnega procesa proti mafiji v zadnjih 30 letih obsodilo na večletne zaporne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik Claudio Paris je v veliki dvorani sodišča v kalabrijskem mestu Lamezia Terme prebral sodbe za 91 obdolžencev. Ti so se izrekli za sojenje po hitrem postopku, kar jim omogoča za tretjino nižjo kazen, če so spoznani za krive očitanih jim dejanj.

Na sodbo pa še čaka 355 ljudi, zato bo ta obsežen sodni proces zoper domnevne mafijce trajal še najmanj dve leti. Začel se je januarja v posebej za ta primer prirejeni sodni dvorani in se nanaša na obtožbe organiziranega kriminala, poskusov umora, pranja denarja, trgovine z drogo, izsiljevanja in nezakonitega posedovanja orožja.

Tožilec Nicola Gratteri, ki je zaradi svojih prizadevanj za privedbo 'Ndranghete pred roko pravice prisiljen že več kot 30 let živeti pod policijskim varovanjem, je dejal, da proces poteka "zelo dobro". "Od 91 obdolženih jih je bilo spoznanih za krive 70," je povedal za italijansko tiskovno agencijo AdnKronos. Dodal je, da so tisti, ki so bili oproščeni, manjši igralci.

Najbolj nevarni posamezniki v tej skupini so po besedah Gratterija dobili najvišjo možno kazen 20 let zapora, kot je zahtevalo tožilstvo. Med njimi so član oboroženega krila združbe Domenico Macri, desna roka domnevnega šefa združbe Pasquale Gallone ter Gregorio Niglia, ki naj bi bil zadolžen za nabavo orožja in izsiljevanje. Domnevni vodja združbe Luigi Mancuso še čaka na sojenje.

'Ndrangheta je trenutno najvplivnejša in najbogatejša organizirana kriminalna združba v Italiji. Sedež ima v najrevnejši italijanski pokrajini Kalabrija in je po moči in bogastvu presegla združbo Cosa Nostra s Sicilije. Pod njenim nadzorom je večina dobave kokaina v Evropo.

Sodni postopek zoper 'Ndrangheto je primerljiv s sojenjem združbi Cosa Nostra v letih 1986 in 1987, v okviru katerega je bilo obsojenih 338 ljudi. Tožilca Giovanni Falcone in Paolo Borsellino sta kasneje umrla v atentatu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord