21. 1. 2020, 12:06 | Vir: STA

75. obletnica osvoboditve Auschwitza s slovestnostmi v Izraelu in na Poljskem

profimedia
75. obletnica osvoboditve Auschwitza s slovestnostmi v Izraelu in na Poljskem (foto: profimedia)

Svet se v teh dneh spominja 75. obletnice osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, kjer so nacisti pobili več kot milijon ljudi. Iz Slovenije je bilo v taborišče, ki še danes velja za največje pokopališče v zgodovini človeštva, deportiranih več kot 2300 ljudi. Osrednji spominski slovesnosti bosta v Izraelu in na Poljskem.

Glavna slovesnost na območju nekdanjega nacističnega uničevalnega taborišča, ki danes leži na območju Poljske, bo v ponedeljek, na 75. obletnico njegove osvoboditve. Po napovedih se je bodo udeležili predstavniki več kot 51 držav in organizacij, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor. Spremljalo ga bo osem nekdanjih slovenskih taboriščnic. Spominske slovesnosti se bodo udeležili tudi predstavniki Evropske unije, Sveta Evrope, Združenih narodov in organizacije Unesco.

Po pričakovanjih naj bi se komemoracije udeležilo tudi približno 200 tistih, ki so preživeli Auschwitz in holokavst. Med njimi bo 95-letni Rachmil Hakman, ki so ga v Auschwitz odpeljali leta 1942.

"Zame je pomembno, da se udeležim spominske slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve Auschwitza-Birkenau v spomin na moške, ženske in otroke, ki so jih tam umorili, mučili in razčlovečili, ter da svetu povemo o vseh krutostih, ki so se dogajale. Za vsakega je pomembno, da se spominja tega, kar se je zgodilo v taborišču, saj se število preživelih, ki so lahko pričevalci, zmanjšuje, takšno zlo pa se ne sme nikoli več ponoviti," je njegove besede v sporočilu za javnost ob obletnici povzel muzej Auschwitza.

Na slovesnosti bo tudi Mike Bornstein, ki so ga v taborišče kot štiriletnika odpeljali leta 1944 in je eden od najmlajših preživelih. "Bil sem tam. In sem preživel. Ne smemo pozabiti tega, kar se je dogajalo (...)," je dejal pred obletnico in ob tem opozoril, da je še danes na svetu veliko diskriminacije.

"Ne samo proti Judom, pač pa tudi proti vsem manjšinam. To se mora nehati. Spominjati se moramo holokavsta, tako da nihče ne bo nikoli pozabil, kaj se zgodi, če se razbohoti sovraštvo. Upam, da bo ta dogodek opomnil ljudi, da se zoperstavijo krivici ter so prijazni in strpni do drugih," je dejal Bornstein, ki je pred tremi leti tudi izdal knjigo o dogajanju v taborišču.

Več kot 200.000 tistih, ki so preživeli holokavst, danes živi v Izraelu.

Med njimi je tudi 95-letni Avraham Haršalom, ki so ga leta 1943 kot 17-letnika odpeljali v taborišče Auschwitz.

Ob ustanovitvi Izraela leta 1948 se je preselil tja in kot se spominja, 20 let po drugi svetovni vojni vsi, ki so preživeli holokavst, še posebej pa taboriščniki iz Auschwitza, sploh niso pripovedovali o svojih izkušnjah. "Nismo govorili, ker nam ljudje niso verjeli (...), da je resnica, kar smo pripovedovali," se spominja Haršalom, na spletni strani poroča Reuters.

Pred tem bo v sredo in četrtek spomin na holokavst, ki je zahteval šest milijonov žrtev med Judi, obeležil tudi Izrael. Slovesnosti, ki jo bo gostil izraelski predsednik Ruven Rivlin, se bo udeležilo več kot 40 voditeljev sveta.

Tudi na to slovesnost odhaja predsednik Pahor. V Jeruzalem bodo med drugimi prišli ruski predsednik Vladimir Putin, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, francoski predsednik Emmanuel Macron, britanski prestolonaslednik, princ Charles ter predsedniki Avstrije, Italije in Madžarske, Alexander Van der Bellen, Sergio Mattarella in Janos Ader. Med njimi ne bo poljskega predsednika Andrzeja Dude, ki je udeležbo odpovedal, ker ni dobil priložnost, da imel na dogodku govor.

S Poljske je sicer največ žrtev holokavsta; trije milijoni Judov.

Skupno je druga svetovna vojna na Poljskem zahtevala okoli šest milijonov smrtnih žrtev, kar predstavlja petino predvojnega prebivalstva.

Poleg predsednikov Nemčije, Francije in Izraela ter predstavnikom Velike Britanije in ZDA ter dveh preživelih žrtev holokavsta bo eden glavnih govornikov v Jeruzalemu Putin, ki pa tako kot lani ni bil povabljen na poljsko slovesnost. Odnosi med Poljsko in Rusijo so dodatno načeti zaradi nedavnih izjav ruskega predsednika, ki je poskušal odgovornost za izbruh druge svetovne vojne naprtiti Poljski in namignil, da je ta država sokriva za holokavst.

Osrednja četrtkova slovesnost bo v spominskem centru Jad Vašem v Jeruzalemu. Ob tem naj bi se se voditelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP posvetili sedanjemu antisemitizmu v svetu ter zaostrenim razmeram na Bližnjem vzhodu, predvsem zadnjim napetostim med ZDA in Iranom.

Spominski center Jad Vašem (Spomenik in ime) v Jeruzalemu je največje spominsko obeležje holokavstu na svetu. Ustanovili so ga leta 1953. V Jad Vašemu je med drugim več spomenikov, muzej o zgodovini holokavsta ter največji arhiv o holokavstu; znanstveniki so doslej dokumentirali imena 4,8 milijona umorjenih Judov.

pripravila Maja Lazar Jančič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.